Esport i política

La llei de l’esport espanyola, a debat a l’INEFC

El Col·legi de pro­fes­si­o­nals de l’acti­vi­tat física i l’INEFC van orga­nit­zar una jor­nada al vol­tant de la Ley del deporte espa­nyola, en què va reu­nir qua­tre punts de vista sobre la mateixa norma. La llei (BOE 31-12-2023) és un text que arriba tres dècades després de l’ante­rior, i la ini­ci­a­tiva del COPLEFC va acom­plir les expec­ta­ti­ves, perquè la sala d’jonor de l’INEFC de Bar­ce­lona es va omplir.

Edu­ard Inglés Yuba, direc­tor de l’INEFC, va remar­car, res­pecte a la llei, que “pri­mer calia tenir-la i després com­pren­dre-la”. Com a coor­ga­nit­za­dor, Pere Manuel i Gutiérrez, pre­si­dent del COPLEFC, va dir: “Som aquí perquè en qua­ranta anys des del CSD no han fet el que calia fer: orde­nar la pro­fessió”.

Juan Manuel Soto, dipu­tat al Congrés, por­ta­veu d’Esports del grup par­la­men­tari soci­a­lista, va expli­car: “La nova llei és fruit d’un tre­ball intens de par­ti­ci­pació i d’escolta. Vol ser un text inclu­siu, de tot­hom”. Recor­dant el con­text del Congrés, amb molts par­tits, va reconèixer que això ha tin­gut influència en el text final. El procés “no ha estat fàcil, sinó molt com­plex, però apas­si­o­nant, amb setze for­ma­ci­ons i un 99,9% d’acord”. Així mateix, el dipu­tat va reconèixer “la feina del COLEFC i del COPLEFC, per la fer­mesa, la constància, la lle­ial­tat”. Com a síntesi, va afir­mar que “La Llei res­pon a una demanda del sec­tor: és moderna i con­serva el que ja fun­ci­o­nava. Té nove­tats, perquè va més enllà de l’esport de com­pe­tició”.

Sobre el des­ple­ga­ment regla­men­tari i la dis­po­sició final sisena, va adme­tre una obvi­e­tat, que no es pro­duirà en el ter­mini pre­vist, situ­ació que ha pro­vo­cat la con­vo­catòria d’elec­ci­ons. També va deta­llar aspec­tes de la llei, com el fet de ser inno­va­dora en gènere, en trans­parència i codis bon govern, la incor­po­ració d’una nova defi­nició de l’esport i l’acti­vi­tat física (ajus­tada a la Carta Euro­pea, és a dir, més enllà del caràcter com­pe­ti­tiu).

Isa­bel Pérez, secretària gene­ral de la UFEC, va con­si­de­rar que “per a les fede­ra­ci­ons autonòmiques ha arre­glat coses pen­dents, espe­ci­al­ment amb la llicència única”. Així, “resol pro­ble­mes que havien dut fins a la judi­ci­a­lit­zació entre fede­ra­ci­ons autonòmiques i esta­tals”. Per a Pérez, però, “és una llei de tran­sició, no asso­leix el cent per cent del model en què creu la UFEC”. Com a valors posi­tius, va des­ta­car que “en la reso­lució de con­flic­tes públic-pri­vat, fa un esforç pedagògic, tot i que hau­ria pogut ser més ambi­ci­osa”. I com a con­clusió va rema­tar-ho: “És una llei interes­sant, però no tindrà trenta anys de vida i obre un camí bo per al sec­tor”.

Iolanda Latorre, gerent d’ADE­CAFF, la patro­nal d’empre­ses d’acti­vi­tat física i fit­nes de Cata­lu­nya, va adme­tre que la Llei els toca tan­gen­ci­al­ment. Però alhora va ser con­tun­dent: “És una llei inne­cessària, perquè l’esport és una acti­vi­tat pri­vada”. La raó de la norma, segons el seu punt de vista, és “pel caràcter de repre­sen­ta­ti­vi­tat d’Espa­nya”. En canvi, “no es pot regu­lar si vull anar al gimnàs”. De totes mane­res, va adme­tre’n l’existència “per regu­lar l’intru­sisme, la segu­re­tat de la pràctica”. I va arri­bar a la con­clusió que s’ha per­dut una opor­tu­ni­tat en no cen­trar-se en la salut i la segu­re­tat.

En repre­sen­tació del col·lec­tiu dels pro­fes­si­o­nals, Vicente Gam­bau Pinasa va des­ta­car l’interès del Con­sejo COLEF, que ha estat actiu i ama­tent a tot el tra­jecte que ha vis­cut la Llei de l’esport espa­nyola. El posi­ci­o­na­ment de fons és que “cal rei­vin­di­car el con­cepte que apa­reix a la Cons­ti­tució: edu­cació física i esport, i també d’acord amb la Unesco i la seva Carta inter­na­ci­o­nal de l’edu­cació física i l’esport”. Com a con­cepte gene­ral, va insis­tir: “l’edu­cació física no és només una assig­na­tura, és un dret cons­ti­tu­ci­o­nal”. I ales­ho­res el seu dis­curs es va cen­trar a dir que “el que cal regu­lar són els ser­veis pro­fes­si­o­nals, perquè estan en joc la salut i la segu­re­tat dels usu­a­ris”. Segons la seva anàlisi, queda “una llei que no està ben inte­grada”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)