Esport i política

Un centenar de persones del sector esportiu participen en la jornada pel desenvolupament del Pla d’Impuls de l’Esport Femení

La trobada a l’INEFC Barcelona reuneix responsables acadèmics, federatius, escolars, d’entitats i empreses

Es van compartir casos de bones pràctiques i propostes per projectar l’esport femení català
Totes les idees s’analitzaran i s’inclouran en el futur Pla, que es presentarà a finals del 2023

Anàlisi, reflexió, bones pràcti­ques i pro­pos­tes. Esport­cat-Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya tre­ba­lla per ser un agent clau en el canvi que, sem­bla, viu el sec­tor. Amb mirada trans­ver­sal, de gènere, que pro­jecta i visi­bi­litza l’esport femení i les dones que tre­ba­llen en aquest món. Després de dur a terme pro­jec­tes que no s’havien por­tat a terme mai fins al moment, ara es tre­ba­lla per dis­se­nyar un pro­jecte on s’esta­blei­xin unes bases fer­mes que acce­le­rin la trans­for­mació: el Pla d’Impuls de l’Esport Femení.

I, per tal d’apro­fun­dir-hi i tenir més ele­ments per ela­bo­rar-lo, noves tro­ba­des, par­ti­ci­pa­ti­ves i pro­ac­ti­ves, com la que va tenir lloc el pas­sat dijous 7 de setem­bre, a l’INEFC Bar­ce­lona. Esport­cat va reu­nir un cen­te­nar de per­so­nes del sec­tor espor­tiu per posar el focus en esport femení, com­par­tir casos de bones pràcti­ques i, alhora, apor­tar noves pro­pos­tes. Res­pon­sa­bles de l’àmbit acadèmic, de fede­ra­ci­ons, con­sells esco­lars, empre­ses i orga­nit­za­ci­ons es van tro­bar a la uni­ver­si­tat de l’esport per com­par­tir idees i apor­tar el seu conei­xe­ment. “Tre­ba­llem per crear espais per refle­xi­o­nar. Pro­jec­tar una lluita com­par­tida. Que tot­hom la senti seva, la inte­ri­o­ritzi; també, evi­dent­ment, els homes”, sin­te­tit­zava Anna Caula i Pare­tas, secretària gene­ral de l’Esport i de l’Acti­vi­tat Física. “Si aquest pro­jecte és potent, és perquè l’hem cons­truït entre totes i tots”, remar­cava.

La tro­bada es va esta­blir com una con­ti­nu­ació del congrés La Igual­tat en Joc, que va tenir lloc també a l’INEFC Bar­ce­lona el pas­sat mes d’abril. La ini­ci­a­tiva d’Esport­cat va dur-se a terme durant tres dies amb l’objec­tiu de “pro­moure la igual­tat real i efec­tiva entre dones i homes en l’àmbit de l’acti­vi­tat física i l’esport a través de polítiques públi­ques amb pers­pec­tiva de gènere, mesu­res per a la igual­tat en les enti­tats espor­ti­ves i la visi­bi­li­tat de l’esport femení”, segons es deta­lla al web del congrés.

Jor­nada par­ti­ci­pa­tiva

Abans d’ini­ciar les dues dinàmiques de la jor­nada, les orga­nit­za­do­res van con­tex­tu­a­lit­zar la situ­ació de la dona en l’esport amb un diagnòstic ini­cial. El procés d’ela­bo­ració s’ha dut a terme a par­tir de dades ja exis­tents, una anàlisi de dife­rents plans d’altres països i con­clu­si­ons extre­tes de grups de dis­cus­si­ons ja rea­lit­zats, així com entre­vis­tes en pro­fun­di­tat amb agents clau del sec­tor. Les res­pon­sa­bles: Susanna Soler Prat, Anna Vila­nova Soler, Núria Puig i Barata i Anna Rovira Puig. I la pre­gunta clau: “Com estan les coses?”.

Totes aques­tes dades esta­ven reco­lli­des en 9 àmbits d’anàlisi: par­ti­ci­pació, com­pe­tició, lide­ratge, pro­fes­si­o­nals de l’esport, comu­ni­cació, ins­tal·laci­ons i esde­ve­ni­ments, esport segur, gover­nança, i for­mació, sen­si­bi­lit­zació i recerca. La jor­nada par­ti­ci­pa­tiva es va divi­dir en dos moments: una dinàmica per saber què s’ha fet i com s’ha fet i, una segona, per reco­llir idees i pro­pos­tes inno­va­do­res.

Més informació:

Dades de l’esport femení català

Actualment, 9 federacions tenen un 0% d’entrenadores, només un 20% (72 federacions en total) de les juntes directives són paritàries i el 75% de les federacions catalanes tenen menys del 40% d’àrbitres dones. Per altra banda, pel que fa al lideratge en les principals organitzacions de l’esport català, hi ha hagut dues secretàries generals de l’Esport i de l’Activitat Física d’11 responsables totals, 2 directores del Consell Català de l’Esport d’11, cap directora de l’INEFC de també 11 i no hi ha hagut cap directora del CAR ni cap presidenta de la UFEC.

Pel que fa a l’àmbit de l’educació, el curs 2020-2021 el 24% de l’alumnat eren dones i, en cicles formatius, el total va ser del 21%, segons dades de l’Observatori Català de l’Esport (OCE). De l’alumnat de màsters relacionats amb l’esport, també amb dades de l’Observatori, el 27% eren dones.

Els estudis de l’OCE també exposen els principals motius pels quals dones i homes fan esport. El 80% d’ells, per diversió i entreteniment. En elles, el 77% assegura que el practiquen per millorar la forma física.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)