Esport i política

Jornades #ciclismesegur: 5 sessions per abordar i millorar la seguretat del ciclisme esportiu

Esportcat i la Federació Catalana de Ciclisme realitzen, durant el 2023, el pla pilot a les comarques gironines

Les diferents sessions han tingut lloc en municipis gironins i han abordat una de les problemàtiques que afecta més a aquest esport: els accidents viaris de ciclistes
Unes 120 persones del món del ciclisme assisteixen a alguna de les cinc jornades

Com­par­tir l’espai viari. Millo­rar la segu­re­tat. Gau­dir del “nos­tre” esport. Sota aques­tes tres pre­mis­ses, la Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya, con­jun­ta­ment amb la Fede­ració Cata­lana de Ciclisme, han anat rea­lit­zant, al llarg d’aquest 2023, les jor­na­des #ciclis­me­se­gur. Les dife­rents ses­si­ons han tin­gut lloc en muni­ci­pis giro­nins i han abor­dat una de les pro­blemàtiques que afecta més a aquest esport: els acci­dents via­ris de ciclis­tes.

5,6 acci­dents al dia en zones urba­nes durant el 2021

La con­vivència entre bici­cleta i altres vehi­cles és una situ­ació encara a resol­dre, i les xifres així ho demos­tren. Segons dades del Ser­vei Català de Trànsit, el 2022 van morir 8 ciclis­tes a les car­re­te­res cata­la­nes, dues per­so­nes més que l’any ante­rior. Trànsit, en un dels seus infor­mes anu­als, també espe­ci­fica que al llarg del 2021 es van pro­duir, en zones interur­ba­nes, 498 acci­dents (1,36 acci­dents al dia), men­tre que en zones urba­nes els inci­dents es van ele­var fins a 1.566 (5,6 acci­dents al dia). Final­ment, el 2020, i tenint en compte que es tracta de l’any que va escla­tar la pandèmia de la COVID-19, dels 1.208 acci­dents de trànsit que es van comp­ta­bi­lit­zar, en 148 casos una o més bici­cle­tes es van veure afec­ta­des, per tant, en un 12,3% dels casos totals.

Totes aques­tes dades cor­ro­bo­ren la neces­si­tat de conèixer els ris­cos del ciclisme en car­re­tera. Infor­mació que les ses­si­ons de Mos­sos d’Esqua­dra i el Ser­vei Català de Trànsit (del Depar­ta­ment Inte­rior), Sis­tema d’Emergències Mèdiques (Depar­ta­ment de Salut), Esport­cat (Secre­ta­ria Gene­ral de l’Esport i de l’Acti­vi­tat Física, del Depar­ta­ment de Pre­sidència) i la Fede­ració Cata­lana de Ciclisme van trac­tar.

Més de 120 per­so­nes par­ti­ci­pants a les 5 jor­na­des #ciclisme segur

S’estima que, a falta de dur a terme la cin­quena i defi­ni­tiva jor­nada, unes 120 per­so­nes del món del ciclisme hau­ran assis­tit a alguna de les dife­rents ses­si­ons. Les tro­ba­des han comp­tat amb la par­ti­ci­pació d’agents dels Mos­sos d’Esqua­dra, pro­fes­si­o­nals del Sis­tema d’Emergències Mèdiques (SEM) i tècnics del Ser­vei Català de Trànsit. Durant aques­tes jor­na­des, assis­tents i pro­fes­si­o­nals han com­par­tit els pro­ble­mes més per­sis­tents a les car­re­te­res cata­la­nes. Tot i això, les dife­rents ses­si­ons també s’han anat con­ver­tint en punts de tro­bada entre afec­ta­des, afec­tats i pro­fes­si­o­nals i, d’aquesta manera, abor­dar noves òpti­ques de la pro­blemàtica, ana­lit­zar-la i com­par­tir noves pro­pos­tes. Debats on tot­hom hi ha pogut par­ti­ci­par i inda­gar-hi.

El pro­jecte comp­tarà, defi­ni­ti­va­ment, amb 5 ses­si­ons dife­rents. Les jor­na­des van començar a prin­ci­pis d’any, el 2 de febrer a Banyo­les. Dues set­ma­nes més tard, el 16 de febrer, va tenir lloc la segona sessió a Pala­fru­gell. L’1 de juny es va tras­lla­dar a Girona ciu­tat i, el 14 de setem­bre, es va rea­lit­zar a la Vall d’en Bas. L’última tindrà lloc a Bla­nes el pròxim dijous 28 de setem­bre.

Ses­si­ons sobre segu­re­tat viària i ser­veis sani­ta­ris i pri­mers auxi­lis

El con­tin­gut de la jor­nada es va divi­dir en dues parts. La pri­mera es va cen­trar en la segu­re­tat viària. Agents dels Mos­sos d’Esqua­dra van apro­fun­dir en la importància de parar atenció durant la con­ducció, tenint consciència, per part del ciclista, de tots els vehi­cles i fac­tors que són ali­ens a l’espor­tista. D’aquesta manera, es va fer èmfasi en conèixer, prèvia­ment, la cli­ma­to­lo­gia i els ris­cos d’un tem­po­ral advers i es va insis­tir en la importància de por­tar ves­tu­ari visi­ble, saber les nor­mes de cir­cu­lació, qui­nes són les car­re­te­res més idònies per cir­cu­lar i, alhora, fer una revisió de la bici­cleta abans de començar la ruta o com­pe­tició.

La segona part de les ses­si­ons l’han anat pro­ta­go­nit­zant les uni­tats del SEM. El Sis­tema d’Emergències Mèdiques és la pri­mera uni­tat de salut a socórrer un acci­dent viari i, al llarg de les dife­rents jor­na­des, han anat expo­sant com acon­se­guir una comu­ni­cació eficaç i fluida amb els ser­veis d’urgència en casos extrems. També han expli­cat noci­ons bàsiques de pri­mers auxi­lis i, final­ment, han infor­mat de l’apli­cació My112, amb ser­vei de geo­lo­ca­lit­zació, aspecte clau per conèixer amb exac­ti­tud on s’ha produït l’acci­dent.

Detecció de punts deli­cats i pro­pos­tes de com millo­rar

Les jor­na­des han ser­vit per conèixer noves pro­pos­tes per millo­rar la segu­re­tat en el ciclisme espor­tiu i, alhora, resol­dre els dub­tes de per­so­nes i enti­tats par­ti­ci­pats, abor­dant noves eines a les per­so­nes ciclis­tes i tenir una millor con­vivència en l’espai viari amb altres usu­a­ris. Al final de cada sessió, s’ha fet entrega de mate­rial reflec­tant i un llum de bici­cleta per millo­rar la visi­bi­li­tat del ciclista.

El pro­jecte és un pla pilot que s’ha anat des­ple­gant a comar­ques giro­ni­nes i que s’estu­dia rea­lit­zar a la resta del país.

Més informació:
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.