Esport i política

El Govern empodera les entitats catalanes, l’ànima del sistema esportiu del país

Esportcat aboca “més recursos que mai” perquè la pràctica esportiva arribi a tot arreu i promogui la cohesió social i els valors

El pressupost destinat a l’esport arriba als 90 milions d’euros, la partida més gran dels últims 12 anys
President Aragonès: “L’esport ens omple d’energia i vitalitat, i fa del nostre país una nació ben viva”

Sense les enti­tats, l’esport català no es pot man­te­nir viu. Per això, el com­promís del Govern amb el tei­xit espor­tiu és clar i abso­lut des de l’inici de la legis­la­tura. Clubs, fede­ra­ci­ons, con­sells espor­tius i altres agents que fan rut­llar l’esport del país han vist com l’acom­pa­nya­ment d’Esport­cat-Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya i el suport econòmic ha anat aug­men­tant per fer pos­si­ble de Cata­lu­nya un país espor­tiu, divers, ric, cohe­si­o­nat soci­al­ment i de pres­tigi.

Fets, esforços i recur­sos cap a les enti­tats, que són el pal de paller del sis­tema espor­tiu català. El suport econòmic del Govern, un acom­pa­nya­ment glo­bal amb mirada àmplia, s’ha fet efec­tiu amb dos objec­tius: empo­de­rar encara més el sis­tema espor­tiu català i pro­jec­tar l’esport femení, amb més refe­rents feme­nins, més visi­bi­li­tat i més recur­sos.

“Volem que l’esport arribi a tot­hom i a tot arreu, i hi estem abo­cant més recur­sos que mai”, asse­gura el pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat, Pere Ara­gonès, a la vegada que subrat­lla l’aug­ment del 27% del pres­su­post des­ti­nat a l’esport, “arri­bant als 90 mili­ons d’euros, la par­tida més gran dels dar­rers 12 anys”.

Pel que fa als clubs, l’incre­ment econòmic ha estat més que nota­ble en dos anys. S’ha pas­sat de 750.000 euros a 3 mili­ons el 2022 -mul­ti­pli­cant per qua­tre els imports- i a 4,5 mili­ons aquest 2023 -un 50% més-, uns ajuts que, amb espe­cial atenció a l’esport femení, han permès millo­rar les con­di­ci­ons d’entre­na­ment i com­pe­tició, així com l’esport base de cen­te­nars de clubs a tot el país.

Canvi de cicle

L’aposta també s’ha tras­llat a les fede­ra­ci­ons, que han vist com aug­men­ta­ven les apor­ta­ci­ons d’Esport­cat, que arri­ben als 14,2 mili­ons, -l’any 2020 eren 9,5 mili­ons- i enguany, a més, enmig d’un canvi de cicle, ja que a par­tir d’ara aques­tes conei­xe­ran l’import específic per a la tem­po­rada següent i, d’aquesta manera, podran apos­tar per plans de futur.

Quant als 44 con­sells espor­tius, artífexs de la pro­moció de l’esport esco­lar al país, els ajuts pas­sa­ran aquest any de 5’3 a 6 mili­ons d’euros (un 13,2% més) i es con­vo­ca­ran abans, de manera que rebran els diners amb anti­ci­pació. Cal afe­gir en aquest apar­tat la sub­venció pel pro­grama Esport Blanc Esco­lar, de 675.000 euros. Per tant, des dels ajuts del 2019 (l’últim abans de la pandèmia de la Covid-19), quan tenien una dotació de 5 mili­ons d’euros, la par­tida ha cres­cut en prop de 2 mili­ons.

D’altra banda, la Gene­ra­li­tat està des­ti­nant 200 mili­ons d’euros a millo­rar i moder­nit­zar les ins­tal·laci­ons i equi­pa­ments espor­tius a Cata­lu­nya -s’està a punt de resol­dre una pri­mera con­vo­catòria d’ajuts de 14 mili­ons per a muni­ci­pis de fins a 2.000 habi­tants-, una prova més que l’exe­cu­tiu té l’esport en el cen­tre i tre­ba­lla per donar res­posta a les deman­des que li fa el sec­tor.

Més informació:

Homenatge a les arrels esportives del país

Per reconèixer la tasca dels clubs i federacions que contribueixen a la promoció i al creixement de l’esport a Catalunya, el Govern va homenatjar 78 entitats que enguany celebren 50, 75, 100 i 125 anys durant l’acte ’Arrels esportives’, celebrat a l’INEFC Barcelona amb prop de 400 persones.

Un esdeveniment carregat de records i emocions, on 40 clubs catalans van rebre l’agraïment per haver arribar als 50 anys; 19, pels 75 anys, 18 clubs i federacions pel centenari, i el Palamós CF, pels 125 anys de vida. Pere Aragonès va assegurar durant l’acte que “l’esport català omple el país d’energia i vitalitat i contribueix a fer del nostre país una nació ben viva” i subratllava la “importància de l’esport i els seus valors, i tot el que aporten a la societat, des de la salut fins a la seva contribució a la cohesió dels pobles, viles, barris i ciutats del país”.

Per la seva banda, Anna Caula va lloar la feina de les entitats, que “són l’ànima de l’esport català i motiu d’orgull per al Govern” i afavoreixen “la cohesió social, la inclusió i els valors”. Entitats que vetllen per promoure l’esport de base, integrar tots els col·lectius i projectar la riquesa de Catalunya com a país esportiu. L’acte va servir per mirar les arrels del teixit esportiu per encarar amb més força i il·lusió el futur de l’esport de Catalunya.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.