Esport i política

Esport universitari: una altra aposta d’Esportcat per promoure els hàbits saludables i els valors

Igualtat i diversitat, objectius diana pel nou curs, que té els Campionats de Catalunya com a activitat referent

Els Campionats de Catalunya i la resta d’activitats reuniran uns 9.000 estudiants de les 12 universitats
Anna Caula: “L’esport universitari és una peça clau de l’esport circular i dona vida a l’ànima esportiva catalana”

Apro­fi­tar el poten­cial de l’esport i l’acti­vi­tat física com a eina salu­da­ble, edu­ca­tiva i de valors és una les pri­o­ri­tats de les polítiques des­ple­ga­des per Esport­cat-Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya. Així queda demos­trat en pro­jec­tes d’esport esco­lar que bus­quen apro­par l’esport als més petits o en ini­ci­a­ti­ves que vet­llen per incre­men­tar el nivell d’acti­vi­tat física de la ciu­ta­da­nia per millo­rar la salut i el benes­tar. Aquí hi podríem afe­gir l’esport uni­ver­si­tari, amb la com­pli­ci­tat de les 12 uni­ver­si­tats del país.

Amb aquesta fina­li­tat, el Govern aposta per con­so­li­dar i poten­ciar la par­ti­ci­pació de l’estu­di­an­tat català i la resta de la comu­ni­tat uni­ver­sitària en la pràctica fisi­co­es­por­tiva, tal com esta­bleix el Pla Estratègic d’Esport Uni­ver­si­tari de Cata­lu­nya (PEUC) 2020-2030. Ente­nent l’esport uni­ver­si­tari “com una peça més d’un model d’esport cir­cu­lar, on tots els ele­ments que l’inte­gren -esport esco­lar, esport d’elit, esport uni­ver­si­tari, etc.- es retro­a­li­men­ten i donen vida a aquesta ànima espor­tiva que carac­te­ritza Cata­lu­nya”, apunta Anna Caula i Pare­tas, secretària gene­ral de l’Esport i de l’Acti­vi­tat Física.

En aquest marc, els Cam­pi­o­nats de Cata­lu­nya Uni­ver­si­ta­ris (CCU) són l’esde­ve­ni­ment refe­rent per a la comu­ni­tat uni­ver­sitària i comp­ten amb la par­ti­ci­pació d’alum­nat de totes uni­ver­si­tats cata­la­nes. La seva coor­di­nació recau cada curs en un cen­tre dife­rent -enguany, en la 39a edició, és la Uni­ver­si­tat Pom­peu Fabra, amb Mataró com a Vila Espor­tiva Uni­ver­sitària- en el marc de l’Esport Català Uni­ver­si­tari, l’ens que agrupa totes les uni­ver­si­tats de casa nos­tra.

6 esports d’equip (bàsquet, fut­bol, fut­bol sala, hand­bol, volei­bol i rugbi 7), amb 1.730 par­ti­ci­pants, i 28 esports indi­vi­du­als, amb 1.075 alum­nes, con­for­men l’eix dels CCU 23-24, inau­gu­rats recent­ment, amb “una ele­vada presència feme­nina, fre­gant la pari­tat entre homes i dones”, com des­taca Anna Caula. Altres esde­ve­ni­ments del curs són la cursa Uni­run, el cir­cuit Uni­ten­nis, el cir­cuit català de pàdel o la par­ti­ci­pació de les selec­ci­ons cata­la­nes uni­ver­sitàries en diver­ses cites espor­ti­ves. D’aquesta manera, la par­ti­ci­pació glo­bal pot arri­bar als 9.000 espor­tis­tes, cosa que demos­tra el crei­xent interès per a la pràctica de l’esport i l’acti­vi­tat física entre la comu­ni­tat uni­ver­sitària cata­lana.

A banda de la com­pe­tició, un dels eixos d’actu­ació del curs serà el foment de la igual­tat i la diver­si­tat. Per això, s’està ela­bo­rant un pro­to­col en matèria de violència mas­clista i LGTBI-fòbia als CCU -tre­ba­llant aspec­tes com la violència de gènere i l’asset­ja­ment sexual en aquest àmbit-, i s’apos­tarà de manera clara per pro­moure l’esport femení i inclu­siu.

Com­pa­gi­nar estu­dis i esport

A banda de sub­ven­ci­o­nar l’orga­nit­zació de com­pe­ti­ci­ons i altres pro­jec­tes asso­ci­ats a l’esport uni­ver­si­tari mit­jançant el Con­sell Català de l’Esport, la Secre­ta­ria Gene­ral de l’Esport i de l’Acti­vi­tat Física esta­bleix con­ve­nis, a través del CAR de Sant Cugat amb les uni­ver­si­tats cata­la­nes, a través del pro­grama Tuto­res­port, que faci­li­ten als espor­tis­tes d’alt nivell la com­pa­gi­nació? de l’esport amb l’exigència dels estu­dis uni­ver­si­ta­ris. A més, el Depar­ta­ment d’Atenció a l’Espor­tista. ubi­cat al CAR rea­litza tas­ques de tutela en les tran­si­ci­ons de la vida acadèmica dels espor­tis­tes d’alt nivell. I, espe­ci­al­ment en el pas de bat­xi­lle­rat a la uni­ver­si­tat, porta a terme dife­rents acci­ons amb alum­nes de segon de bat­xi­lle­rat a l’Ins­ti­tut CAR i a l’Ins­ti­tut Joa­quim Blume.

El rol de les uni­ver­si­tats, l’alum­nat i el pro­fes­so­rat és clau per empo­de­rar l’esport uni­ver­si­tari del país, al cos­tat del suport econòmic d’Esport­cat per fer rea­li­tat cada curs l’acti­vi­tat espor­tiva en aquests cen­tres i reforçar, d’aquesta manera, el seu paper en la cohesió social i ter­ri­to­rial del país.

Més informació:

Un full de ruta marcat pel Pla Estratègic 2020-2030

El desenvolupament de l’esport universitari a casa nostra es porta a terme a través del Consell de l’Esport Universitari de Catalunya (CEUC), integrat per representants del Govern (Consell Català de l’Esport i Direcció General d’Universitats) i de les universitats, que es reuneix com a mínim un cop l’any -la darrera trobada va tenir lloc a Mataró fa pocs dies- per analitzar els reptes de cada curs i les oportunitats de millora en aquest àmbit.

El CEUC fa seguiment dels objectius del Pla Estratègic d’Esport Universitari de Catalunya (PEUC) 2020-2030, que actua de full de ruta per fer que la comunitat universitària es beneficiï dels valors de la pràctica esportiva. El PEUC estableix 11 línies estratègiques i 49 plans d’acció, dels quals ja n’hi ha un 51% en marxa, que busquen consolidar i incrementar la pràctica de l’activitat fisicoesportiva entre tota la família universitària.

El Pla Estratègic és fruit d’un ampli procés participatiu, liderat per Esportcat, en què intervenen tots agents implicats: Govern, entitats, organismes i professionals vinculats amb l’esport universitari, mitjançant els serveis d’esports i activitat física de les 12 universitats catalanes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)