Internacional

Un clàssic entre dubtes

L’Uruguai, amb un mig del camp renovat, és el gran candidat en un grup en què Rússia afronta el mundial envoltada de pessimisme i en què Egipte viu pendent de Salah

L’hispanoargentí és el gran al·licient de l’Aràbia Saudita

Quan sem­bla que no hi pot haver res més, l’Uru­guai sem­pre troba. L’aixeta dels fut­bo­lis­tes mai deixa de rajar en un país de tan sols tres mili­ons d’habi­tants però amb una passió i una tra­dició que rara­ment l’empe­nyen a la sequera fut­bolística. Bicampió del món i rei del pal­marès en la copa Amèrica, el con­junt celeste afronta la tret­zena par­ti­ci­pació en el mun­dial en plena tran­sició, però encla­vat en un grup A de per­fil baix, amb una Rússia que acull la copa immersa en una evi­dent crisi fut­bolística, un Egipte que resa per la recu­pe­ració de la seva gran estre­lla, Moha­med Salah, i una Aràbia Sau­dita que viu una rea­li­tat allu­nyada del focus mediàtic.

Un entorn pro­pici perquè l’Uru­guai pugui cre­uar l’Atlàntic amb opti­misme i mesu­rar el poten­cial del que ha de ser l’inici d’una nova era, encara amb refe­rents de màxima vigència com Diego Godín, Luis Suárez i Edin­son Cavani, però sobre­tot amb la irrupció d’una nova for­nada de fut­bo­lis­tes que han modi­fi­cat la fiso­no­mia d’un país acos­tu­mat a com­pe­tir des de la passió i la brega, però que ara es pre­para per gua­nyar niti­desa en el joc, sobre­tot amb el sor­gi­ment de fut­bo­lis­tes de bona con­cepció com De Arras­ca­eta, Tor­reira o Ben­tan­cur, que han donat el relleu a per­fils més bar­ro­ers com Arévalo Ríos o Diego Pérez. “Els joves ens estan apor­tant alguna cosa dife­rent amb la pilota que ens fa ser més equi­li­brats”, ha reco­ne­gut l’etern Óscar Was­hing­ton Tabárez, que diri­girà la celeste per quarta vegada en un mun­dial amb un objec­tiu clar: mirar al futur però sense per­dre la recepta del pas­sat.

Una iden­ti­tat eterna per als uru­gua­ians i que és el cal­vari de Rússia, que arriba al seu mun­dial amb l’auto­es­tima per terra, dei­xant males sen­sa­ci­ons en els amis­to­sos pre­vis i pena­lit­zada per absències impor­tants com les de Koko­rin (Zenit), Vasin (CSKA) o Dzhikiya (Spar­tak). Lide­rada per l’expor­ter Sta­nis­lav Cherc­he­sov, mun­di­a­lista com a juga­dor el 1994, Rússia inten­tarà superar el grup per pri­mera vegada des de la dis­so­lució de l’URSS i després d’haver tre­ba­llat durant els mesos pre­vis amb un sis­tema de tres cen­trals i car­ri­lers .

El talentós Alek­sandr Golo­vin i Alek­sei Mirant­xuk, fut­bo­lista de tres quarts de camp amb arri­bada al gol del Loko­mo­tiv de Mos­cou, són les dues espe­ran­ces d’un país amb una rea­li­tat fut­bolística volàtil, amb la gran actu­ació en l’Euro­copa del 2008 com un miratge enmig del desert, i en què costa desen­vo­lu­par talent jove. Cherc­he­sov, a més, ha pres alguna mesura dràstica d’última hora, com ara dei­xar fora de con­curs, apro­fi­tant una petita lesió, Glui­xakov, capità de l’Spar­tak i que, tot i haver ren­dit per sota de les seves pos­si­bi­li­tats enguany, era un fix al mig del camp.

Egipte espera Salah

Si els fara­ons estan a les por­tes de dis­pu­tar el ter­cer mun­dial de la seva història, és en gran part res­pon­sa­bi­li­tat del ver­ti­ginós extrem del Liver­pool, que amb 5 gols en 6 par­tits de clas­si­fi­cació va lide­rar un equip que du el segell d’Héctor Cúper, ben orga­nit­zat defen­si­va­ment, amb dos cen­trals robus­tos i forts com Ali Gabr i Ahmed Hegazy, amb el tre­ball al mig del camp de Moha­med Elneny com a gran valor, però que sense la velo­ci­tat de Salah, que viat­jarà fins a Rússia tot i estar lesi­o­nat, perd el seu fac­tor dife­ren­cial i la seva eti­queta de pos­si­ble reve­lació després d’haver estat sub­campió de la copa d’Àfrica l’any pas­sat.

Més incert encara és el ren­di­ment que pot ofe­rir l’Aràbia Sau­dita, un equip en què pràcti­ca­ment tots els juga­dors actuen en la lliga local, d’un to com­pe­ti­tiu per sota de la mit­jana, i que ha tin­gut diver­sos can­vis de rumb en els últims mesos. Després de clas­si­fi­car el país per al seu cinquè mun­dial, Bert van Marwijk no va arri­bar a un acord amb la fede­ració per coman­dar el pro­jecte a Rússia i, després d’un pas efímer per la ban­queta d’Edgardo Bauza, la res­pon­sa­bi­li­tat ha recai­gut en Juan Anto­nio Pizzi, amb molt poc marge per tre­ba­llar un equip.

TALENT EMERGENT

De Arrascaeta, Torreira o Bentancur han de dotar de nitidesa el joc ‘charrúa’

HORES BAIXES

Les baixes de Dzhikiya, Kokorin i Vasin penalitzen encara més les possibilitats russes
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)