Internacional

Duel de pistolers

Colòmbia, Polònia i Senegal, amb Falcao, Lewandowski i Mané com a referents ofensius, principals favorites a jugar-se les dues places dels vuitens de final

El Japó arriba a la cita farcit de dubtes i amb les estrelles en hores baixes

El grup H es pre­senta com a un dels més impre­dic­ti­bles del mun­dial de Rússia, amb Colòmbia, Polònia i el Sene­gal amb clares opci­ons de pas­sar de ronda, men­tre que el Japó sem­bla tro­bar-se un esglaó per sota. I entre les mol­tes vir­tuts de totes tres can­di­da­tes en des­taca una que acos­tuma a ser clau en un tor­neig tan curt com és una copa del món, la figura de l’home gol, ja que Fal­cao, Lewan­dowski i Sadio Mané es tro­ben entre els millors davan­ters del pla­neta, sent capaços de deci­dir un enfron­ta­ment en una acció aïllada.

Per his­to­rial i noms, la favo­rita del grup és la Colòmbia de Peker­man, una selecció ben tre­ba­llada i amb grans indi­vi­du­a­li­tats que fa qua­tre anys, amb pràcti­ca­ment el mateix bloc, es va que­dar a les por­tes de les semi­fi­nals. Tot i la recent lesió de Fabra, el late­ral esquerre titu­lar, l’equip cafe­ter segueix gau­dint d’un entra­mat defen­siu molt sòlid, amb els joves Davin­son Sánchez i Yerry Mina en l’eix i els vete­rans Car­los Sánchez i Abel Agui­lar per davant. I tot per cobrir l’esquena dels juga­dors ofen­sius, on Peker­man té un autèntic arse­nal on esco­llir. Els into­ca­bles, és clar, són James Rodríguez –el líder i font d’ins­pi­ració– i Fal­cao –que es va per­dre per lesió el mun­dial del Bra­sil–, men­tre que per ocu­par les ban­des el tècnic argentí dis­posa de juga­dors del nivell de Cua­drado, Uribe, Muriel o Quin­tero, i amb Car­los Bacca sem­pre a la recam­bra. No tot, però, són flors i vio­les, ja que el prin­ci­pal pro­blema que té Colòmbia és la manca d’un mig­cam­pista cre­a­tiu, cosa que en massa oca­si­ons pro­voca que l’equip es par­teixi en dos i que depen­gui en excés de la cla­ri­vidència de James Rodríguez.

La segona en favo­ri­tisme és la pragmàtica Polònia, que sense fer soroll es va plan­tar a Rússia com a pri­mera del seu grup, i sense patir. El secret de l’èxit del con­junt de Nawalka és la seva soli­da­ri­tat, ja que es tracta d’un equip tre­ba­lla­dor i sacri­fi­cat, on tots els juga­dors s’hi dei­xen la pell, cons­ci­ents que si asse­gu­ren el zero a la seva por­te­ria sem­pre hi haurà l’opció perquè Lewan­dowski acabi des­ni­ve­llant la balança. I és que el davan­ter del Bayern de Munic, màxim gole­ja­dor dels grups euro­peus de clas­si­fi­cació, amb 16 dia­nes, és el líder abso­lut d’una selecció en la qual també des­ta­quen noms com els dels joves Linetty o Zie­linski. Malau­ra­da­ment, fa pocs dies es va lesi­o­nar Glik, el líder de la defensa polo­nesa, men­tre que Milik, el gran acom­pa­nyant ofen­siu de Lewan­dowski, arriba a la cita fora de forma, després d’haver-se estat pràcti­ca­ment tota la tem­po­rada a la infer­me­ria per una greu lesió al genoll.

Sen­sa­ci­ons opo­sa­des

Tot i haver par­ti­ci­pat única­ment una vegada en una copa del món –i ja han pas­sat 16 anys–, Sene­gal es pre­senta a Rússia amb una plan­ti­lla far­cida de nivell que pretén tor­nar a repe­tir l’experiència de Corea i Japó, quan es van que­dar a les por­tes de dis­pu­tar les semi­fi­nals. El punt fort del com­bi­nat africà és la potència i la velo­ci­tat de bona part dels seus juga­dors, un des­ple­ga­ment físic, unit a un bon tre­ball tàctic, que con­ver­teix Sene­gal en un con­junt molt difícil de sor­pren­dre. Tot i que la seva pit­jor línia és la defen­siva, el crei­xe­ment de Kou­li­baly l’ha fet millo­rar en aquest aspecte, a banda que Aliou Cissé no ha dub­tat a enfor­tir encara més l’equip amb un tri­vot defen­siu, amb Kouyaté i Gueye com a líders, i que gràcies al seu des­ple­ga­ment són capaços també d’unir-se a les acci­ons d’atac des de la segona línia. La seva millor par­cel·la, però, és l’ofen­siva, amb fut­bo­lis­tes mòbils i de molta qua­li­tat com Keita Baldé, Sow i, sobre­tot, Sadio Mané, que aquesta tem­po­rada ha aca­bat d’escla­tar al Liver­pool.

Ben dife­rents, en canvi, són les sen­sa­ci­ons amb les quals arriba al mun­dial el Japó, que després d’una fase de clas­si­fi­cació molt irre­gu­lar va incre­men­tar els dub­tes amb la des­ti­tució de Halil­hod­zic, un tècnic con­tra­cul­tu­ral que va ser capaç d’implan­tar un fut­bol tàctic i espe­cu­la­tiu en un equip acos­tu­mat a l’ale­gria i la impro­vi­sació. Ara, doncs, falta per veure per quina manera de jugar apos­tarà l’inex­pert Akira Nis­hino, que a més es troba que l’última gran gene­ració japo­nesa, for­mada per juga­dors com Naga­tomo, Hasebe, Kagawa o Honda –que a més no arri­ben al mun­dial de Rússia en el seu millor moment– no han gau­dit de cap relleu de garan­ties, a banda de seguir sense tro­bar un davan­ter cen­tre de pri­mer nivell. Ho té difícil, però qui sap si pre­ci­sa­ment quan ningú l’espera, el Japó serà capaç de donar l’espe­rada pas­sada enda­vant en un gran tor­neig.

DRET A SOMIAR

Colòmbia manté el bloc del darrer mundial, on va vorejar les semifinals

SENSE FISSURES

Polònia és un equip solidari, ben treballat tàcticament i difícil de vèncer

ASPIRANT A SORPRESA

La potència i la velocitat són les virtuts d’una Senegal que pot ser la revelació

NO TENEN RUMB

La destitució, fa dos mesos, de Halilhodzic, ha enterbolit l’estat d’ànim del Japó
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)