Internacional

El trajecte del 10

Messi enceta el seu quart assalt a la competició més anhelada, la que l’ha de fer etern a l’altra banda de l’Atlàntic

El blaugrana ha passat de ser pràcticament un estranger quan va arribar a la selecció a exercir de líder en tots els àmbits

Deia Jorge Luis Bor­ges que els pero­nis­tes “no són ni bons ni dolents, sim­ple­ment són incor­re­gi­bles”. I, com el cor­rent polític, sem­bla que la tra­jectòria de Messi ves­tit d’albi­ce­leste està con­dem­nada a recórrer un sen­der d’inde­fi­nició etern, en què les coses són com són, i no sem­pre con­ce­dei­xen una expli­cació sintètica. Leo, a més, no dis­posa de l’eli­xir del popu­lisme ni de la capa­ci­tat de seducció a través de la paraula que sí que tenia Perón i que també il·lumi­nava Mara­dona. El seu mis­satge no s’escolta, només s’expressa a través d’una pilota, va directe al cor. Un llen­guatge tan nítid com a vega­des difícil d’inter­pre­tar. Sobre­tot en dies de der­rota, de cica­trius que mar­quen una relació més que com­pli­cada entre el talent de Rosa­rio i les seves arrels, entre un sen­ti­ment tan fort com dis­pers. “L’afi­ci­o­nat argentí no entén la figura de Leo a escala mun­dial. Només veu que no s’ha aixe­cat una copa, quan el mèrit del que ha fet en els últims anys és evi­dent”, ana­litza l’exin­ter­na­ci­o­nal argentí Gus­tavo López.

Messi ence­tarà aquesta tarda a Mos­cou el seu quart intent de tren­car el sos­tre de vidre que el separa de l’eter­ni­tat a l’altra banda de l’Atlàntic. De rubri­car un tra­jecte que va des d’Ale­ma­nya fins a Rússia. Des del 2006 fins al 2018. Un camí fut­bolístic i per­so­nal. De vida. De der­ro­tes ful­mi­nants, com la del 2014 al Mara­canã. De llàgri­mes ves­sa­des per una samar­reta que per un moment va arri­bar a aban­do­nar l’estiu del 2016, però que sem­pre torna. Com també deia Bor­ges, “hi ha una dig­ni­tat en la der­rota que amb prou fei­nes cor­res­pon a la victòria”. I Messi con­viu amb l’orgull de qui ha llui­tat con­tra tot: con­tra una pressió des­me­su­rada per gua­nyar, con­tra com­pa­ra­ci­ons divi­nes, con­tra un entorn aspre, con­tra una Asso­ci­ació del Fut­bol Argentí (AFA) que mai l’ha sabut envol­tar i que ara mal­viu ofe­gada pels deu­tes, i con­tra la sos­pita de qui no sem­pre l’ha iden­ti­fi­cat com a patri­moni propi.

“Messi també ha vis­cut tem­pes­tes a Bar­ce­lona. Hi han pas­sat tres direc­ti­ves; algun diri­gent està empre­so­nat, i el mateix club, con­dem­nat judi­ci­al­ment per opa­ci­tat econòmica. Però fa la sen­sació que Leo ho afronta tot des d’una quo­ti­di­a­ni­tat que a l’Argen­tina li ha cos­tat tenir. Va començar sent pràcti­ca­ment un estran­ger”, des­grana el pres­tigiós peri­o­dista argentí Eze­quiel Fernández Moo­res, que ha seguit de prop l’evo­lució del 10 a través de més d’una dècada a l’albi­ce­leste. “I ara el seu lide­ratge sí que està con­so­li­dat; el seu reg­nat, a més, va més enllà de la gespa”, con­ti­nua. No com en el mun­dial d’Ale­ma­nya, on va aparèixer amb els cabells fins al cla­tell, esclau d’una posta­do­lescència evi­dent i amb difi­cul­tats per tro­bar l’escletxa en una selecció que, para­do­xal­ment, estava ben cons­truïda en espai i temps per José Néstor Péker­man, que, després d’una dècada cul­ti­vant les cate­go­ries infe­ri­ors de la selecció argen­tina, dotant-la d’estruc­tura i pro­jecte, no va saber com­bi­nar un equip con­so­li­dat amb un ele­ment impre­vi­si­ble com era Leo. “A més, aque­lla selecció estava plena de cacics. A Messi li va cos­tar entrar-hi i diria que per a Péker­man també va ser incòmode”, afirma Fernández Moo­res.

L’albi­ce­leste va caure en els quarts, en la tanda de penals con­tra l’amfi­tri­ona, i des d’ales­ho­res el pro­jecte de la selecció no ha tin­gut cap més argu­ment que el feno­men Messi. Qual­se­vol res­posta es busca sobre les espat­lles del 10, i es des­cuida tot el que l’envolta. “És un pro­blema estruc­tu­ral que ja fa anys que ens afecta i que no només té a veure amb la selecció, sinó també amb els clubs. Abans el fut­bol de base era el motor dels clubs: Argen­ti­nos Juni­ors, Boca, River, també Newell’s... Tot això ara va una mica a la deriva. Si no hi ha bones cate­go­ries infe­ri­ors als clubs, no es poden poten­ciar les de les selec­ci­ons de base i, per inèrcia, l’abso­luta se’n res­sent”, asse­gura Gus­tavo López, mun­di­a­lista al Japó i a Corea.

Un mirall insos­te­ni­ble

Des que va arri­bar al cim del fut­bol mun­dial, Messi ha hagut de com­ba­tre per cul­mi­nar la seva gran obra envol­tat d’una selecció que no ha tin­gut con­tinuïtat, que rara­ment ha jugat com un equip i que ha tin­gut la impre­vi­si­bi­li­tat com a ban­dera. Recepta de Diego Mara­dona en el mun­dial de Sud-àfrica, on a més la con­vivència amb la seva ine­vi­ta­ble referència no va ser del tot fàcil. “Diego va demos­trar soli­da­ri­tat; tot i el seu divisme, tenia bona intenció. Estic segur que va voler ser afa­ble amb Leo, però en algun moment, sense neces­si­tat de bara­llar-se o insul­tar-se, els egos no van encai­xar del tot”, afirma Fernández Moo­res, recor­dant la der­rota dels argen­tins nova­ment en els quarts con­tra Ale­ma­nya: “Crec que és el pit­jor par­tit que he vist jugar a Messi amb la selecció.” Tot i la seva capa­ci­tat per remar con­tra cor­rent, i tot i haver coman­dat els dub­tes del seu país fins a la final del 2014, a l’immens Mara­canã nova­ment va com­parèixer la mannsc­haft, i aquesta vegada amb Mario Götze al cap­da­vant, i va ensor­rar la gran obra d’un Messi que, ara ja en la tren­tena i amb un currículum incon­tes­ta­ble, con­ti­nua expo­sat a debats que tenen més a veure amb el vigor que amb el fut­bol. “Messi no té lide­ratge, està jugant a Europa i no coneix tant la idi­o­sincràsia argen­tina. No el veig pute­jar un com­pany de manera sana”, ha mani­fes­tat recent­ment El Beto Alonso, lle­genda del River Plate i campió del món amb l’Argen­tina el 1978, asse­nya­lant l’eterna com­pa­ració amb el caràcter més extra­ver­tit de Mara­dona. “Hi ha líders i líders. I Leo n’és un en tota regla. Un no és líder pel fet de cri­dar o d’insul­tar. Hi ha líders silen­ci­o­sos, líders des del ves­sant fut­bolístic, líders dins del ves­ti­dor, líders amb el braçal, sense el braçal... A Messi jo el con­si­dero un líder, però el que hem de fer a l’Argen­tina és dei­xar de cri­ti­car cons­tant­ment l’acti­tud del fut­bo­lista argentí. I no només de Leo”, opina El Cuervo López, a les por­tes d’un nou mun­dial en què Messi haurà de des­a­fiar tots els fac­tors, després d’unes eli­mi­natòries en què l’Argen­tina ha tin­gut tres selec­ci­o­na­dors (Mar­tino, Bauza i Sam­pa­oli), en què no ha jugat bé, en què s’ha clas­si­fi­cat a última hora i en què, quan fal­ten poques hores per al debut, no se sap exac­ta­ment quin és el seu full de ruta. “És un equip dese­qui­li­brat, amb alguns bons juga­dors, però amb d’altres en algu­nes posi­ci­ons que al Barça no serien titu­lars. I qui sap si suplents”, tanca Fernández Moo­res, que té l’espe­rança que la inde­fi­nició del fut­bol, com la del pero­nisme, aquesta vegada es decanti cap al cantó albi­ce­leste: “Val­dano deia allò que el fut­bol és l’únic esport en què ho pots fer tot bé i que les coses et vagin mala­ment i fer-ho tot mala­ment i que les coses et vagin bé.” Doncs això.

LES FRASES

Hi ha molts tipus de líders, i el que no pot estar en dubte és que Messi n’és un
Gustavo López
EXINTERNACIONAL ARGENTÍ

LA DADA

15
partits
de fase final de la copa del món ha jugat Leo Messi, en els quals ha marcat 5 gols (sempre en fase de grups).
Messi també ha viscut tempestes a Barcelona, però les afronta des de la quotidianitat
Ezequiel Fernández Moores
periodista
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)