Internacional

Croàcia troba el mirall

Després d’anys d’expectatives, la selecció de Rakitic i Modric ha aconseguit que les comparacions amb la gloriosa generació del 1998 sigui real i justificada

“Ho veig als seus ulls, el poder de l’ambició i la fam per fer història”, ha dit Davor Suker, ara president de la federació i artiller d’aquell equip que va somiar en gran fa dues dècades

Davor Suker, ara pre­si­dent de la fede­ració cro­ata de fut­bol (HNS), va ater­rar a Rússia inten­tant elu­dir la com­pa­ració. “No em pre­gun­tin res més sobre la gene­ració del 98”, va recla­mar el gole­ja­dor d’aquell històric mun­dial de França. El pas de les set­ma­nes, però, no li han dei­xat cap més remei que aga­far el mirall i reconèixer-se en la memòria de dues dècades enrere, quan, més esti­lit­zat, va escriure la pàgina més màgica d’un país inci­pi­ent i neces­si­tat d’una fita rei­vin­di­ca­tiva en un moment deli­cat, amb les cica­trius d’una guerra encara roent. Avui, els fills d’aquell con­flicte, molts d’ells cri­ats en la diàspora, lluny de la terra dels seus pares, aga­fen el relleu per tor­nar a fer bri­llar la costa adriàtica. “Ho veig en el seus ulls, el poder de l’ambició, les ganes de fer història”, resu­mia Suker dis­sabte, després d’una pròrroga exte­nu­ant con­tra Rússia, la segona con­se­cu­tiva en el mun­dial, i que va aca­bar amb Ivan Raki­tic de nou des­fer­mant l’eufòria dels balcànics.

Nova­ment una semi­fi­nal. I ara sí, qual­se­vol com­pa­ració s’ho val. “Al final, tots sentíem que en algun moment aquests juga­dors ho farien. En tenim 8 o 9 jugant als millors clubs d’Europa i sent impor­tants”, comenta Goran Vla­o­vic, acom­pa­nyant de Suker en la davan­tera del mun­dial de França. “Són temps molt dife­rents, però si alguna cosa veig reflec­tida en aquests juga­dors d’ara és l’amis­tat i el com­promís. Són coses que es per­ce­ben sobre el ter­reny de joc”, hi afe­geix Robert Jarni, late­ral de la gene­ració dels 98, que recorda 55 dies de con­cen­tració en què les hores de car­tes i d’escacs no van des­fer­mar el més mínim con­flicte. “I mira que aquell grup era de caràcters difícils. Buf, hi havia gent de molt tem­pe­ra­ment. Però alhora vam enten­dre que hi havia unes jerar­quies que s’havien de res­pec­tar”, reme­mora Vla­o­vic.

Per a la poste­ri­tat de Rússia 2018 que­darà l’expulsió de Nikola Kali­nic, que es va negar a dis­pu­tar el tram final del debut con­tra Nigèria, però el que ha pas­sat poste­ri­or­ment ha diluït molt un inci­dent que no ha impe­dit que sota el parai­gua de Zlatko Dalic, un entre­na­dor que va ater­rar a la selecció amb el temps just per clas­si­fi­car el con­junt balcànic per al mun­dial, ha bri­llat la com­pa­nyo­nia i un espe­rit que fut­bolísti­ca­ment encapçalen Raki­tic i Modric, rivals en el dia a dia sobre un ter­reny de joc amb el Barça i el Madrid, però ger­mans quan ves­tei­xen d’arle­qui­nats, soli­da­ris en l’esforç i en el fut­bol.

Croàcia, que el 98 va caure víctima de l’amfi­trió, amb dos gols de Thu­ram en la semi­fi­nal, ja ha donat bona fe de Rússia i des­a­fiarà Angla­terra a la recerca de la seva pri­mera final des que es va inde­pen­dit­zar de Iugoslàvia, el 1991.

Des d’ales­ho­res, sis mun­di­als li han sobrat per acre­di­tar talent i raça, però per als que ho van viure, res com aquell estiu del 1998 en què la passió s’esca­pava del rec­tan­gle de joc. “Els nois d’ara tenen un cor enorme, però per a nosal­tres era rei­vin­di­car un país que aca­bava de néixer, demos­trar-li al món que existíem”, asse­gura Vla­o­vic. “Diria que el caràcter que tenia el nos­tre equip era ini­gua­la­ble. La nos­tra gent aca­bava de viure una guerra. El con­text feia que nosal­tres ho visquéssim amb una mica més d’inten­si­tat”, reco­neix Jarni, un dels que 11 anys enrere s’havien pro­cla­mat cam­pi­ons del món sub-20 a Xile defen­sant la ban­dera de Iugoslàvia.

Per a ells, el con­flicte havia estat real. El van tocar amb les seves mans. “Fins al 1994 no vaig mar­xar al Padova i sí, la guerra la vaig viure. Al meu avi se’l va endur una bomba que va caure al davant de casa nos­tra”, lamenta Vla­o­vic, nas­cut a prop de la fron­tera de Bòsnia i Her­ze­go­vina. “És cert que a molts de nosal­tres l’època més dura ens va aga­far jugant ja en altres països, però també va ser dur. Tinc records d’estar jugant a Bari i, jun­ta­ment amb [Zvo­ni­mir] Boban, enviar cami­ons de roba a Croàcia”, explica Jarni, veu d’una Croàcia històrica que avui té el relleu en un altre equip far­cit de talent i caràcter, pot­ser man­cat de l’ins­tint gole­ja­dor d’algú com Suker, però que ja ha fet història i, passi el que passi aquest ves­pre al Luj­niki, serà rebut com cal. “Vam ater­rar a Zagreb i ja hi havia gent. Tot el tra­jecte fins al cen­tre far­cit de per­so­nes fins que vam arri­bar a una plaça on pot­ser hi havia més de 150.000 ànimes. Aquells dies paguen l’esforç i els dies difícils, el fet de ser fut­bo­lista. Em vaig que­dar encara diver­sos dies pel país abans de tor­nar al València, i pràcti­ca­ment no podia sor­tir al car­rer. Va ser increïble aquell estiu”, con­clou Vla­o­vic.

LES FRASES

Pel context que ens va tocar, la nostra generació ho va viure amb una intensitat única
Robert Jarni
Exinternacional croat
Tots esperàvem que en algun moment aquests jugadors farien història
Goran Vlaovic
Exinternacional croat
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)