Internacional

Competitivitat per bandera

Amb poc més de 4 milions d’habitants i independent des de no fa ni 30 anys, Croàcia suma èxits constants en multitud de disciplines. El passi a la final del mundial de futbol només és l’últim

Els croats són els actuals campions del món de waterpolo, també ho han estat en handbol i en bàsquet s’hi han quedat a tocar

“Juga­rem la final per cor, orgull i caràcter.” D’aquesta manera i després de superar Angla­terra, el selec­ci­o­na­dor croat, Zlatko Dalic, va apun­tar algu­nes de les claus que han por­tat el com­bi­nat balcànic a fer història, clas­si­fi­cant-se per pri­mer cop per a la final d’un mun­dial de fut­bol. “Quan mirem la infra­es­truc­tura a casa, som un mira­cle. Tenim juga­dors fantàstics, és un dels èxits espor­tius més grans a Croàcia. Hem tin­gut excel·lents resul­tats en d’altres esports, però veient la popu­la­ri­tat del fut­bol al món, és un èxit glo­bal”, afe­geix Dalic, valo­rant aquesta fita de la selecció cro­ata, ja per emmar­car, passi el que passi demà a l’estadi Luzh­niki.

El de Croàcia, com indica el seu selec­ci­o­na­dor, de 51 anys, és un èxit que tras­passa totes les fron­te­res, per la dimensió que té el fut­bol, però només és l’últim d’una llarga sèrie, de l’esport del seu país. I és que tot i tenir poc més de 4 mili­ons d’habi­tants i inde­pen­dit­zar-se no fa encara ni trenta anys, el 1991, les selec­ci­ons cro­a­tes són referència en mul­ti­tud d’esports. Ara ja també en fut­bol. A com­pe­ti­ti­vi­tat, hi ha pocs que els gua­nyin, i els cons­tants bons resul­tats en dis­ci­pli­nes com el bàsquet, l’hand­bol, el water­polo o fins i tot el ten­nis, un altre dels esports més popu­lars en aquest país que toca al mar Adriàtic, en són la millor prova. Un refe­rent, en defi­ni­tiva, en l’aspecte espor­tiu per a països com Cata­lu­nya, que supera els 7 mili­ons d’habi­tants, que també és una fàbrica cons­tant d’espor­tis­tes de pri­mer nivell, i que, com va fer Croàcia, també anhela ser un país lliure i poder com­pe­tir en els màxims esde­ve­ni­ments espor­tius amb la senyera.

Havent superat tres pròrro­gues, el can­sa­ment serà un dels fac­tors que haurà de superar en la final de demà Croàcia, que s’enfron­tarà, a més, a una potència com França, una de les grans favo­ri­tes abans de començar el mun­dial. Van ser pre­ci­sa­ment els bleus, els que fa 20 anys van impe­dir que els cro­ats arri­bes­sin a la final d’un mun­dial, en què amb juga­dors com Suker –Bota d’Or del tor­neig–, Boban, Pro­si­necki o Jarni, inte­grants d’una gene­ració d’or, van acon­se­guir una històrica ter­cera plaça. Ara, i conei­xent Modric –can­di­dat a la Pilota d’Or–, Raki­tic, Peri­sic o Mand­zukic, alguns d’ells refe­rents en alguns dels millors equips del món i amb un gen gua­nya­dor com pocs, ja no es con­for­ma­ran amb haver superat aque­lla fita, sinó que bus­ca­ran la glòria.

Només un any després de la seva inde­pendència, Croàcia va par­ti­ci­par en els Jocs Olímpics de Bar­ce­lona, on la selecció de bàsquet, lide­rada pel mala­gua­nyat Dra­zen Petro­vic, només va caure con­tra el Dream Team i es va endur la plata. Els cro­ats eren ales­ho­res una potència en l’esport de la cis­te­lla també en l’àmbit de clubs, com ho demos­tren les dues copes d’Europa de la Cibona de Zagreb (1985 i 1986) o les tres con­se­cu­ti­ves de la Jugo­plas­tika de Split, després ano­me­nat Pop 84 (1989-91), amb Kukoc o Radja entre d’altres, de mal record per al Barça. No es van aca­bar allà els èxits en bàsquet de Croàcia, que durant els anys noranta va acon­se­guir també dues meda­lles de bronze en els euro­peus i una altra en el mun­dial.

Més recents són els tri­omfs en dos esports que a Croàcia també són gai­rebé una religió, com l’hand­bol i el water­polo. A la pis­cina, de fet, els balcànics, que també han gua­nyat la meda­lla d’or en els Jocs Olímpics de Lon­dres, són els actu­als cam­pi­ons del món i uns dels grans favo­rits a con­fir­mar-ho en l’euro­peu que comença avui a Bar­ce­lona. En l’àmbit de clubs, a més, el Mla­dost és qui més cops ha estat campió d’Europa (7). També és un clàssic veure la selecció cro­ata d’hand­bol pujar al podi, ja sigui en Jocs Olímpics (dues meda­lles d’or), en l’euro­peu o el mun­dial, l’últim cop amb una meda­lla de bronze el 2013. En ten­nis, a més, en què han des­ta­cat Goran Iva­ni­se­vic (dos bron­zes a Bar­ce­lona ’92 i gua­nya­dor de Wim­ble­don el 2001) o Iva Majoli (Roland Gar­ros el 1997), els cro­ats també saben què és gua­nyar la copa Davis. Fa dos anys, a més, van ser sub­cam­pi­ons i en els Jocs Olímpics han acon­se­guit dos cops la meda­lla de bronze en dobles mas­culí. Per quan­ti­tat i diver­si­tat, doncs, no serà.

17è en els últims Jocs

Els Jocs Olímpics són una bona opor­tu­ni­tat per com­pro­var el nivell dels espor­tis­tes d’un país més enllà de les dis­ci­pli­nes més mediàtiques, i també aquí, Croàcia hi diu la seva. En la seva última par­ti­ci­pació, a Rio de Janeiro, van acon­se­guir la seva millor posició en el meda­ller: van ser dis­se­tens, amb deu meda­lles: 5 d’or, 3 de plata i 2 de bronze. Ja ho vol­drien alguns països, més grans i més poblats.

BÀSQUET

Un any després de ser independents, Petrovic va liderar els croats cap a la plata de Barcelona

FUTBOL

Fa 20 anys, Croàcia va ser tercera en el mundial de França, amb Suker o Boban al capdavant

WATERPOLO

En l’europeu que comença avui a Barcelona volen demostrar que són l’actual dominador

HANDBOL

La seva presència al podi del mundial, l’europeu o els Jocs Olímpics és un clàssic
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.