Internacional

‘Polzet’ Deschamps

El tècnic de Baiona, seguint els passos del seu admirat Aimé Jacquet, ha sobreviscut a les crítiques a la selecció francesa per acabar entrant en l’Olimp més selecte del futbol

És com si Didier Desc­hamps (Baiona, 1968) s’hagués ama­rat de l’espe­rit del Pol­zet. Com si, il·lumi­nat pel famós conte de l’escrip­tor pari­senc Char­les Per­rault, el selec­ci­o­na­dor francès hagués anat dei­xant molles de pa per no per­dre’s. Com si dues dècades enrere, quan va aixe­car per pri­mera vegada la copa del món al cel de París, Desc­hamps hagués mar­cat el futur.

Un tra­jecte cap a la glòria que avui eti­queta el pre­pa­ra­dor de Baiona com un esco­llit, només amb Mario Lobo Zaga­llo i Franz Becken­ba­uer a la seva mateixa altura, com a únics cam­pi­ons del món com a fut­bo­lis­tes i com a entre­na­dors, i amb el seu admi­rat Aimé Jac­quet en el mirall. “Aimé va fer un mira­cle amb nosal­tres. Jo l’ano­meno Déu. Huma­na­ment li tinc un res­pecte enorme, ha can­viat les nos­tres vides i és el meu exem­ple”, va recor­dar Desc­hamps encara als budells del Luj­nikí, exhi­bint com­pli­ci­tat amb aquell que el 1998 els va guiar al cim del món i que avui li ser­veix d’ins­pi­ració. Jac­quet és les molles de pa de Desc­hamps.

I és que encara que en una versió més repo­sada, menys agres­siva, la història dels dos entre­na­dors camina entre­llaçada. Ales­ho­res el seu capità, Desc­hamps va veure com Jac­quet s’expo­sava a finals del mil·lenni a una crítica ferotge, fins al punt que l’ales­ho­res selec­ci­o­na­dor ha reco­ne­gut que va valo­rar la pos­si­bi­li­tat d’aban­do­nar França en cas que el mun­dial no sortís com ell pre­veia. Però la seva per­so­na­li­tat el va aca­bar duent fins als Camps Eli­sis.

I Desc­hamps, que de per­so­na­li­tat li’n sobra, sabia per­fec­ta­ment com enfo­car la pressió mun­di­a­lista. Asse­nya­lar una direcció i cami­nar con­tra tot i con­tra tot­hom. Per sobre de noms, d’estils i de resul­tats: uni­tat.

I com amb Jac­quet, dues dècades després les crítiques a Desc­hamps van ser mati­ne­res, tan bon punt el selec­ci­o­na­dor va anun­ciar una llista sense Karim Ben­zema ni un mig­cam­pista de bon gust per al toc com Adrien Rabiot. “Ja pot arri­bar ben lluny en el mun­dial, perquè si no haurà de jus­ti­fi­car mol­tes coses”, va excla­mar fins i tot un excom­pany seu en el mun­dial de França del 1998 com Chris­tophe Dugarry.

Però Desc­hamps, com Pol­zet, seguint el ras­tre, no es va moles­tar a aixe­car la mirada. No es va dei­xar sub­or­nar per res fins que ahir al Luj­nikí per fi va ele­var els ulls i es va tro­bar amb la copa, la mateixa que 20 anys enrere havia aca­ro­nat abans que ningú. “Sem­pre troba les parau­les jus­tes, l’equi­li­bri neces­sari. Aquesta victòria se la mereix”, va afir­mar Hugo Llo­ris, un capità sobri i dis­ci­pli­nat com ell ho havia estat el 1998. Fins i tot en això Desc­hamps ha tro­bat miralls en el pas­sat, amb Kylian Mbappé exer­cint d’Henry i fins i tot amb el seu par­ti­cu­lar Stéphane Gui­varc’h en la figura d’Oli­vier Giroud, davan­ter eter­na­ment qüesti­o­nat i que ha pas­sat pel mun­dial sense mar­car ni un sol gol.

La ruta de Desc­hamps, però, no ele­vava indi­vi­du­a­li­tats, sinó que només ente­nia de col·lec­tius. I en un país que dar­re­ra­ment ha vis­cut epi­so­dis d’indis­ci­plina greus, incapaç de domar els egos del seu ves­ti­dor com va suc­ceir amb Ray­mond Dome­nech el 2010 o amb Lau­rent Blanc el 2012, no era un menes­ter menor. Però amb l’estre­lla al pit ja tatu­ada, no hi ha hagut peròs en la nòmina de Desc­hamps, que ha acon­se­guit posar al ser­vei del gall fut­bo­lis­tes acos­tu­mats a nedar en l’elogi. Sota l’or de la copa que­darà la pre­dis­po­sició de Paul Pogba a sacri­fi­car-se per l’equip, a per­se­guir fins a l’exte­nu­ació Maro­uane Fellaini en la semi­fi­nal con­tra Bèlgica. O els quilòmetres d’Antoine Gri­ez­mann, que no s’ha estal­viat cap esforç. Tot per sobre­viure a l’òptica més refi­nada de la crítica, unànime en el diagnòstic d’una França sense orna­ments en el com, però amb totes les con­vic­ci­ons en el què: gua­nyar.

I per reg­nar a Mos­cou, dis­ci­plina. La ban­dera d’un Desc­hamps que va començar la seva aven­tura amb pas­sos mesu­rats, i que l’ha aca­bat tre­pit­jant fort. Sobre­tot després dels vui­tens de final con­tra l’Argen­tina. “Aquell par­tit va can­viar mol­tes coses, sobre­tot vam gua­nyar en con­fiança”, ha reco­ne­gut el de Baiona, que no ha tin­gut retrets per cons­truir una França de múscul, amb un mig del camp ple de sang d’ori­gen africà i una línia defen­siva amb qua­tre cen­trals: amb Pavard i Lucas Hernández escor­tant la incom­men­su­ra­ble pare­lla for­mada per Umtiti i Varane. “I hem estat sòlids i eficaços”, va resu­mir Desc­hamps, que en l’era de Zidane va ser qui va aixe­car la copa, i que en la dels Pogba, Gri­ez­mann i Mbappé s’ha encar­re­gat de reco­llir les molles de pa per que­dar-se pràcti­ca­ment sol davant la història.

LES FRASES

Sempre té la paraula justa en cada moment i ens ha donat un equilibri que necessitàvem
Hugo Lloris
capità de frança
Té estrella, ha estat un gran capità i sap quina és la millor manera de tractar els jugadors
Paul Pogba
internacional francès
Aimé Jacquet va fer un miracle amb nosaltres. Jo li dic Déu. És el meu exemple a seguir
Didier Deschamps
seleccionador francès
Deschamps tenia confiança en nosaltres i en ell. Mai l’hem vist pressionat pel moment
Samuel Umtiti
internacional francès
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)