La reunió més important de la història
La UEFA es reuneix per videoconferència, amb la participació de Bartomeu, per decidir què fa amb les competicions aturades pel coronavirus. La idea és acabar-les si s’atura la pandèmia
La UEFA celebrarà avui, per videoconferència, la que possiblement sigui la reunió més important de la seva història. Sota la presidència d’Aleksander Ceferin, hi participaran membres de les 55 federacions que formen el màxim organisme europeu, representants de les lligues, de l’ECA, entre ells el president del Barça, Josep Maria Bartomeu, i també del FIFPro, el sindicat de futbolistes europeus. La reunió és exclusivament per decidir què fer amb el futbol europeu davant la crisi del coronavirus, que ha obligat a aturar totes les competicions continentals i pràcticament també totes les estatals.
La UEFA treballa amb una primera idea, que és que la pandèmia es pugui aturar i es puguin acabar les competicions, tant les estatals com les internacionals. És el desig de la UEFA i també dels clubs, que saben que, si les competicions no s’acaben, tindran greus pèrdues econòmiques. Si això fos possible, s’intentaria treballar amb un calendari modificat aquesta temporada i, com a mínim, un parell més. Es treballa amb la idea que la temporada es pugui allargar fins a mitjan mes de juliol, amb temps perquè s’acabin les lligues i també la Champions i l’Europa League. Existeixen fórmules perquè els clubs puguin allargar els contractes dels jugadors que acabin el 30 de juny. Perquè la temporada de clubs pugui acabar entrat el mes de juliol, s’hauria de suspendre l’Eurocopa, una idea cada vegada més acceptada per tothom. El més desitjable seria que el torneig, que en aquesta edició es juga en dotze seus desplegades per tot el continent entre el 12 de juny i el 12 de juliol, es pogués traslladar a l’estiu del 2021, però hi ha una certa oposició de la FIFA, que no vol suspendre el nou Mundial de Clubs, que s’ha de celebrar en aquelles dates. També caldria veure què passa amb la copa Amèrica, que s’ha de jugar a Colòmbia i l’Argentina en les mateixes dates que l’Eurocopa. El Barça, avui, demanarà que les dues competicions es juguin l’any 2021. Però per si s’han d’ajornar i no pot ser a l’estiu del 2021, ha guanyat força en les últimes hores la idea que l’Eurocopa es jugui durant el mes de desembre, un fet que provocaria una reestructuració del calendari del futbol europeu la temporada vinent, la 2020/21 i una segona reestructuració per a la 2021/22, quan el Mundial de Qatar es disputarà també a l’hivern.
Deixant lliure aquest estiu i, sempre que el coronavirus ho permeti, podrien acabar-se les lligues i també la Champions i l’Europa League. Per aquestes dues competicions, la UEFA pot proposar un canvi de format en les que s’estan disputant. Primer s’haurien de poder jugar els quatre partits de tornada dels vuitens de la Champions que es van ajornar i tot el que queda de la mateixa eliminatòria de l’Europa League. Després, es jugarien els quarts de final a partit únic, establint en el sorteig en quin camp es jugarien. I els quatre semifinalistes jugarien una final a quatre en quatre o cinc dies allà on s’havien de jugar les finals. És a dir, a Istanbul la de la Champions i a Gdansk la de l’Europa League.
Les lligues
Però en la trobada d’avui també es parlarà d’un altre possible escenari. Què passaria, sobretot amb les lligues estatals, si la pandèmia no permet que s’acabin les competicions. En aquest sentit, la UEFA demanarà a totes les federacions que facin servir el mateix criteri, sobretot per ser justos en les pròximes competicions internacionals. La UEFA no és partidària que els campionats s’anul·lin i recomanarà que, si no es poden acabar les lligues, es doni per bona la classificació actual. És a dir, que, si ens fixem en la primera divisió, el Barça seria campió. Real Madrid, Sevilla i Real Sociedad l’acompanyarien a la Champions i Getafe i Atlético de Madrid jugarien l’Europa League. Caldria veure què passa amb la tercera plaça d’aquesta competició, que l’atorga la copa. Real Sociedad i Athletic són els equips finalistes.
Pel que fa als ascensos i descensos en les categories professionals, la UEFA donaria llibertat a cada federació, però recomanarà que s’utilitzin també les actuals classificacions. Això significaria que l’Espanyol baixaria a segona divisió i el Girona no pujaria a primera.
Dia de decisions.