Més futbol

Si torna el futbol, serà a porta tancada

L’epidemiòleg Oriol Mitjà diu que no obriria els estadis fins a la tardor perquè fer-ho seria un pas enrere en la lluita contra el virus

El president del Barça no vol jugar sense públic, però ho haurà d’acceptar

El president espanyol, Pedro Sánchez, va confirmar ahir que l’estat d’alarma s’allarga, com a mínim, dues setmanes més, tot i que després de Setmana Santa les grans indústries i el sector de la construcció podran tornar a la feina, amb algunes limitacions. El Ministeri de Sanitat ha confirmat 7.026 nous casos de coronavirus i 809 persones mortes més, per un total d’11.744 en tot l’Estat espanyol.

Amb aquest panorama, els clubs de futbol continuen pensant quan podran tornar a competir. Reunions de LaLiga, les federacions, l’AFE, l’ECA, la FIFA i la UEFA. Totes buscant quan podran tornar els partits i també com. En aquest sentit es manifesta Oriol Mitjà, epidemiòleg de referència en la lluita contra la Covid-19. “Fins a la tardor, jo no tornaria a obrir el Camp Nou. Els aficionats al futbol hauran d’esperar per tornar a viure partits en el camp”, va dir en el programa Via lliure de RAC-1. Mitjà, metge de l’hospital Germans Trias de Badalona, no entén les presses dels dirigents esportius per tornar a la competició, sobretot els que defensen que els partits es juguin amb públic. “Si ens despistem i abandonem les mesures de distanciament social, podríem anar enrere i caure en el mateix problema. Hem de ser prudents perquè és un virus amb molt alta capacitat de propagació”, apunta respecte a les aglomeracions en els espectacles, els esportius i també els no esportius. De fet, quan se li pregunta si la represa de la lliga a l’estiu és un brindis al sol, és contundent: “La meva impressió és que sí, però necessitaria fer una sèrie de càlculs matemàtics.”

L’opinió de Mitjà xoca frontalment amb la del president del Barça, Josep Maria Bartomeu, que en una entrevista a aquest diari aquesta mateixa setmana es mostrava contrari a jugar a porta tancada quan tornin les competicions. “No estem d’acord a jugar a porta tancada i ho hem fet saber a l’LFP. Preferiríem retardar el retorn a la competició unes setmanes i jugar amb públic. Un partit de futbol s’ha de jugar amb públic, encara que sigui amb limitacions”, deia Bartomeu, que a banda de pensar en l’espectacle, també pensava en una de les fonts d’ingressos dels clubs, que ara s’han vist tallades pel coronavirus i que no es recuperaria si els partits es juguen sense públic, com és la venda d’entrades.

Les lligues

És difícil saber quan podrà tornar el futbol i sembla impossible que, quan ho faci, sigui amb públic. Molta incertesa que està provocant ja enfrontaments entre algunes lligues i la UEFA. El màxim organisme europeu ja va deixar ben clar que les lligues s’han d’acabar, quan sigui, però algunes lligues comencen a tirar pel dret. La primera va ser la belga, que va donar dijous per acabada la competició i va proclamar campió el Bruges. La UEFA, per boca del seu president, Aleksander Ceferin, es mostra contundent i amenaçadora. “Confiem que el futbol pugui recomençar en els pròxims mesos i creiem que qualsevol decisió d’abandonar les competicions nacionals és prematura i injustificada”, diu. A més, amenaça aquestes lligues de no deixar participar els seus equips la temporada vinent en competicions europees. Aquesta amenaça ha forçat unes converses entre Ceferin i el president de la federació belga, Mehdi Bayat. La federació belga ha de ratificar el 15 d’abril la decisió presa per la lliga, però abans presentarà un informe davant la UEFA que avali la decisió de donar per acabat el campionat. “Estem buscant una solució conjunta”, va manifestar ahir Bayat.

Cap altra lliga ha seguit de moment a la belga després de les amenaces, però són ja unes quantes les que podrien fer-ho o han manifestat la voluntat de fer-ho.

A Holanda, l’Ajax, líder del campionat empatat amb l’AZ Alkmaar, proposa que es posi punt final al campionat. La proposta l’han secundat altres clubs, com el mateix AZ Alkmaar, el PSV Eindhoven i el Feyenoord. No compta, però, amb el vistiplau de Louis van Gaal. “Les lligues es guanyen al camp. No pot ser que després de vint-i-cinc partits es faci alguna cosa perquè l’Ajax sigui campió. Si les autoritats sanitàries diuen que el coronavirus ha estat derrotat, es podrà jugar, encara hi ha marge”, argumenta l’exentrenador del Barça.

També a Itàlia, país molt colpejat pel coronavirus, hi ha una sèrie de clubs que volen donar la lliga per acabada. Així ho han manifestat el Brescia, l’Udinese, el Torí, el Sampdoria, el Genoa i l’SPAL. Totalment contraris a la idea es mostren els grans, com el Juventus, el Parma, el Lazio, el Roma i el Nàpols. Aquests clubs estan pressionant els altres perquè s’acabi el campionat amb l’amenaça de la UEFA sobre la taula.

I també a Escòcia els clubs són partidaris de donar el campionat per acabat. Els clubs estan tenint moltes dificultats econòmiques per subsistir i tenien pensat posar punt final a un campionat que domina el Celtic de Glasgow aquesta setmana. L’amenaça de la UEFA ha provocat un ajornament de la decisió.

BÈLGICA

El president de la federació donarà explicacions a la UEFA sobre la fi de la seva lliga
Els clubs petits volen donar la lliga per acabada i els grans la volen continuar
Els clubs, amb problemes econòmics, també volen donar la lliga per acabada
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)