Sanitat frena el retorn del futbol
La Lliga suspèn la realització de tests que els clubs havien de fer als futbolistes la setmana vinent després que no ho autoritzés el Ministeri de Sanitat
Javier Tebas, president de la Lliga, vol guanyar temps per a una negociació amb el govern espanyol amb el CSD fent de mediador entre les dues parts
El retorn de la lliga 2019/20, si és que algun dia es produeix, haurà d’esperar una mica més del que havien previst els clubs i el president de la Lliga, Javier Tebas. Com explicàvem ahir, la majoria de clubs de primera i segona divisió, entre altres els tres catalans –el Barça, l’Espanyol i el Girona–, havien citat, entre dimarts i dimecres de la setmana vinent, els seus futbolistes, membres del cos tècnic i serveis mèdics per passar els tests de la Covid-19 que els havien de fer tècnics del laboratori Synlab. Era aquest el primer pas per poder tornar als entrenaments. Formava part del protocol que la Lliga havia fet arribar als clubs per mirar de poder anar tornant a poc a poc a la normalitat i poder acabar la competició.
Aquestes convocatòries, però, van quedar ahir desactivades. Els mateixos clubs van rebre una notificació de la Lliga en què els informava de la decisió. La realització de tests queda ajornada sense data concreta, tot i que algunes informacions assenyalen que es programaran per a una setmana més tard i que es podrien fer entre el 5 i el 6 de maig. Tot dependrà de quan s’autoritzi el retorn als entrenaments.
Amb aquesta decisió, la Lliga, que va negociar el retorn al futbol amb el CSD en els famosos Pactes de Viana, i es va comprometre a aportar 200 milions d’euros més en quatre anys del contracte televisiu tant al mateix CSD com a la federació espanyola, guanya temps i espera una negociació amb el Ministeri de Sanitat, contrari a la realització de tests de manera indiscriminada, una negociació que tindrà com a mediador el CSD. És el govern estatal l’encarregat de validar el protocol de la Lliga i també d’autoritzar que es facin aquestes proves als futbolistes. També espera la Lliga que en les properes setmanes acabi l’estat d’alarma. Tot indica que es podria acabar el 10 de maig. S’espera que a partir d’aquell dia s’autoritzi el retorn als entrenaments, que es faria ja amb els resultats de les proves fetes als futbolistes una setmana abans.
L’AFE
El d’ahir va ser un dia de pressió per a la Lliga. No només del Ministeri de Sanitat, sinó també dels futbolistes. L’AFE, el sindicat de futbolistes, després de les convocatòries fetes pels clubs als seus jugadors, va enviar dos escrits, un al Ministeri de Sanitat i un altre al CSD, en què manifestava la seva preocupació en relació amb el retorn als entrenaments i la realització de proves de detecció de la Covid-19. L’AFE, en l’escrit, explica que els futbolistes estan compromesos amb la societat i que no veuen oportú que a ells se’ls facin tests quan no se’n poden fer a altres col·lectius que més ho necessiten. “La nostra associació està compromesa amb la nostra societat i planteja una simple pregunta al ministeri i al CSD. Ens poden dir si estan autoritzats els clubs per fer tests abans de tornar a l’activitat en aquests moments? Si és així, ens poden indicar les autoritzacions?” L’AFE recorda també que el govern de l’Estat ja va fer un decret llei, el 463/2020, pel qual qualsevol entitat pública o privada que adquirís tests per a la detecció del coronavirus ho havia de posar en coneixement de les autoritats sanitàries de la seva comunitat autònoma, tenint en compte, això sí, que les comunitats autònomes, mentre duri l’estat d’alarma, no tenen competència després de la centralització que va fer el govern espanyol.
Illa i el Racing
A la pregunta de l’AFE, va respondre ahir Salvador Illa, ministre de Sanitat, en la seva habitual roda de premsa des que va esclatar la crisi del coronavirus. Illa va apel·lar a la responsabilitat social i va recordar que l’obtenció de PCR s’ha de comunicar a les autoritats, que els tests s’han de fer sota prescripció mèdica i seguint els criteris imposats per les comunitats autònomes.
La posició d’AFE la van radicalitzar alguns clubs de primera i segona divisió. El més contundent va ser el Racing de Santander. La plantilla, el cos tècnic, el personal adscrit al primer equip i el director esportiu del club van emetre un comunicat en què es mostraven partidaris de no fer-se les proves de la Covid-19 i consideraven poc ètic fer-se-les quan no hi ha prou tests per al personal que lluita a primera línia contra la pandèmia. “La nostra prioritat és disputar els onze partits que falten per mirar d’aconseguir la permanència en el terreny de joc, però ho volem fer quan no suposi cap risc per a la nostra salut ni la de les nostres famílies. Amb més de 22.000 morts a Espanya, pensem que el futbol ha de quedar en un segon pla”, diu el comunicat. “No ens sembla apropiat que ens fem els tests quan no hi ha prou tests per a les persones que treballen a primera línia per aturar aquesta epidèmia. Si tenim l’obligació de fer-los, ens els farem per no perjudicar el nostre club”, continua. I acaba dient que el retorn als entrenaments i a la competició ha de ser fixat pel Ministeri de Sanitat.
També hi va dir la seva el Valladolid, en aquest cas a través de David Espinar, director del gabinet de la presidència. Va explicar en un comunicat que el club castellà “no posarà en marxa cap activitat si considera que pot ser negativa per a la salut de futbolistes i empleats”. Espinar, mà dreta del propietari, Ronaldo, també explica que si es reprenen els entrenaments el Valladolid es concentrarà en un hotel, qualifica de desastre social que el futbol s’hagi de disputar a porta tancada i lamenta que només torni per motius econòmics.
LA LLIGA
Explica als clubs que espera que el retard dels seus plans per tornar a sigui mínimAFE
No veu oportú que es facin tests als futbolistes abans que a altres col·lectiusNotícies relacionades
Publicat a
Notícies
Dilluns,4 novembre 2024