1a divisió

El futbol es desconfina

Els clubs comencen a rebre la visita dels inspectors de la Lliga, que han de revisar les instal·lacions i donar-hi el vistiplau per a l’inici dels entrenaments en solitari

Com altres activitats, el futbol professional es posarà en marxa aquesta setmana. Són els primers passos, després d’aconseguir el vistiplau del CSD, per mirar de reprendre la competició a primera i segona divisió A i poder acabar les lligues durant els mesos de juny i juliol, sempre a porta tancada.

El protocol que la Lliga ha fet arribar ja als clubs i als jugadors dels 22 equips professionals, i que ahir va descobrir la cadena SER, parla de quatre fases, tot i que de moment només s’explica com han d’actuar en les dues primeres. La primera parla de la realització dels tests PCR i d’anticossos i la segona del retorn als entrenaments en solitari. La tercera, que serà la dels entrenaments en grups, i la quarta, la d’entrenaments col·lectius, seran tractades en un segon protocol que la Lliga enviarà als clubs i jugadors més endavant.

La primera fase, que s’iniciarà aquesta mateixa setmana, una vegada els inspectors de la Lliga hagin donat el vistiplau a les instal·lacions de cada club, és l’anomenada preparació per al retorn als entrenaments. El protocol indica que tots els jugadors, membres del cos tècnic i empleats que hagin d’estar en contacte amb els futbolistes seran sotmesos a un control de PCR i un altre d’anticossos. A més, s’especifica que durant la fase 2 es practicaran tests periòdics addicionals. El protocol també recorda les recomanacions que reben tots els ciutadans, com són la higiene de mans permanent, no tossir ni esternudar sense cobrir-se la boca, mantenir sempre la distància de seguretat de dos metres, intentar no tocar-se els ulls, el nas i la boca i portar mascareta i guants sempre que estiguin fora del seu domicili. En aquesta primera fase també s’especifica que els jugadors hauran de viure a casa seva amb la família.

Fase 2

La segona fase és la del retorn als entrenaments en solitari. Els jugadors, que en fases posteriors està previst que s’hagin de concentrar en hotels o ciutats esportives, continuaran vivint als seus domicilis, però es recomana que no accedeixi a casa seva cap persona que no visqui habitualment amb ells.

Cada jugador rebrà la nit anterior a l’entrenament al seu ordinador, mòbil o tauleta un missatge amb el seu horari d’entrenament i tota la feina que haurà de fer l’endemà. Cada jugador haurà de desplaçar-se en solitari en cotxe i haurà de ser sempre el mateix cotxe. Els jugadors hauran d’arribar amb la roba d’entrenament posada i portar-se ells les botes. Podran entrenar un màxim de sis jugadors per terreny de joc, sempre guardant les distàncies de seguretat, que han de ser de quatre metres. Si un jugador ha d’anar al gimnàs ho haurà de fer en solitari o amb un company, respectant també les distàncies. Quan acabi la sessió, cada jugador rebrà una bossa de plàstic biodegradable amb la roba que haurà de fer servir l’endemà; la mateixa bossa servirà per guardar la roba bruta al domicili i tornar-la al club, que la rentarà i desinfectarà. Després d’entrenar-se, els jugadors hauran d’anar directament al seu cotxe i marxar cap a casa a dutxar-se. El protocol recomana que no hi hagi servei de fisioterapeuta en aquesta fase.

DESPLAÇAMENTS

Els han de fer sols, sempre en el mateix cotxe, arribar canviats i dutxar-se a casa

PROTOCOL

Té quatre fases i els jugadors ja han rebut les instruccions de les dues primeres

LA PRIMERA

Aquesta setmana es fan tests PCR i d’anticossos, i en 48 hores hi haurà resultats

LES SESSIONS

Es poden entrenar fins a sis jugadors en un camp, amb quatre metres de distància entre ells

Els tests del Girona, demà

Sense ciutat esportiva pròpia, el Girona concentra l’activitat del primer equip a les instal·lacions del PGA Catalunya Resort de Caldes de Malavella, que va construir un centre d’entrenament d’ús exclusiu per al club, amb una revisió de les instal·lacions. Cada club té assignat un director de partit que s’encarrega de la revisió. El Girona fa dies que treballa per adequar-se a les exigències que marca el protocol de la Lliga i que va aprovar el Consell Superior d’Esports. Alguns clubs de segona A ja van sotmetre ahir les seves instal·lacions a un procés de desinfecció, que a La Vinya s’ha de fer avui. Els futbolistes blanc-i-vermells no estan citats a La Vinya fins demà, que és quan hi ha programats els tests de la Covid-19 previs a l’arrencada dels entrenaments. Seran proves a les quals s’hauran de sotmetre no només els futbolistes, sinó també els tècnics i els altres empleats inclosos en el full de treball de La Vinya, que serà d’accés restringit. Si han arribat a temps els resultats, la intenció del club és començar divendres els entrenaments, sempre de manera individual durant la primera fase. Durant el confinament, el Girona va informar que un jugador del primer equip i un membre de l’àrea esportiva (no en va revelar els noms) havien donat positiu per coronavirus.

De Jong ja és a Barcelona

El Barça espera per a avui la visita d’un dels inspectors de la Lliga, que són les mateixes persones que fan la funció de delegats de partit durant la competició, a la ciutat esportiva Joan Gamper. Serà aquesta persona l’encarregada de donar el vistiplau a l’inici de la fase 1 del retorn del grup de Quique Setién als entrenaments. No acaben d’entendre al club blaugrana que no sigui un metge l’encarregat de fer aquesta revisió de les instal·lacions.

No han hagut de fer gaires coses a la ciutat esportiva Joan Gamper. Han desinfectat totes les zones, camps d’entrenament, gimnasos, zones de pas, pavellons i vestidors, però poca cosa més. L’inspector haurà de revisar tota aquesta feina i també, per exemple, que els llocs per on entrin els jugadors tinguin les mesures correctes. Si tot està bé, s’espera que entre demà i dimecres tots els membres del primer equip passin els tests PCR i d’anticossos. Tots els jugadors ja estan preparats per iniciar aquesta fase 1 del retorn als entrenaments. Frenkie de Jong, que ha passat a Holanda el temps de confinament, ja va arribar ahir a Barcelona. També Martin Braithwaite, que havia marxat a Madrid. Quan se sàpiguen els resultats de les proves, els jugadors podran tornar a entrenar-se de manera individual. Està programat que sigui dilluns que ve, dia 11.

L’Espanyol podria tornar dissabte

Tenen confirmat a l’Espanyol que l’inspector de la Lliga visitarà la ciutat esportiva Dani Jarque durant el dia d’avui, com a punt de partida perquè l’equip d’Abelardo pugui tornar a entrenar-se. L’Espanyol ha desinfectat totes les zones els últims dies seguint les instruccions i el protocol de la Lliga. També ha posat la senyalització pertinent per separar les àrees on poden estar els jugadors. S’ha fet tot el treball preventiu i de desinfecció i tot està preparat per començar si reben el vistiplau de l’inspector de la Lliga, que no saben al club blanc-i-blau si arribarà acompanyat d’algú del Ministeri de Sanitat.

Com en el cas del Barça, si tot està en ordre, els tests es podrien fer entre demà i dimecres. Es necessitaran 48 hores per saber els resultats i podria ser que alguns jugadors comencessin ja a entrenar-se en solitari a partir de dissabte.

L’Espanyol ha estat un dels equips més castigats per la pandèmia del coronavirus. Un total de deu integrants de la plantilla (vuit jugadors i dos membres del cos tècnic) van donar positiu de Covid-19. Tots ells s’han recuperat sense problemes. No es van fer públics els noms dels afectats, però alguns futbolistes com Wu Lei i Leandro Cabrera ho van comunicar ells mateixos a través de les xarxes socials.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)