Barça

AGUSTÍ BENEDITO

PRECANDIDAT A LA PRESIDÈNCIA DEL FC BARCELONA

“Per què no hauríem d’exigir responsabilitats a qui ha destrossat el Barça?”

“Bartomeu és el responsable d’haver portat el club a la crisi econòmica més important de la seva història. És el pitjor president que hem tingut mai”

“Hem de saber que costarà molt que Messicanviï d’opinió. Si el PSG el vol, com sembla, no podrem competir per ell”

Hi ha un punt d’inflexió quan van deixar que ens prenguessin Neymar. I remarco: ‘van deixar’
Hem de reduir de manera urgent la massa salarial un 50%. Estem obligats a tornar a apostar per la Masia
No em sento esclau del referèndum de l’Espai Barça. Allò va ser una pantomima. No es farà en el proper mandat

Agustí Bene­dito (Bar­ce­lona, 22 de juny del 1964) aspi­rarà a la pre­sidència del FC Bar­ce­lona per ter­cera vegada. Segon en les elec­ci­ons del 2010 i ter­cer en les del 2015, està con­vençut que tor­narà a pas­sar el tràmit de les sig­na­tu­res. Diu que té pro­pos­tes que el dife­ren­cien de la resta de pre­can­di­dats. Entre altres, mirar enrere i pas­sar comp­tes amb l’ante­rior junta direc­tiva.

Tor­narà a aspi­rar a la pre­sidència del Barça, per ter­cera vegada. Per què?
Tenim un pro­jecte de club molt pen­sat durant molts anys, les idees de cap a on ha d’anar el Barça les tenim clares. A més, milers de socis ens van votar en les dues elec­ci­ons ante­ri­ors i molts milers més ens han ani­mat a fer el pas. Tenim un suport per­ma­nent i con­sis­tent. Tam­poc veiem cap pro­grama amb el qual ens puguem iden­ti­fi­car.
Qui­nes diferències hi veu, amb els altres pre­can­di­dats?
El nos­tre Barça és un Barça de la gent, un Barça popu­lar. Això és el que ens fa únics al món. Ser un club pro­pi­e­tat dels socis i diri­git pels socis és el que ens fa dife­rents. Aquesta con­dició única hau­ria de que­dar reflec­tida en la manera de gover­nar el club i, per les pro­pos­tes que he començat a veure de la resta de pre­can­di­dats, ja veig que nosal­tres pen­sem dife­rent.
Però aques­tes elec­ci­ons són dife­rents de les del 2015.
Sí. I hem hagut d’adap­tar i fer evo­lu­ci­o­nar el nos­tre pro­grama. L’any 2015 vam pre­sen­tar 100 pro­pos­tes que con­ti­nuen sent vàlides. Però la situ­ació ha can­viat molt des del punt de vista econòmic. I això afecta molt l’Espai Barça. Ja ho expli­ca­rem en cam­pa­nya, però la nos­tra idea és total­ment dife­rent de la de la resta de can­di­da­tu­res. L’any 2015, en l’únic debat que va accep­tar Bar­to­meu, els altres tres socis que aspi­ra­ven a pre­si­dir el club es veien hereus o obli­gats pel referèndum del 2014. Per a mi va ser una pan­to­mima i aquell referèndum no val per a res. No em sento esclau d’aque­lla votació.
Quin esce­nari elec­to­ral pre­veu?
És difícil de pre­veure. Acon­se­guir les sig­na­tu­res serà molt difícil per a tots. Ho dic per experiència, perquè les vaig acon­se­guir els anys 2010 i 2015, en què vaig que­dar segon i ter­cer. Les dates són hor­ro­ro­ses, la pandèmia... Jo tinc la con­fiança d’acon­se­guir-les i crec que pas­sa­rem el tall entre qua­tre o cinc.
Veu un favo­rit clar?
No. Ho veig tot molt obert. L’any 2010 hi havia un gua­nya­dor, San­dro Rosell. L’any 2015, tots teníem clar que el tri­plet faria gua­nyar Bar­to­meu. Sense el tri­plet, no hau­ria gua­nyat. Ara, no veig cap favo­rit clar. És cert que Laporta té uns quants milers de votants que li són fidels. Pot­ser arren­carà davant, però també tinc clar que el doble d’aquests milers de votants que té no el vota­ran. Les cam­pa­nyes també donen sor­pre­ses. Que ho diguin al mateix Laporta l’any 2003.
Està obert a pac­tes?
Hi ha gent que em demana que faci un pacte amb Laporta. Venim del mateix món. Vam fer junts les elec­ci­ons del 97, el vot de cen­sura del 98, les elec­ci­ons del 2000 i les del 2003. Sem­pre amb ell fins que em vaig sepa­rar de manera abrupta l’any 2009 quan ell era pre­si­dent. Entre tots els can­di­dats hi ha con­ver­ses, però crec que serà molt difícil veure cap pacte.
Fa bé Laporta pre­sen­tant-se?
Crec que sí, com va fer bé pre­sen­tant-se el 2015. Està orgullós del seu man­dat i aquests deu anys de pre­sidència de Rosell i Bar­to­meu l’han fet bo. Va tenir coses bones i dolen­tes, però per com­pa­ració aquell man­dat va ser molt bo.
Ha par­lat amb San­dro Rosell?
No, sé que ha par­lat amb altres can­di­dats, amb algun més vega­des de les que diu, però jo no tinc cap interès a par­lar amb ell.
Per què no va donar suport a la moció de cen­sura con­tra Josep Maria Bar­to­meu?
Vaig estar en el vot de cen­sura del 1998 i vaig pro­moure el del 2017, així que no soc dubtós de no ser crític amb el poder. Ho vaig fer sol i em van reta­llar dies per reco­llir suports, i després la jut­gessa em va donar la raó. Aquest vot, però, no tenia cap sen­tit. Ha estat fer molt soroll per no res, per dues raons. Pri­mer, perquè Bar­to­meu es blinda de la pos­si­bi­li­tat que una assem­blea pugui ende­gar una acció civil de res­pon­sa­bi­li­tat, i estic par­lant de la per­sona que ha por­tat el Barça a la pit­jor situ­ació econòmica de la seva història. A més, per culpa d’aquesta lamen­ta­ble llei dels avals que fa que una junta en el seu últim any de man­dat pren­gui deci­si­ons que per­ju­di­quen el club per sal­var el seu patri­moni, la nova direc­tiva ja estarà con­di­ci­o­nada pels 150 mili­ons de pèrdues que tindrà des que pren­gui pos­sessió fins al 30 de juny. Això serà una llosa per culpa d’aquest vot de cen­sura. Les elec­ci­ons ja esta­ven con­vo­ca­des. La junta de Bar­to­meu hau­ria tan­cat tot aquest exer­cici i la següent ja podria haver dema­nat res­pon­sa­bi­li­tats i refor­mu­lar els números en la següent assem­blea. Hau­rien que­dat sis anys nets per rever­tir la situ­ació. Ara, ja no serà pos­si­ble.
Què té el Barça perquè tot i aquesta dramàtica situ­ació nou socis vul­guin ser pre­si­dents?
Aquesta és la gran­desa del Barça, tot i que també és veri­tat que si pen­ses que som més de cent mil socis, nou tam­poc són tants. Som el millor club del món. Per fer-ho has de ser molt culer i has d’estar pre­o­cu­pat per la situ­ació del club. És la prova que som un club dife­rent. Això no passa en cap altre club del món, tam­poc a 600 quilòmetres d’aquí, tot i ser també dels socis. Jo ho veig posi­tiu. Com una mos­tra de la gran­desa del club, de com de viu està, de la seva democràcia.
Abans par­lava de Bar­to­meu. Quina valo­ració fa del seu man­dat?
Bar­to­meu i Rosell. Perquè Bar­to­meu també és Rosell. Bar­to­meu és el res­pon­sa­ble de situar el Barça en la crisi econòmica més greu de la seva història. La situ­ació econòmica és de màxim risc i això és culpa seva. De la mateixa per­sona que va fer un pacte amb la fis­ca­lia per no pagar ni ell ni Rosell, que va pre­fe­rir con­dem­nar el club per un doble delicte fis­cal. És el pit­jor pre­si­dent que hem tin­gut mai. Ha fet una des­trossa espec­ta­cu­lar.
Així vostè mirarà enrere?
És clar. He sen­tit dir a Víctor Font i Joan Laporta que s’ha de mirar enda­vant i no enrere. Evi­dent­ment que hem de mirar enda­vant, però també enrere. Hau­rem d’exi­gir res­pon­sa­bi­li­tats a qui ha des­tros­sat el Barça. Màxima trans­parència.
Què s’ha de fer amb Messi?
Com a culer, quan vaig veure que deia a tot el món que volia mar­xar del Barça, em va impac­tar molt. Crec que hem de ser sin­cers amb els socis. Han de saber que cos­tarà molt que canviï d’opinió. Quan vaig sen­tir a Ney­mar dir que creia que l’any que ve juga­rien junts, vaig enten­dre mol­tes coses. El PSG és pro­pi­e­tat de Qatar, on es jugarà el mun­dial d’aquí a dos anys. Han inver­tit més de 200.000 mili­ons de dòlars i Messi entra en els seus plans. Si el volen, no podrem com­pe­tir. Els can­di­dats que diuen que li faran un con­tracte vita­lici pot­ser hau­rien de començar a con­si­de­rar la pos­si­bi­li­tat que no hi sigui. És clar que m’agra­da­ria que es quedés, però hem de ser rea­lis­tes. I par­lar també de la situ­ació econòmica, que ens obliga a reduir a la mei­tat la massa sala­rial.
I què els diu lla­vors, als can­di­dats que diuen que volen fit­xar Ney­mar?
No ho entenc. És impos­si­ble. És que la situ­ació econòmica és molt greu. Estem en cam­pa­nya. Com paga­rem la fitxa de Ney­mar? Ens hem de pre­o­cu­par que Messi no marxi a París, i no de por­tar Ney­mar.
Com veu la situ­ació espor­tiva?
Mala­ment. Hi ha un punt d’inflexió que és, pre­ci­sa­ment, quan dei­xem que ens pren­guin Ney­mar. I remarco dei­xem. Van anar molt bé aquells 222 mili­ons perquè hauríem tin­gut pèrdues de 150 mili­ons. I després fem dues inver­si­ons de més de 300 mili­ons en Dembélé i Cou­tinho que no han sor­tit bé. Des que va mar­xar Ney­mar, hem anat pel camí del pedre­gar. És el moment del plan­ter. Hau­rem de tor­nar a allò que vam aban­do­nar per obli­gació. Neces­si­ta­rem un parell de tem­po­ra­des de recons­trucció.
Comp­ta­ria amb Koe­man?
Sí. L’any 2015, quan sem­blava que Luis Enri­que no con­ti­nu­a­ria, em vaig veure un parell de vega­des amb ell. A Lon­dres i a Rot­ter­dam. És valent i hi crec. Aposta pel plan­ter. Crec que tindrà una etapa llarga en el club. És l’home idoni per fer una aposta per la Masia i per por­tar l’equip en aquesta situ­ació.
Com veu la situ­ació econòmica?
La tem­po­rada 2018/19 teníem un fons de mani­o­bra nega­tiu de 270 mili­ons d’euros. La diferència entre el que devem i el que ens deuen en un any. La 2019/20 aquest fons aug­menta fins als 500 mili­ons d’euros nega­tius. Per això no tenim diners per pagar nòmines al gener. En una mer­can­til nor­mal, només et queda pre­sen­tar un con­curs de cre­di­tors, que és una eina que tens per nego­ciar amb els teus cre­di­tors. Una jut­gessa ja ha ins­tat el Barça que el pre­senti de manera voluntària. Aquesta és la situ­ació del club. Hi ha un decret que ha pror­ro­gat la pre­sen­tació d’aquests con­cur­sos fins al 14 de març. I el nou pre­si­dent s’ho haurà de plan­te­jar. Hem de par­lar d’aquests esce­na­ris. Perquè si el pre­sen­tes de manera voluntària, pots seguir ges­ti­o­nant el club.
I què hau­ran de fer?
Evi­tar que el club es con­ver­teixi en soci­e­tat anònima perquè seria fer des­a­parèixer el Barça. Seria una altra cosa. S’hau­ran de pren­dre deci­si­ons dolo­ro­ses que afec­ta­ran de manera directa el pri­mer equip de fut­bol. La massa sala­rial s’ha de reduir a la mei­tat i apos­tar per la Masia. Es neces­si­ten deci­si­ons urgents i valen­tes. En un parell d’anys ens en sor­ti­rem.
I amb aquest pano­rama, què s’ha de fer amb l’Espai Barça?
És una de les coses que ens dife­ren­cien de la resta de can­di­dats. Ja he dit abans que no ens sen­tim esclaus d’un referèndum que va ser una pan­to­mima. Allà un pre­si­dent bus­cava ser legi­ti­mat i vam votar un pro­jecte que era fum. Allò s’ha d’apar­car i pen­sar en alter­na­ti­ves molt més interes­sants. Ja vaig dir l’any 2015 que allò no es faria. Bar­to­meu deia que l’any 2021 s’inau­gu­ra­ria l’espai. Jo, que pro­po­sava una des­pesa de 50 mili­ons, ja li vaig dir que estava enre­dant a tot­hom. Durant el pro­per man­dat no es farà perquè el Barça no estarà en con­di­ci­ons de fer-ho.
Javier Tebas ha reco­ma­nat als can­di­dats que dei­xin de banda l’inde­pen­den­tisme.
Ja sabem el pen­sa­ment polític de Tebas. Soc inde­pen­den­tista i no ho amago. Ara bé, el Barça és un club català, que ha d’estar al cos­tat del poble de Cata­lu­nya i a favor del dret a deci­dir, però la política l’han de fer els par­tits, no el Barça.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)