Més futbol

Portugal

Una pissarra irreverent

Ruben Amorim ha conduït l’Sporting Clube de Portugal al títol de lliga després d’11 anys de sequera, amb un estil molt marcat, recolzat sobre el 3-4-3 i una gran intensitat

Onze anys després, el leão torna a rugir. Després d’una dècada ininterrompuda en què el Benfica i el Porto han anat entregant-se el títol de nord a sud, de Porto a Lisboa, el títol de lliga ha canviat de vorera a la capital lusitana, en un ressorgir de l’Sporting Clube de Portugal que té tatuat a foc un nom: Ruben Filipe Marques Amorim, algú que abans de ser oficialment entrenador, ja va demostrar un talent especial a les banquetes i que en poc temps, ha transformat futbolística i mentalment a la institució d’Alvalade, posant en suspens aquella màxima de que els entrenadors han de tenir un procés de maduració allunyats dels grans escenaris.

En el cas de Ruben Amorim, l’èxit ha vingut fins i tot abans que els permisos, ja que quan el 5 de març del 2020 l’Sporting va decidir convertir-lo en un dels entrenadors més cars de la història del futbol, executant una clàusula de 10 milions d’euros, Amorim ni tan sols tenia encara el carnet d’entrenador, un impediment que va propiciar queixes per part de l’escola d’entrenadors portuguesos els pocs mesos que va estar a l’Sporting de Braga, on ja havia demostrat, això sí, que tenir o no un carnet era el de menys, i que les seves conviccions eren suficients. Amb els Guerreiros do Minho, el tècnic lisboeta, que com a futbolista sobretot va fer carrera al Benfica, va aconseguir 10 victòries en els 13 partits que va dirigir. “Quan em van posar la clàusula de 10 milions d’euros a Braga, em vaig posar a riure. No pensava que algú pagaria per mí. Però va passar”, va confessar el dia de la seva presentació amb l’Sporting un Amorim que, això sí, ha viscut himpermeable al preu que van pagar per ell: “Com si hagués costat zero euros. Aquí només compta el que fas sobre el terreny de joc. Els aficionats de l’Sporting el que volen és guanyar i és el que intentarem”, va dir aquell dia un entrenador que ha complert des del primer dia amb la seva promesa, entregat al 3-4-3 que ja va impulsar-lo al Braga i guanyant la partida tàctica tan al vigent campió, el Poto, com a un Benfica dirigit per un dels seus mentors, el sempre polèmic Jorge Jesús.

“La clau d’Amorim és que es tracta d’un entrenador transparent, que va molt de cara i que sobretot no negocia la intensitat”, ha definit el defensa de l’Sporting Neto, posant de manifest la principal virtut del nou campió portuguès, un equip amb un gran desplegament físic i una verticalitat latent, que ha estat capaç d’integrar els nous fitxatges, especialment el d’un Pedro Gonçalves que ha estat una de les revelacions del campionat i que ja és comparat amb Bruno Fernandes (Man. United), però que també ha fet valer la importància del futbol base en un dels clubs amb millor formació d’Europa. Sota la direcció d’Amorim, Nuno Mendes s’ha consolidat com un dels carrilers amb més futur del continent, Gonçalo Inácio ha tingut molta continuïtat, Daniel Bragança ha estat un bon revulsiu i Tiago Tomás ha gaudit de moltes titularitats. El tècnic, a més, fins i tot s’ha donat el gust de fer debutar un noi de tan sols 16 anys i 6 dies com Dário Essugo, en una lliga quasi sense fissures per a un Sporting que llueix més esplendorós que mai, i que des que va arribar Ruben Amorim només ha perdut 4 dels 51 partits que ha disputat, guanyant-ne 37. Un títol rodó de cap a peus.

37
victòries
ha collit l’Sporting Clube de Portugal en els 51 partits amb Ruben Amorim a la banqueta.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)