3a divisió FEF

UE Olot (1921-2021)

100 anys que fan patxoca

Avui fa 100 anys que l’Olot va disputar el seu primer partit amb el nom d’Olot FC al camp del Casal Marià

Amb motiu d’aquesta data, s’inaugura a l’Hospici una exposició que recorre la història del club a través de fotografies, plafons explicatius, documents i altres objectes

Un 30 d’octu­bre, però del 1921, nai­xia l’Olot. Amb el nom d’Olot Foot-ball Club, un grup de per­so­nes de la loca­li­tat van deci­dir crear un club de fut­bol que fos el refe­rent de la ciu­tat volcànica, que ja n’havia tin­gut d’altres, però tots dis­per­sats i refe­rents en una època con­creta. Lluís Bas­sols, Josep Rosell, Miquel Jua­nola i Antoni Mota van crear un con­sell direc­tiu i ells van ser els encar­re­gats de fer fer les pri­me­res pas­ses a l’Olot actual fins a cele­brar avui 100 anys d’història. Tot i que la fun­dació ofi­cial data del 14 de maig del 1922, el nou club va escal­far motors força abans dis­pu­tant un pri­mer par­tit al camp del Casal Marià, el 30 d’octu­bre, amb el nom de selecció local i ves­tint els colors blanc-i-blaus. Eren les pri­me­res pas­ses i res s’havia con­so­li­dat encara, però de seguida els qua­tre caps visi­bles del pro­jecte van esta­blir les bases defi­ni­ti­ves i van ins­criure l’equip en la FCF, a més de cons­truir un nou camp de fut­bol a la loca­li­tat que va ser una rea­li­tat l’octu­bre del 1922, el camp de l’Estació. L’equip va pas­sar a jugar de blau i grana a con­seqüència d’una història d’amor vis­cuda a la Gar­rotxa entre Joan Gam­per, fun­da­dor d’un altre club a la mateixa ciu­tat, el Barça i Olot. I és que, a part dels colors, l’Olot FC va aga­far l’escut del club culer com a model per dis­se­nyar el seu propi escut, amb l’evo­lució cor­res­po­nent fins a arri­bar a l’actual –en l’època fran­quista l’enti­tat va haver de ves­tir de blanc, a l’escut hi va aparèixer la ban­dera espa­nyola i es van eli­mi­nar totes les referències cata­la­nis­tes.

La història de l’Olot ha vis­cut diver­sos con­tra­temps en forma de penúries econòmiques i també espor­ti­ves, decep­ci­ons al ter­reny de joc, però també ale­gries vis­cu­des en comunió de tot un equip, un club, i la seva afició. Del camp de l’Estació es va pas­sar a l’estadi muni­ci­pal el 1955 i, de seguida, al pri­mer títol de ter­cera el curs 1955/56 –actu­al­ment en té cinc en el seu pal­marès, després de gua­nyar-lo el 1966/67, el 1982/83, el 2012/13 i el 2016/17–. Només en els dos últims títols, l’Olot va acon­se­guir esca­lar de cate­go­ria per com­pe­tir a segona B, el seu sos­tre en 100 anys, i és que en els tres pri­mers cam­pi­o­nats va topar amb la malèfica bar­rera de les eli­mi­natòries d’ascens, algu­nes de dramàtiques com la del 1967, en un duel frenètic con­tra l’Alcoià, o la del 1983, amb una cons­tel·lació de juga­dors bri­llants coman­dats per Joan Luque, Miquel Soler, els ger­mans For­ca­dell, Fabregó, Gra­tacós, Àlex Terma i un llarg etcètera que van mera­ve­llar amb un fut­bol exqui­sit, però no van poder pujar.

Un cen­te­nari a l’altura

Al llarg dels anys, l’Olot ha anat cre­ant una per­so­na­li­tat for­jada en cada una de les bata­lles per­du­des i, també, gua­nya­des. En el dia d’avui, el club gau­deix d’una salut de ferro gràcies a l’empenta de la junta direc­tiva encapçalada per Joan Agustí, que el 2005 va deci­dir entrar al club jun­ta­ment amb Lluís Masias. L’aposta valenta pel fut­bol de pro­xi­mi­tat (jugant amb fut­bo­lis­tes de les comar­ques giro­ni­nes, cata­lans o dels Països Cata­lans), sos­te­ni­ble (amb rigor econòmic) i uti­lit­zant el fut­bol com a eina d’inclusió i d’inte­gració (des d’una ves­sant social) ha con­ver­tit el pro­jecte actual del club de la Gar­rotxa en un exem­ple per a molts, en un tren sense atu­ra­dor encara que els resul­tats espor­tius no acom­pa­nyin, com en el cas del curs pas­sat, quan, a con­seqüència de la rees­truc­tu­ració de les cate­go­ries esta­tals i les inclemències per culpa de la Covid-19, l’enti­tat va per­dre dues cate­go­ries fins a mili­tar en el cinquè esglaó, l’actual ter­cera divisió FEF, cate­go­ria en la qual és un dels màxims favo­rits a l’ascens per pujar un nivell més coin­ci­dint amb el seu cen­te­nari.

Les acti­vi­tats de l’efemèride de l’enti­tat van començar de manera ofi­ci­osa amb un sopar el febrer del 2020 i, tot i la pandèmia mun­dial, han con­ti­nuat en les dar­re­res dates amb la pre­sen­tació del cen­te­nari de manera ofi­cial, a més del car­tell i el logo com­me­mo­ra­tius. També fa escas­sos dies que es va estre­nar als Cines Olot el docu­men­tal Memòries de la UE Olot, produït per Zeba Pro­duc­ci­ons i diri­git per Tània Ribas, i avui mateix, coin­ci­dint amb la data del pri­mer par­tit de l’enti­tat, s’inau­gu­rarà l’expo­sició orga­nit­zada per la comissió del cen­te­nari i l’Arxiu Comar­cal de la Gar­rotxa Cent anys d’un club de fut­bol a la sala oberta del Museu de la Gar­rotxa, a l’Hos­pici. Els fidels segui­dors del club, els gar­rot­xins i els afi­ci­o­nats del fut­bol podran gau­dir d’un repàs de fets pun­tu­als de la història del club a través de foto­gra­fies i altres ele­ments gràfics d’època.

Pro­pe­ra­ment es pre­sen­tarà el lli­bre com­me­mo­ra­tiu del cen­te­nari, escrit pels peri­o­dis­tes David Pla­ne­lla i Joel Sebas­tian, en el qual es farà un recor­re­gut per la tra­jectòria de l’actual junta, que va aga­far l’equip a pri­mera regi­o­nal i el va cata­pul­tar fins a la segona B, sense obli­dar els fets més impor­tants de la història, amb retro­ces­sos obli­ga­to­ris, a través de la veu de diver­sos per­so­nat­ges clau de la història de l’Olot.

A més d’aquest ven­tall d’actes, la comissió del cen­te­nari tre­ba­lla incan­sa­ble­ment per ofe­rir als afi­ci­o­nats de l’Olot i als ciu­ta­dans de la loca­li­tat encara més acti­vi­tats rela­ci­o­na­des amb el club olotí. Els obs­ta­cles que ha gene­rat la pandèmia als mem­bres orga­nit­za­dors farà que l’agenda dels actes no hagi estat la pre­vista, però de ben segur que els sen­ti­ments entre els olo­tins es man­tin­dran a flor de pell.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)