Àfrica recupera la pilota malgrat la covid
CAN. El Camerun acull el màxim torneig continental un any després i en ple impacte de la variant òmicron, que ha afectat de manera important la preparació d’algunes de les seleccions
Grup A
El Camerun - Burkina Faso
Etiòpia - Cap Verd
Grup B
Senegal - Zimbàbue
Guinea - Malawi
Grup C
Marroc - Ghana
Comores - Gabon
Gru D
Nigèria - Egipte
Sudan - Guinea-Bissau
Grup E
Algèria - Sierra Leone
G. Equatorial - C. Ivori
Grup F
Tunísia - Mali
Mauritània - Gàmbia
Contra tot i contra tothom, Àfrica recupera el seu futbol. Amb un any de demora i malgrat les inclemències que encara genera el coronavirus, reimpulsat per la seva variant òmicron, el continent es reuneix des de demà al Camerun per reivindicar la seva musicalitat i el seu colorit habitual, una aroma especial que reunirà alguns dels millors futbolistes del planeta en la pugna per una corona que encara pertany a la selecció d’Algèria, campiona l’any 2019 amb el lideratge de futbolistes com l’extrem del Manchester City Riyad Mahrez o el migcampista del Milan Ismael Bennacer.
Sempre amb el debat del calendari sobre la taula –l’última edició es va jugar a l’estiu però enguany torna a fer-se al gener, en plena competició de clubs– i amb una amenaça de no cedir jugadors per part de l’Associació Europea de Clubs (ECA) que ha rondat el torneig setmanes abans a causa del virus, el Camerun organitzarà un torneig que ha vorejat la suspensió malgrat la posició del president de la seva federació, un il·lustre com Samuel Eto’o, que ha estat sempre vehement. “Si es va poder disputar una Eurocopa en plena pandèmia, per què no s’ha de poder jugar ara una copa d’Àfrica?”, va reivindicar fa unes setmanes l’exfutbolista del Barça, partidari d’impulsar el torneig malgrat que al seu país tan sols han pogut tenir accés a les vacunes 834.112 persones (un 2,48% de la població segons les dades actualitzades el 28 de desembre) i que moltes de les seleccions han tingut enormes dificultats en la preparació de la seva participació. La Costa d’Ivori i Comores, dues de les seleccions presents en el torneig, van haver de suspendre un amistós de preparació que s’havia d’haver disputat el 3 de gener a causa de diversos positius en la selecció ivoriana. També l’amfitriona, el Camerun, ha manifestat que tenia diversos jugadors infectats, i un dels casos més flagrants és el de Gàmbia, que no ha pogut jugar partits previs ja que va arribar a tenir setze dels seus vint-i-vuit futbolistes, la meitat, de baixa a causa del virus.
El Senegal imposa
Encara que la vigent campiona d’Àfrica és Algèria i que segurament el millor jugador del certamen és egipci, Mohamed Salah, una de les seleccions amb millor nòmina de cara a intentar assaltar el títol és la senegalesa, subcampiona ara fa tres anys i que, encara amb Aliou Cissé com a seleccionador, presenta una nòmina que se sustenta sobre el porter del campió de la Champions League, Edouard Mendy, un dels millors centrals del món com Kalidou Koulibaly i l’ullal sempre esmolat de Sadio Mané, atacant d’un Liverpool que haurà de viure sense dos dels seus atacants més influents, a més de l’absència de Naby Keita, un dels seleccionats de la selecció de Mali. A més, el Senegal complementa les seves grans estrelles amb joves de bon futur com el migcampista del Metz Pape Matar Sarr (ja fitxat pel Tottenham), Krépin Diatta (Mònaco) o el poderós extrem del Watford Ismaïla Sarr.
Xoc de trens inicial
El torneig, que es posa en marxa demà amb el debut de l’amfitriona, el Camerun, contra Burkina Faso, tindrà alguns dels seus plats forts en els primers dies de competició. El Marroc, que ha tret tots els punts en la fase de classificació mundialista i encara que està sense Abde ni Ziyech, es veurà les cares ja dilluns amb una Ghana liderada pels germans Ayew i oxigenada per sang nova que li donen Mohamed Kudus o Sulemana Kamaldeen. I un dia després, l’Egipte de Salah mesurarà les forces amb una Nigèria impulsada pels gols de Victor Osimhen.