Més futbol

La pilota aïlla Rússia

Futbol. La FIFA i la UEFA, a instàncies de la recomanació del COI, exclouen de totes les seves competicions el país governat per Vladímir Putin com a conseqüència de la invasió a Ucraïna

La FIFA i la UEFA, en un comunicat conjunt, van fer oficial ahir a mitja tarda la decisió d’excloure tots els clubs o seleccions nacionals de Rússia de les seves competicions com a conseqüència de la invasió que des de dijous passat el país governat per Vladímir Putin du a terme a Ucraïna.

La resolució dels dos organismes arriba com a resposta a la recomanació que el Comitè Olímpic Internacional (COI) també va publicar durant la jornada d’ahir, en què instava tots els estaments de l’esport a vetar la participació a tots els atletes russos i bielorussos, ja que el país liderat per Aleksandr Lukaixenko és estret aliat de Putin en el setge a Ucraïna. “Recomanem que les federacions esportives internacionals i organitzadores d’esdeveniments esportius no permetin la participació d’atletes i funcionaris russos i bielorussos ni els convidin”, va escriure el COI. “El futbol està plenament unit i té plena solidaritat amb tota la gent afectada a Ucraïna. Els dos presidents esperen que la situació millori de manera significativa i ràpidament, per tal que el futbol pugui tornar a ser un vector d’unitat i pau entre la gent”, deia el comunicat dels dos organismes, que corregien així de manera significativa les seves posicions inicials. La de la UEFA, obligar tots els clubs russos a jugar en camp neutral i a porta tancada com a local. La de la FIFA, la mateixa, amb l’afegit de no permetre a les seves seleccions jugar sota la bandera russa ni sota el nom de Rússia.

L’últim moviment de la FIFA, a més de la recomanació del COI, ve influït també per la iniciativa de diverses federacions de futbol, com les d’Anglaterra, els Estats Units, Polònia, la República Txeca, la República d’Irlanda i Suècia, de negar-se a jugar contra Rússia.

D’aquesta manera, la federació russa no podrà inscriure ni clubs ni seleccions en les competicions de futbol, fet que hauria de deixar el seu equip nacional fora de la disputa del mundial de Qatar 2022. Segon en el grup de classificació, rere Croàcia, el conjunt eslau havia de jugar un play-off de repesca per assegurar-se plaça en el mundial, que es jugarà el mes de desembre vinent. Arran del conflicte a Ucraïna, però, Polònia, el seu rival en la semifinal, ja havia anunciat la seva ferma negativa a enfrontar-se amb l’equip dirigit per Valeri Karpin, ni tan sols en camp neutral. “És la decisió correcta! No em puc imaginar jugant contra Rússia mentre es mantingui una agressió armada en contra d’Ucraïna. Els aficionats russos i els seus futbolistes no són responsables de res, però nosaltres no podem deixar que succeeixin aquestes coses”, va escriure a través de Twitter el futbolista més representatiu del futbol polonès, el davanter del Bayern Robert Lewandowski. La selecció russa femenina també queda exclosa de l’Eurocopa de l’estiu vinent, mentre que l’Spartak de Moscou, que era l’únic supervivent del país en les competicions europees en curs, tampoc podrà participar en l’eliminatòria de vuitens de final de l’Europa League, i el que havia de ser el seu rival, el Leipzig, accedirà de manera directa als quarts de final del torneig.

Amb la resolució d’ahir, Rússia veu com el seu futbol queda definitivament aïllat del món després que durant les primeres hores del desembarcament militar a Ucraïna la UEFA decidís ja treure la final de la propera Champions de la ciutat de Sant Petersburg, que s’acabarà disputant el 28 de maig a París.

Futbol sala

La decisió de la UEFA també deixa fora de combat el MKF Tiumén de Sibèria, que s’havia classificat per a la final a quatre de la Champions de futbol sala juntament amb el Barça, el Benfica i l’Sporting. Les semifinals i la final de la competició es jugaran a l’Arena Riga de Letònia del 29 d’abril a l’1 de maig.

MUNDIAL

L’equip masculí havia de jugar la semifinal per ser a Qatar contra Polònia

EUROPA LEAGUE

L’Spartak de Moscou en queda fora i el Leipzig accedeix a quarts sense jugar

EUROCOPA

La selecció femenina queda exclosa de l’europeu de l’estiu vinent

Es trenca el vincle amb Gazprom

A més de vetar clubs i seleccions de Rússia a les seves competicions, la UEFA va anunciar també la seva decisió de cancel·lar el vincle amb el que fins ara era el seu principal patrocinador, la multinacional de gas russa Gazprom, que aportava 50 milions d’euros per temporada en un contracte que es va signar el 2021 i que s’havia d’allargar fins al 2024. Després d’haver negat l’entrada de pancartes en favor d’Ucraïna en els partits de la setmana passada i de, per exemple, haver omès el missatge contrari a la guerra abans de l’inici del Nàpols-Barça, la UEFA va decidir tallar amb Gazprom, que també ha vist com el Schalke 04 anunciava la fi del seu vincle de patrocini –ja havia jugat l’últim partit sense Gazprom a la samarreta.

La federació russa, en contra

La Federació de Futbol de Rússia va respondre a la decisió de la FIFA i de la UEFA d’apartar la seva selecció del proper mundial, així com de les competicions de clubs, amb desaprovació i assegurant que es tracta d’un moviment discriminatori. “Estem en total desacord amb la decisió d’excloure els equips russos, és una decisió que tindrà un efecte discriminatori evident sobre un gran nombre d’esportistes, d’entrenadors, d’empleats de clubs i de la selecció, i el que és més important, sobre milions d’aficionats, tant russos com estrangers”, va escriure en un comunicat la federació, que hi va afegir que es reserva el dret de recórrer contra la decisió d’acord amb la normativa del dret de l’esport internacional.

Abramóvitx, a Hòmel

El propietari del Chelsea, Roman Abramóvitx, va ser present ahir a Bielorússia com a petició del govern d’Ucraïna per formar part de les negociacions entre ucraïnesos i russos per mirar d’acostar posicions i posar fre a la guerra que des de fa dies sacseja gran part de la geografia ucraïnesa. Proper al president de Rússia, Vladímir Putin, Abramóvitx ha vist afectades les seves propietats com a conseqüència de les sancions imposades per la Unió Europea i pel Regne Unit. Fins al punt que diumenge a la nit el mandatari rus va anunciar la cessió de la gestió del Chelsea, club que des de l’any 2003 està en mans de la seva fundació, un moviment que, això sí, encara ahir mitjans com la BBC posaven en suspens.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)