Territorial

JUANJO ISERN

CANDIDAT A LA PRESIDÈNCIA DE LA FEDERACIÓ CATALANA DE FUTBOL

“Cal una proposta altruista en benefici dels clubs”

“Hem de recuperar l’esperit romàntic que el president dels presidents ha de donar exemple”

“Amb nosaltres els clubs tindran un estalvi econòmic i un potencial de creixement extraordinari”

Dels 56 presidents de la FCF, només han cobrat els dos últims. No és moral exigir als clubs que et paguin un sou

Juanjo Isern és un dels qua­tre can­di­dats a la pre­sidència de la Fede­ració Cata­lana de Fut­bol (FCF) en les elec­ci­ons del 22 de maig que ve. Expre­si­dent de l’Europa i vice­pre­si­dent de la FCF durant deu anys, lidera la can­di­da­tura Un Canvi amb Experiència amb l’objec­tiu de donar més pes ins­ti­tu­ci­o­nal a la fede­ració i reduir la càrrega econòmica dels clubs del fut­bol català.

Qui és Juanjo Isern?
En l’àmbit espor­tiu vaig ser juga­dor de fut­bol ter­ri­to­rial, con­cre­ta­ment a Palau-solità i Ple­ga­mans, on vaig estar tota la vida. Vaig ser pre­si­dent de l’Europa del 2003 al 2007 i després de la seva fun­dació. I he estat tres vega­des vice­pre­si­dent de la FCF, amb Jordi Roche, Andreu Subies i Joan Sote­ras. Amb aquest últim els dos pri­mers anys, fins que vaig pre­sen­tar la dimissió.
Per què ha pres la decisió de pre­sen­tar-se a les elec­ci­ons?
Crec que és del tot neces­sari un canvi de para­digma a la FCF. S’ha con­ver­tit en un objec­tiu de mer­ce­na­ris i això implica un incre­ment per­ma­nent de les des­pe­ses dels clubs, que són els que ho paguen. Cal una pro­posta com la nos­tra, dife­rent i altru­ista, a favor i en bene­fici dels clubs.
Com defi­neix el seu equip?
És el millor equip que ha exis­tit en la història del fut­bol català perquè han estat esco­llits entre els millors en cadas­cuna de les seves espe­ci­a­li­tats. També tenim des de pre­si­den­tes de pri­mera FEF com la Isa­bel Tar­ragó fins a vice­pre­si­dents de quarta cata­lana com el Fre­de­ric Adan. Tenim tot el ven­tall del fut­bol català impli­cat en la can­di­da­tura.
Com pot gene­rar un canvi algú que ha estat vice­pre­si­dent amb els tres últims pre­si­dents?
És el canvi d’un gran equip. Després de tot el que has vist a la FCF, medi­tes i pen­ses que això no pot con­ti­nuar així, i bus­ques la solució. I aquesta solució és l’equip que tenim, no la per­sona. És el millor equip que pot tenir Cata­lu­nya en una fede­ració.
Va pre­sen­tar 685 avals, què li diu aquesta xifra?
És un mira­cle perquè no tenim l’estruc­tura de Sote­ras o Tala­vera. El senyor Sote­ras uti­litza l’estruc­tura fede­ra­tiva com si fos pro­pi­e­tat seva i el senyor Tala­vera té tot l’equip de dele­gats ter­ri­to­ri­als del senyor Subies.
Ha dit ober­ta­ment que ni vostè ni la seva junta cobra­ran.
La FCF ha tin­gut 56 pre­si­dents en la seva història i només dos d’ells han cobrat. N’hi ha 54 que diuen que és el camí. Hem de recu­pe­rar l’espe­rit romàntic que el pre­si­dent dels pre­si­dents ha de donar exem­ple. Si els pre­si­dents de clubs no cobren, el seu pre­si­dent tam­poc. No és moral exi­gir que et paguin un sou. Aquesta imatge és necessària, perquè si ho fem cobrant aca­ba­rem tenint els enfron­ta­ments que hi ha ara, amb dos sec­tors que bus­quen sous mili­o­na­ris gràcies als diners dels clubs.
Diu que la FCF ha de tenir un paper més ins­ti­tu­ci­o­nal, com es tra­duirà?
Una ins­ti­tució amb més de 180.000 fede­rats, que és la més impor­tant a nivell ter­ri­to­rial d’Espa­nya i segu­ra­ment d’Europa, ha de tenir un paper pre­de­ter­mi­nant. La FCF ha de ser referència de l’esport, de la soci­e­tat i de l’àmbit econòmic. Per això s’han d’intro­duir agents soci­als i econòmics que millo­rin la FCF, tal com hem fet en el nos­tre equip amb la incor­po­ració de Pimec o de l’Asso­ci­ació Cata­lana de Muni­ci­pis.
Si és pre­si­dent, quins can­vis imme­di­ats nota­ran els clubs?
Que no hau­ran de pagar ni la quota d’ins­cripció ni la quota de man­te­ni­ment informàtic, que eli­mi­na­rem. Són quan­ti­tats que els clubs havien de recap­tar a través dels pares, de patro­ci­na­dors o de la seva pròpia but­xaca per garan­tir-se poder com­pe­tir. Aquest és un canvi refe­ren­cial en el nos­tre pro­jecte.
Com pot ser via­ble reduir tant la càrrega econòmica als clubs?
No cobrant els direc­tius. És una con­tra­pres­tació així de sim­ple. Si nosal­tres no cobrem, els bene­fi­cis els tin­dran els clubs cata­lans. També estem tre­ba­llant en mol­tes línies exter­nes per millo­rar l’eco­no­mia de la FCF. Hem tan­cat un acord amb Pimec, que ens bene­fi­ciarà molt amb les empre­ses espor­ti­ves de Cata­lu­nya. També l’Asso­ci­ació Cata­lana de Muni­ci­pis, que és la ins­ti­tució que pro­mou la millora de les ins­tal·laci­ons o fins i tot les sub­ven­ci­ons des­ti­na­des a l’esport i que mai s’endú el fut­bol. Ha de ser una inter­me­di­ació d’interes­sos del que és la soci­e­tat civil cata­lana en l’esport. Volem que les empre­ses del sec­tor de l’esport millo­rin donant bene­fi­cis als clubs de fut­bol. Bus­quem el bene­fici del sec­tor de l’esport. Amb això, els clubs tin­dran un estalvi econòmic i un poten­cial de crei­xe­ment extra­or­di­nari, amb capa­ci­tats de millora soci­als.
En aquesta cam­pa­nya pre­nen molt pro­ta­go­nisme els clubs petits. Què els diria?
Els diria que es poden alli­be­rar d’aquest mal­son que tenien fins ara de pagar tants diners. Que els impos­tos revo­lu­ci­o­na­ris ja s’han aca­bat i només paga­ran per allò que real­ment és impres­cin­di­ble per a l’acti­vi­tat. Pro­te­gi­rem el fet que els clubs grans robin juga­dors durant la tem­po­rada. Aju­da­rem amb el cobra­ment de moro­sos. Pro­te­gi­rem la sub­sistència dels clubs i atu­ra­rem la des­in­te­gració del fut­bol ter­ri­to­rial més defi­ci­tari. Han des­a­pa­re­gut cen­te­nars d’equips per aquesta càrrega econòmica.
Sobre el pla de com­pe­tició, quina és la seva idea?
No tenim un pla de com­pe­tició homo­lo­gat per a tots els ter­ri­to­ris, perquè ens han demos­trat que tenen neces­si­tats dife­rents. No és el mateix la com­pe­tició a Lleida, on les distàncies són abis­mals, que a Bar­ce­lona. El nos­tre pro­jecte és ter­ri­to­rial i dele­ga­rem a cada ter­ri­tori el seu pla de com­pe­tició, que després s’apro­varà en un congrés.
En el fut­bol femení quins can­vis cal fer?
Gene­ra­rem una pre­sidència del fut­bol femení, que evi­dent­ment por­tarà una dona, Pilar Puig. Fins ara mai el fut­bol femení l’ha por­tat una dona. A part d’això, cre­a­rem la comissió de dones direc­ti­ves. Per a nosal­tres és fona­men­tal que s’incre­menti el paper de la dona en les direc­ti­ves i pre­sidències dels clubs, perquè si ho fem d’aquesta manera poten­ci­a­rem el gènere. Sense direc­ti­ves cos­tarà molt crear dones espor­tis­tes. Actu­al­ment hi ha un 8% de dones i l’hem d’incre­men­tar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.