Bundesliga

Bundesliga

Un equip diferent

Sense portar ni un lustre a l’elit –va pujar-hi per primer cop el 2019–, l’Union Berlín és el sorprenent líder de la lliga alemanya, en què té cinc punts més que el Bayern

Els seguidors històricament han tingut molt de pes en el camí del club

El modest Union Berlín és ja la sen­sació d’Ale­ma­nya. El club, del dis­tricte ber­linès de Köpenick, al sud-est de la capi­tal ale­ma­nya, és el líder de la Bun­des­liga en la quarta tem­po­rada a l’elit de la seva història. I és que l’Union no fa ni un llus­tre que és a l’elit, va pujar l’estiu del 2019 per pri­mer cop després d’impo­sar-se en el play-off a un històric, l’Stutt­gart, i des de lla­vors s’ha con­so­li­dat en la cate­go­ria, i no només això: després d’una for­mi­da­ble cam­pa­nya pas­sada, en què va que­dar a un punt dels llocs de Cham­pi­ons Lea­gue, juga en aquesta a l’Europa Lea­gue.

Entre­nat pel suís Urs Fisc­her –el tècnic que els va guiar a la pri­mera cate­go­ria–, és un con­junt sense noms ruti­lants, com el seu fut­bol, que es basa en l’orga­nit­zació, el com­promís sense pilota i l’efec­ti­vi­tat a dalt. Hi ha una dada espec­ta­cu­lar, en aquest sen­tit: en les set jor­na­des que s’han dis­pu­tat ha mar­cat 15 gols, quan pel volum ofen­siu que ha gene­rat n’hau­ria d’haver fet 4,7, segons un sis­tema estadístic i pre­dic­tiu (gols espe­rats) que s’uti­litza per ava­luar la pro­ba­bi­li­tat d’ano­tar en funció de vari­a­bles basa­des en la situ­ació de l’ocasió. La rea­li­tat, doncs, és que amb 15 dia­nes i qua­tre gols en con­tra és el pri­mer clas­si­fi­cat amb cinc victòries i dos empats, al davant del Borus­sia de Dort­mund, a qui avan­tatja de dos punts, i del colos­sal Bayern, a qui avan­tatja de cinc. She­raldo Becker, el seu davan­ter, inter­na­ci­o­nal pel Suri­nam, és el màxim gole­ja­dor del cam­pi­o­nat amb sis dia­nes, que és ja gai­rebé el màxim regis­tre d’un juga­dor que, amb 27 anys, no ha pas­sat mai de les set dia­nes en una lliga com­pleta. El grup ori­en­tat per Fisc­her rut­lla, i de quina manera, però el tècnic es mos­tra caut. “Segu­ra­ment també hi haurà fases que no ani­ran tan bé. Miro la clas­si­fi­cació i estic con­tent pels punts que tenim, ens aju­den, però de moment només són una foto­gra­fia”, asse­gura.

Una història par­ti­cu­lar

Si sobre la gespa és un equip sim­ple pel que fa al seu fut­bol, la seva història i idi­o­sincràsia és tot el con­trari. I és que, creat per tre­ba­lla­dors del metall el 1906 amb el nom de FC Olym­pia Oberschöneweide, es va refun­dar el 1966 ja amb el nom d’Union Berlín, en plena guerra freda i for­mant part de l’Ale­ma­nya de l’Est. De fet, la seva afició es va mos­trar sem­pre molt crítica amb el règim i ser segui­dor de l’Union sig­ni­fi­cava pràcti­ca­ment estar en con­tra de la República Democràtica Ale­ma­nya. En aquest sen­tit, el seu prin­ci­pal rival durant aquells anys va ser el Dinamo de Berlín, un club con­tro­lat per la Stasi, el minis­teri per a la segu­re­tat de l’RDA.

Amb la cai­guda del mur de Berlín i la reu­ni­fi­cació ale­ma­nya va pas­sar a com­pe­tir amb la resta d’equips de la fins ales­ho­res Ale­ma­nya de l’Oest, encara que mai va reco­llir gai­res èxits fins a l’última dècada. L’Union Berlín, sobre­tot, es va fer fort per la seva massa social, que l’ha res­ca­tat en diver­ses oca­si­ons que l’han con­ver­tit en una enti­tat de culte per a molts. Una de les més des­ta­ca­des va ser fa gai­rebé vint anys, l’any 2004, quan mili­tava a la ter­cera cate­go­ria, en què el club estava a punt de la fallida i els afi­ci­o­nats van fer diners donant sang, cosa remu­ne­rada a Ale­ma­nya. ‘Sag­nar per l’Union’ era el nom de la cam­pa­nya amb la qual van recap­tar prou diners per sal­var l’enti­tat de la fallida. Un altre gest va ser quan el 2008 diver­sos afi­ci­o­nats, alguns amb experiència en la cons­trucció i altres sense, van tre­ba­llar per remo­de­lar l’estadi, l’Alten Förste­rei, sense res a canvi.

És, doncs, un club molt arre­lat entre la seva afició. De fet, a l’època nada­lenca, el feu s’omple de gent per dis­fru­tar de con­certs de nada­les, encen­dre espel­mes i beure vi calent. Una altra acció pecu­liar es va pro­duir durant el mun­dial del 2014, quan el club va obrir les por­tes de l’estadi, va omplir la gespa de sofàs –se’n van repar­tir uns 800 pel ter­reny de joc– perquè els segui­dors anes­sin a mirar els matxs de la selecció ale­ma­nya.

En plena com­pe­tició, però, els sofàs es que­den a casa, i és que l’Alten Förste­rei es con­ver­teix en una cal­dera. L’afició és soro­llosa, està ben a prop de la gespa i 18.000 espec­ta­dors dels 22.180 que hi caben miren el par­tit drets i escal­fen un equip que somia a seguir-la fent grossa. L’Union Berlín és, sens dubte, un equip dife­rent.

5
punts
d’avantatge respecte al Bayern.
4
temporades
acumula a l’elit.
18.000
espectadors
estan drets al seu estadi.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)