Mundial

mundial de qatar

Les seleccions renuncien al braçal ‘One Love’

La FIFA ha desac­ti­vat el pri­mer intent de gest col·lec­tiu a favor de la inclusió al Mun­dial de Qatar 2022, en comu­ni­car la impo­sició de san­ci­ons espor­ti­ves a les selec­ci­ons els capi­tans de les quals pre­te­nien por­tar el braçalet “One Love”, cas de Països Bai­xos, Angla­terra, Ale­ma­nya , Dina­marca, Suïssa i Gal·les.

“Com a fede­ra­ci­ons naci­o­nals, no podem posar els nos­tres juga­dors en una posició en què puguin enfron­tar-se a san­ci­ons espor­ti­ves, inclo­ses les amo­nes­ta­ci­ons, pel que hem dema­nat als capi­tans que no inten­tin por­tar els braçalets als par­tits de la Copa Mun­dial de la FIFA”.

Les sis selec­ci­ons afec­ta­des han anun­ciat avui que des­car­ta­ven la idea de manera con­junta en un comu­ni­cat, després que algu­nes ho avan­ces­sin de forma indi­vi­dual abans dels pri­mers par­tits d’aquest dilluns, com Angla­terra davant l’Iran, els Països Bai­xos con­tra el Sene­gal i Gal·les davant dels Estats Units.

“La FIFA ha estat molt clara en afir­mar que impo­sarà san­ci­ons espor­ti­ves si els nos­tres capi­tans por­ten els braçalets al ter­reny de joc”, van expli­car, després d’apun­tar que esta­ven dis­po­sa­des “a pagar les mul­tes que nor­mal­ment s’apli­quen a les infrac­ci­ons de la nor­ma­tiva sobre el equi­pa­ment”, van expli­car.

El Regla­ment de la Copa Mun­dial de la FIFA 2022 asse­nyala al seu arti­cle 24 sobre l’equi­pa­ment de les selec­ci­ons que “juga­dors i ofi­ci­als tin­dran pro­hi­bit mos­trar mis­sat­ges polítics, reli­gi­o­sos o per­so­nals o lemes en qual­se­vol idi­oma o forma a l’uni­forme, l’equi­pa­ment (bos­ses d’esport, bote­llers, far­ma­ci­o­les, etc.) o al propi cos”. També el Regla­ment d’equi­pa­ment de la FIFA indica (13.8.1) que “a les fases finals el capità de cada equip por­tarà el braçalet de capità que sub­mi­nis­tri la FIFA” i el seu Codi Dis­ci­pli­nari pre­veu, a l’apar­tat d’infrac­ci­ons i con­duc­tes ofen­si­ves, que podran impo­sar-se mesu­res dis­ci­plinàries als qui se ser­vei­xin “d’un esde­ve­ni­ment espor­tiu per fer mani­fes­ta­ci­ons d’índole dife­rent de l’espor­tiva” (art. 11, 2 c).

“Teníem un fort com­promís amb l’ús del braçalet. No obs­tant, no podem posar els nos­tres juga­dors en una situ­ació en què puguin ser amo­nes­tats o fins i tot obli­gats a aban­do­nar el ter­reny de joc”, van afe­gir les sis fede­ra­ci­ons esmen­ta­des. Segons han recor­dat, el setem­bre pas­sat, i com a part d’un grup de tre­ball de la UEFA, es van diri­gir a la FIFA per infor­mar de la seva intenció de por­tar el braçalet “One Love” a Qatar 2022. “Estem molt frus­trats per la decisió de la FIFA, que cre­iem que no té pre­ce­dents: escri­vim a la FIFA al setem­bre infor­mant-los del nos­tre desig de por­tar el braçalet One Love per recol­zar acti­va­ment la inclusió al fut­bol, i no vam obte­nir res­posta. Els nos­tres juga­dors i entre­na­dors estan dece­buts: són ferms par­ti­da­ris de la inclusió i mos­tra­ran el suport d’altres mane­res”, van man­te­nir.

El bra­ce­let “One Love” i un motiu arc de Sant Martí va aparèixer a l’Euro­copa del 2021 quan el capità dels Països Bai­xos, Geor­gi­nio Wij­nal­dum, els va por­tar per recol­zar el col·lec­tiu LGTB, en el par­tit de vui­tens de final con­tra República Txeca, a Buda­pest. El seu gest es va pro­duir poc després que la UEFA ho per­metés i con­firmés a la Fede­ració hon­ga­resa que “els símbols dels colors arcoi­ris no són polítics i estan en línia amb els #Equal­Game, que lluita con­tra tota dis­cri­mi­nació, inclosa la comu­ni­tat LGBTQI+”, alhora que va per­me­tre l’entrada de ban­de­res i sim­bo­lo­gia a favor de la igual­tat a l’estadi. “En uti­lit­zar aquesta banda, nosal­tres, com “Oranje”, volem emfa­tit­zar que defen­sem la inclusió i la con­nexió i que estem en con­tra de qual­se­vol forma d’exclusió i dis­cri­mi­nació. D’aquesta manera, espe­rem donar suport a totes les per­so­nes que se sen­ten dis­cri­mi­na­des en qual­se­vol part del món”, va sos­te­nir el lla­vors capità neer­landès.

Aque­lla decisió dels Països Bai­xos va res­pon­dre a la nega­tiva ini­cial de la UEFA a per­me­tre que la Fede­ració Ale­ma­nya (DFB) il·luminés amb els colors de la ban­dera arc de Sant Martí l’Alli­anz Arena, seu d’una tro­bada prèvia de l’Euro­copa entre Ale­ma­nya i Hon­gria. Amb aque­lla ini­ci­a­tiva es pre­te­nia recol­zar el col·lec­tiu i pro­tes­tar con­tra l’apro­vació de les noves lleis anti LGTB a Hon­gria, que pro­hi­bei­xen qual­se­vol con­tin­gut refe­rit a aquest col·lec­tiu a les esco­les i als mit­jans de comu­ni­cació.

La cam­pa­nya #One­Love va ser llançada per la Fede­ració de Països Bai­xos el 2020 com a part del “pla d’atac con­junt” con­tra el racisme i la dis­cri­mi­nació al fut­bol del país, els qua­tre pilars del qual són la sen­si­bi­lit­zació, detecció, sanció i coo­pe­ració.

La pri­mera vegada que la “Oranje” va lluir aquest logo­tip va ser durant l’escal­fa­ment de l’amistós del pas­sat mes de novem­bre del 2020 davant d’Espa­nya. El seu capità Vir­gil van Dijk el por­ta­ria avui, igual que el d’Angla­terra, Harry Kane, i el de Gal·les, Gareth Bale.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)