Mundial

JOAN CAPDEVILA

CAMPIÓ DEL MÓN AMB LA SELECCIÓ ESPANYOLA EL 2010 I ACTUAL MEMBRE DEL DEPARTAMENT DE RELACIONS INSTITUCIONALS DE L’ESPANYOL

“Només volia dir que havia jugat un minut al mundial”

“Com més temps passa, més valor dones al que es va aconseguir perquè t’adones de la dificultat que arriba a tenir guanyar un mundial”

“Anava a Sud-àfrica pensant a jugar algun minut per poder-ho explicar als meus fills, però vaig acabar sent un dels tres que vam jugar tots els minuts, cosa que era impensable”

Em quedo amb la cara de la gent. Els vam fer desaparèixer els problemes per uns dies
La selecció espanyola té una gran generació que pot aspirar a tot. És un equip il·lusionant

Només set cata­lans poden pre­su­mir d’haver gua­nyat un mun­dial, i un d’ells és Joan Cap­de­vila (Tàrrega, Lleida, 3/2/1978) –Víctor Valdés, Cesc Fàbre­gas, Xavi Hernández, Ser­gio Bus­quets, Gerard Piqué i Car­les Puyol són els altres sis–. Cap­de­vila, campió també de l’Euro­copa el 2008, jugava al Vila-real i va ser el late­ral esquerre de la selecció espa­nyola en el mun­dial de Sud-àfrica 2010, on va dis­pu­tar tots els minuts del tor­neig. Actu­al­ment lli­gat al depar­ta­ment de rela­ci­ons ins­ti­tu­ci­o­nals de l’Espa­nyol, el club en què es va for­mar com a fut­bo­lista, el de Tàrrega repassa, més de dotze anys després, com va viure aquell èxit.

Han pas­sat més de 12 anys d’aquell 11 de juliol del 2010. Cada quan hi pensa?
La veri­tat és que ja no gaire sovint. Com més passa el temps costa més recor­dar-ho, però és veri­tat que cada vegada que es juga un mun­dial et ve a la memòria. És un record que cada qua­tre anys pren força, perquè quan gua­nyes un mun­dial lògica­ment sem­pre tires la mirada enrere cap a aquell 2010. Ja han pas­sat 12 anys i sem­bla que va ser ahir perquè el temps passa molt ràpid. Gua­nyar un mun­dial no es fa cada dia i el que sí que és cert és que com més passa el temps més valor li dones, perquè t’ado­nes de la difi­cul­tat que té poder gua­nyar un mun­dial. Espero que Espa­nya en pugui gua­nyar més, però el pri­mer serà molt recor­dat.
Gua­nyar un mun­dial és el somni de qual­se­vol fut­bo­lista. S’ho havia arri­bat a ima­gi­nar mai?
No m’ho havia ima­gi­nat mai perquè era impen­sa­ble. Jo ja estava con­tent amb el sim­ple fet de ser mun­di­a­lista i de poder jugar algun minut per poder expli­car als meus fills que havia arri­bat a jugar en un mun­dial. El que mai hau­ria ima­gi­nat és que el podria gua­nyar, i encara menys quan vam per­dre el pri­mer par­tit, que va posar les coses difícils. Després, però, per sort tot va sor­tir bé i el vam poder gua­nyar. És allò que ho pots somiar però també tens els peus a terra i ho veus com un impos­si­ble, però a vega­des el fut­bol té aques­tes coses.
Par­lava de la der­rota con­tra Suïssa en el pri­mer par­tit. Com es va ges­ti­o­nar en un mun­dial on tot va tan ràpid?
Quan perds el pri­mer par­tit d’un mun­dial ho pots enfo­car de mol­tes mane­res, i en aquell cas quan ana­lit­zes el par­tit veus que de cada deu que s’hau­rien jugat en perds un, que és el que ens va pas­sar a nosal­tres. Teníem con­fiança perquè el par­tit va ser molt bo, vam jugar bé i ens va dei­xar unes sen­sa­ci­ons bones. Vam sor­tir dient que havíem fet un bon par­tit i això ens ani­mava. També ens dèiem a nosal­tres matei­xos que si havíem de per­dre un par­tit que fos al prin­cipi, i que no fos més enda­vant quan amb qual­se­vol error te’n vas cap a casa. Sabíem que havíem per­dut el crèdit que teníem, però encara teníem pos­si­bi­li­tats. De fet encara ens vam clas­si­fi­car pri­mers de grup. A vega­des quan tens una der­rota tot és nega­tiu, però ens va pas­sar tot al con­trari. Tot­hom va enviar mis­sat­ges d’ànims i ens va unir més. Va ser posi­tiu per al grup.
A banda de la victòria con­tra Hon­du­res van gua­nyar tots els par­tits per la mínima. Havia patit tant mai sobre un camp?
A par­tir de vui­tens de final tots els par­tits van ser 1-0 i sem­pre amb par­tits molt ajus­tats i igua­lats. Recordo fins i tot el par­tit de quarts de final con­tra el Para­guai, que va ser dramàtic, amb penals fallats, el gol que la pilota va arri­bar a tocar dues vega­des el pal, vam fer tres pals més... Va ser dramàtic, però per sort la moneda va caure de la nos­tra banda. És cert que en un mun­dial tens moments de difi­cul­tats i moments en què et toca patir, però la unió del grup va ser clau. En aquests tor­ne­jos, si no et fan gols tens més pos­si­bi­li­tats, i a nosal­tres no ens van mar­car cap gol en qua­tre par­tits des dels vui­tens.
Quin rol va jugar Vicente del Bos­que en aquesta gestió de la plan­ti­lla?
Va ser molt impor­tant. La figura de l’entre­na­dor no és que ho sigui tot, però sem­pre és vital. Va donar molta tran­quil·litat i va ser el líder dins del grup. Tot el que ens deia tenia raó i els mis­sat­ges que ens va donar van ser clau perquè l’equip pensés que podia fer coses impor­tants, com va pas­sar.
Com va viure el dia de la final?
És una nove­tat per a tots, perquè no has jugat mai una final del mun­dial. És un par­tit de fut­bol, però no saps què et tro­baràs i tens certa incer­tesa. Quan et des­per­tes al matí ja saps que no és un par­tit nor­mal i que seràs el cen­tre de les mira­des de tot el món. Sents molta res­pon­sa­bi­li­tat, perquè ima­gina que un error teu marca el par­tit. Que­des retra­tat tota la vida i hau­ria de can­viar el cognom dels meus fills [riu]. També pen­ses que, ja que hi ets, val més gau­dir-la que no pas patir-la, però és cert que hi ha molta més tensió.
D’aque­lla final es recorda espe­ci­al­ment el gol d’Ini­esta i l’atu­rada de Casi­llas a Rob­ben.
Sense cap mena de dubte, i així és el fut­bol. Iker Casi­llas va estar encer­tat i ho vam apro­fi­tar. Però és veri­tat que vam tenir mol­tes oca­si­ons i ja podríem haver mar­cat abans. Es va fer espe­rar, però en el minut 116 vam acon­se­guir fer el gol. És veri­tat que segu­ra­ment no va ser el gol més bri­llant de la història de la selecció, però sí que va ser el gol més impor­tant.
I després, la cele­bració. Hi va haver molta boge­ria?
Quan acaba el par­tit encara no ets cons­ci­ent de tot el que està pas­sant, no t’ado­nes de la mag­ni­tud del que repre­senta. D’això ens en vam ado­nar quan vam arri­bar a Madrid i vam veure tota la gent espe­rant. No havia vist mai tanta gent. Després del par­tit ho vam cele­brar breu­ment i vam viat­jar ràpid cap a Madrid.
Amb què es queda de tots aquells dies poste­ri­ors?
Em quedo sobre­tot amb la cara de la gent, els som­riu­res que hi havia. Gràcies al fut­bol vam acon­se­guir que, com a mínim durant dos o tres dies, tot­hom tingués un som­riure i els vam fer obli­dar els pro­ble­mes lleu­ge­ra­ment. Després van tor­nar, és clar. Però en aquell moment eren indi­fe­rents les riva­li­tats fut­bolísti­ques, polítiques o per­so­nals. Vam unir el país d’alguna manera per l’esport. La llàstima és que només durés dos o tres dies.
En l’aspecte per­so­nal va jugar tots els minuts. L’experiència va ser immi­llo­ra­ble?
Era impen­sa­ble també. Sem­pre he dit que anava a Sud-àfrica pen­sant a jugar algun minut per poder-ho expli­car als meus fills, però de sobte em vaig tro­bar jugant tots els minuts i això només ho vam fer Casi­llas, Piqué i jo. Era impen­sa­ble, sobre­tot en la meva situ­ació, que no era un juga­dor del Barça ni del Madrid ni un pilar tan impor­tant. Encara li veig més difi­cul­tat.
Més enllà dels records, guarda objec­tes d’aquell mun­dial?
Evi­dent­ment. Tinc la samar­reta de la final, que té guar­dada la meva mare i la veri­tat és que encara no l’he tor­nat a veure [riu]. Se la va guar­dar i no sé on és, però aque­lla samar­reta ningú li pren, això per des­comp­tat. També tinc la rèplica de la copa i la meda­lla, emmar­cada a casa. I guardo una vuvu­zela que van por­tar els meus pares de record, que ens va fer la guitza en tots els par­tits. No la fem sonar gaire, això sí. Va ser molt curiós jugar els par­tits amb aquest xivarri.
En aque­lla selecció hi havia un bloc que ja feia anys que estava junt. Va ser clau?
En aque­lla selecció fins i tot hi havia qua­tre o cinc juga­dors que havíem jugat junts els Jocs Olímpics del 2000, deu anys abans. Era un grup con­so­li­dat, en què ens coneixíem força, i aquesta com­pli­ci­tat que hi havia al ves­ti­dor va ser molt impor­tant. Hi havia juga­dors molt joves, com ara Bus­quets, Piqué, Jesús Navas o Ramos. Aquesta bar­reja de vete­ra­nia i joven­tut va ser molt impor­tant.
En canvi, la selecció espa­nyola actual és una selecció molt més jove. Com els veu des de fora?
Doncs amb molta il·lusió, si més no és el que trans­me­ten. Són juga­dors molt joves, com és el cas de Pedri, Gavi o Ansu, que gai­rebé no són ni majors d’edat. Luis Enri­que només mira el ren­di­ment i jo crec que s’està fent una bona feina. Un dels rep­tes que té el selec­ci­o­na­dor és treure el millor de cada juga­dor i crec que ho està fent, i això és molt posi­tiu. Ens per­met somiar en la pos­si­bi­li­tat de fer coses impor­tants, però s’ha d’anar pas a pas, que en el mun­dial no et pots anti­ci­par a res.
Creu que és una selecció de futur més que de pre­sent, per aquesta joven­tut?
No. El fut­bol és pre­sent i els que hi ha estan per­fec­ta­ment capa­ci­tats per gene­rar il·lusió. No pots mirar el futur. Jo crec que, tot i ser joves, estan més que pre­pa­rats per demos­trar que Espa­nya té una gran gene­ració. Si surt un bon mun­dial es poden tenir molts anys de glòria, i això és el que genera il·lusió. Veig que hi ha molt talent per aspi­rar als títols.
Qui­nes selec­ci­ons veu favo­ri­tes?
En un mun­dial és molt com­pli­cat de dir. Si tens un mal dia te’n vas cap a casa, així que qui menys falli és a qui li anirà millor. Sobre el paper diria l’Argen­tina, el Bra­sil, França, Angla­terra, Espa­nya... Aques­tes qua­tre o cinc sem­blen les més potents, però és que ara mateix qual­se­vol selecció està molt més pre­pa­rada que abans. Ara qual­se­vol selecció, encara que no sigui de màxim nivell, com­pe­teix molt i molt bé.
Vostè, que també ho viu amb la mirada d’un club com l’Espa­nyol, que es jugui un mun­dial a mitja lliga com ho veu?
És atípic perquè no havia pas­sat mai, però s’ha deci­dit així. Tras­toca els plans dels equips i de les lli­gues, però no se sap què pot pas­sar. Els juga­dors segu­ra­ment arri­ben amb menys des­gast, però per als clubs és atípic i s’hi hau­ran d’adap­tar per inten­tar arri­bar en les millors con­di­ci­ons al gener. No sabrem com anirà fins que passi. A l’Espa­nyol fins i tot ens pot venir bé per refres­car i aga­far for­ces després d’un inici una mica irre­gu­lar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)