1a divisió

FUTBOL

Mor l’‘altre’ Franco, l’àrbitre que va treure de polleguera el dictador

Des de llavors els col·legiats porten sempre els dos cognoms per evitar equívocs

La federació espanyola de futbol ha comunicat aquest dissabte la mort de l’antic àrbitre Ángel Franco Martínez als 86 anys, un home conegut sobretot pel seu primer cognom, que coincidia amb la del dictador fins que aquest va morir.

La història és prou coneguda però amb la seva mort els mitjans l’estan recuperant. Franco va començar a ser conegut sobretot als anys setanta. Quan cometia greus errors sobre la gespa els titulars de la premsa esportiva estaven cantants, alguns escrits clarament amb segones intencions: “Franco és molt dolent”, “Tots culpen a Franco”, “Franco és un inútil”, etc. Evidentment quan el recull de premsa arribava al despatx del dictador al palau del Pardo aquest s’emprenyava com una mala cosa. A més, es va posar de moda insultar a l’àrbitre només pel seu cognom en molts estadis. El “fora Franco!” va esdevenir una tradició cada vegada que el col·legiat xiulava una falta.

La solució? Franco va demanar a la federació espanyola que a partir de llavors tots els àrbitres es coneguessin amb els dos cognoms, una tradició predemocràtica que es manté encara en l’actualitat només a Espanya.

Malgrat tot, l’àrbitre murcià va arribar a ser internacional i va xiular el mundial de l’Argentina el 1978, a banda de ser vicepresident del Comitè Tècnic d’Àrbitres fins al 2018. Es va retirar el 1986 després de 17 temporades.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)