Eurocopa

Catalunya, ben present

Robert Martínez encapçala una llista en què hi ha fins a nou catalans repartits en sis seleccions

Aleix Garcia i Pau Cubarsí van ser dos dels tres descartats per Luis de la Fuente en la convocatòria definitiva

Catalunya tornarà a tenir representació en una Eurocopa, que aquest any arrenca el dia 14 de juny a Alemanya. Un mes més tard, l’Estadi Olímpic de Berlín coronarà una de les 24 seleccions participants. En sis de les quals, hi ha presència catalana, ja sigui a la gespa o a la banqueta.

La llista de catalans per a aquesta dissetena edició del màxim trofeu continental l’encapçala, per càrrec i mèrits obtinguts fins ara, Robert Martínez com a seleccionador de Portugal, un dels combinats amb possibilitats de guanyar el títol pel talent d’una gran generació de futbolistes. El tècnic de la Noguera, el primer en 101 anys d’història que no parla la llengua del país, va aterrar a la selecció portuguesa el gener del 2023, un cop tancada una etapa de sis anys i mig amb grans èxits i encerts al capdavant de Bèlgica, que va conduir fins a la tercera posició –el sostre del país– en el mundial de Rússia 2018 i a liderar durant tres anys i mig el rànquing FIFA. La gran decepció, però, la va viure en la darrera copa del món a Qatar, on no van poder passar de la fase de grups. Malgrat aquest sotrac, s’ha guanyat, amb la seva feina i lideratge, el respecte de tot el sector. Abans, havia entrenat l’Everton, el Swansea City i el Wigan Athletic. Ara, el català afronta un repte majúscul. Succeeix Fernando Santos a la banqueta, el tècnic amb més títols de la història del país, amb l’Eurocopa del 2016 i la lliga de les nacions del 2019. Haurà de pilotar una plantilla amb una barreja de noms consagrats i una fornada de joves talents a punt de brotar. A les seves mans té una Portugal assedegada de títols i amb futbolistes com Cristiano Ronaldo, Bernardo Silva, Bruno Fernandes i João Félix, així com figures ascendents com ara António Silva i João Neves. L’exigència per part dels federatius lusitans és màxima. Aquesta Eurocopa és la seva primera gran prova de foc amb Portugal.

En el terreny de joc, per part de la selecció estatal, hi haurà David Raya, Marc Cucurella, Dani Olmo i Lamine Yamal, tots ells dirigits per Luis de la Fuente, que va deixar fora de la llista definitiva Aleix Garcia i Pau Cubarsí. També a la gespa hi haurà Sergej Milinkovic-Savic, nascut a Lleida per circumstàncies de la vida i que defensarà la samarreta de Sèrbia, i el futbolista de Caldes de Malavella Ivan Balliu, que juga amb Albània. Albert Bosch, analista d’Ucraïna, i Ismael Camenforte-López, preparador físic de Dinamarca, completen la llista dels nou catalans de l’Eurocopa.

RAYO VALLECANO

BARÇA

LEIPZIG

CHELSEA

ARSENAL

AL-HILAL

Un dels jugadors que més rendiment han donat a la selecció espanyola en els darrers anys. En la seva cinquena temporada al Leipzig, ha marcat vuit gols en 25 partits.
Lamine Yamal
Està cridat a ser l’estrella de la selecció espanyola. La seva verticalitat, velocitat i gol l’han portat a disputar la seva primera Eurocopa amb només 16 anys. Tot un prodigi.
Ivan Balliu
Titular indiscutible a l’Arsenal, ha estat un dels puntals de l’equip anglès, subcampió de la Premier League. Porter sòlid i dels que millor juguen amb els peus.
David Raya
És un habitual des del 2017 amb Albània, país on té antecedents familiars. Aquesta serà la seva primera gran cita amb l’equip de Sylvinho, que vol fer saltar la sorpresa.
Cucurella
M.-Savic
Les lesions de Balde i Gayà li han obert les portes de l’Eurocopa. El premi a una bona temporada a les files del Chelsea. En els darrers amistosos va complir amb escreix.
Dani Olmo
Sergej Milinkovic-Savic va néixer i va viure uns mesos a a Lleida, i lidera la selecció d’un país que el va veure créixer. Enguany, a l’Al-Hilal ha fet dotze gols i quinze assistències.

Albert Bosch i Ismael Camenforte, assistents

En un segon pla, però igual d’importants que la resta, hi haurà els catalans Albert Bosch i Ismael Camenforte-López a l’staff d’Ucraïna i Dinamarca, respectivament. El primer, després de finalitzar una etapa de vuit anys en el futbol de base de l’Espanyol, va decidir buscar-se la vida lluny de casa. Des del juny del 2023 és l’analista de la selecció ucraïnesa. Per la seva banda, Camenforte té passat blaugrana. Va estar set anys de preparador físic a can Barça i un any i mig al New York City abans d’unir-se al Bayern Leverkusen. Des de l’agost del 2020, està també vinculat a Dinamarca.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)