Eurocopa

Olmo i Merino valen unes semifinals

Espanya fa plorar la Porta de Brandenburg i expulsa Alemanya de la seva Eurocopa, guiada pel català Dani Olmo i amb un gol vital de Mikel Merino

Kroos, en el seu adeu, lesiona el blaugrana Pedri

Espanya 2 Alemanya 1

ESPANYA:Unai Simón, Carvajal, Le Normand (Nacho, 46’), Laporte, Cucurella, Rodri, Fabián (Joselu, 102’), Lamine Yamal (Ferran Torres, 62’), Pedri (Dani Olmo, 8’), Nico Williams (Merino, 79’) i Morata (Oyarzabal, 79’).ALEMANYA:Neuer, Kimmich, Rüdiger, Tah (Muller, 79’), Raum (Mittelstädt, 56’), Kroos, Emre Can (Andrich, 45’), Musiala, Gündogan (Fullkrug, 56’), Sané (Wirtz, 45’) i Havertz (Waldemar, 90’).GOLS:1-0 (51’) Dani Olmo. 1-1 (89’) Wirtz. 2-1 (119’) Mikel Merino.ÀRBITRE:Anthony Taylor (anglès).TG:Rüdiger, Raum, Andrich, Kroos, Mittelstädt, Schlotterbeck, Wirtz, Undav, Le Normand, Ferran, Unai Simón i Rodri. T.V.: a Carvajal (123’).ESTADI:60.000 espectadors al Stuttgart Arena.

Mikel Merino adora Stuttgart, però Stuttgart no estimarà mai Mikel Merino. La capital del Land alemany de Baden-Württemberg, a la porta de la Selva Negra, i la resta de ciutats del país germànic van plorar de tristesa quan la pilota que el jugador de la Real Sociedad va tocar amb el cap al minut 119 de la pròrroga va petonejar la xarxa de la porteria defensada per Manuel Neuer. Desolació a la Porta de Brandenburg. El gol situa Espanya de nou a les semifinals –ja va ser semifinalista fa tres anys contra Itàlia, a Anglaterra– i deixa Alemanya fora de la seva Eurocopa. Punt final per a Toni Kroos. El seu últim partit com a professional acaba amb drama personal i col·lectiu, i amb el deshonor d’haver lesionat un company de professió com Pedri, que va quedar desactivat de la batalla en el minut 4, després d’una dura entrada del dorsal 8 d’Alemanya. Pedri té un esquinç al lligament lateral intern del genoll esquerre. Una altra lesió de Pedri.

Mal final del conte per a Kroos i mala pinta té la cosa per a Pedri, però sempre hi ha espai per a històries boniques, i la de Mikel Merino n’és una. El setembre del 2020, tres mesos després d’haver passat per la vicaria, va debutar com a internacional amb Espanya precisament al mateix estadi on ahir va fer el seu gol més important. El seu debut havia estat en la Nations League, a Stuttgart, precisament també en un partit contra Alemanya que va acabar amb 1-1, el resultat contra el qual ell ahir es va rebel·lar. Va debutar amb el dorsal 6, que històricament havia lluït Andrés Iniesta. La seva estrena va ser en silenci, en un estadi mut, en un partit jugat a porta tancada per culpa de la pandèmia. Ahir el seu gol va ser a tot color, en un estadi ple, davant de 60.000 espectadors. Molts anys abans, el 5 de novembre del 1991, el pare de Mikel, Miguel Merino, ja va marcar un gol per a la història d’Osasuna en aquest mateix estadi. Trenta-tres anys després els Merino tanquen el cercle.

Espanya va pagar amb la mateixa moneda Alemanya. Mikel Merino va marcar en l’últim minut de la pròrroga i Wirtz ho havia fet en el minut 89, quan el partit ja agonitzava. Mittelstädt va penjar una pilota a l’olla, Kimmich la va rescatar amb el cap i Wirtz la va fer entrar a la porteria d’un Unai Simón que minuts abans havia vist com Füllkrug havia enviat una pilota al pal i com Havertz havia enviat massa alta una vaselina després d’un error del mateix porter espanyol.

Kroos va desactivar Pedri i, coses de la vida, el seu substitut va ser el millor d’Espanya en el partit. El català Dani Olmo va marcar l’1-0 i va ser ell també qui va posar la pilota al cap de Merino en el gol de la victòria. Connexió Terrassa-Mataró en el primer gol d’Espanya. Laporte va iniciar l’acció amb una pilota que va trencar moltes línies, Morata va baixar a rebre i va obrir a la banda, la pilota va arribar als peus de Lamine Yamal, i aquí va començar tot: el blaugrana va contemporitzar, Raum li va deixar massa espai i massa temps per pensar, Lamine va detectar l’arribada d’Olmo i el jugador del Leipzig va fer la resta.

Carvajal, expulsat en la pròrroga, i Le Normand, que estava advertit, i Pedri es perdran les semifinals. Luis de la Fuente haurà de moure fitxa el dia 9 de juliol a Múnic.