Sabadell

cites amb història 1.000

La Nova Creu Alta compleix diumenge mil partits oficials

Construït en plena transformació de la ciutat durant els últims anys del franquisme, l'estadi ha anat perdent massa social

Robert Elvira

JUGADOR ALS 90


Mario R. Pini

JUGADOR ALS 60


Chango Fernández

JUGADOR ALS 70


Lino Gutiérrez

JUGADOR ALS 80


Genís Garcia

JUGADOR DÈC. 2000


David De Navas

JUGADOR DÈC. 2010


La història del futbol està escrita en racons que evoquen moltíssimes emocions. Ascensos, descensos, lesions greus, gols mítics i partits intranscendents escriuen, partit a partit, la història de molts clubs de futbol. Hi prenen una gran importància els escenaris i alguns, de tan utilitzats, acaben prenent fins i tot vida pròpia.

La Nova Creu Alta compleix 1.000 partits oficials disputats pel Centre d'Esports Sabadell diumenge vinent contra Las Palmas. L'estadi situat a la frontera dels barris de la Concòrdia, Can Rull i la Creu Alta va ser estrenat el 20 d'agost del 1967, i 46 anys després complirà els mil en un dels enfrontaments més importants del curs. Perquè el Sabadell farà una mirada enrere en la seva història plena d'algunes alegries i moltes lamentacions just en un moment clau per poder tornar a la màxima categoria. Allà, on la Nova Creu Alta va esdevenir un dels temples mítics quan el futbol era de pares i fills, de transistors i carrusels, i de pipes i regalèssia.

Foscor

La Nova Creu Alta manté encara aquell romanticisme; és un estadi poques vegades remodelat i que de nou només té que en va haver-hi un de més antic. La vella Creu Alta estava situada en ple barri de la Creu Alta i va ser substituït per pisos en plena remodelació de la ciutat en els últims anys del franquisme amb el vistiplau de les autoritats corresponents. Tot plegat, en una època, en què amb el Centre d'Esports presidit per Josep Burrull Bonastre (1964-76), la ciutat de Sabadell es va convertir en Ciudad Piloto del Deporte Español i va ser dotat d'un grapat d'equipaments, entre els quals, el nou estadi creualtenc.

Al temple arlequinat se n'han viscut de tots els colors. Els primers anys van destacar sobretot per la potència de l'equip, a l'altura del seu estadi. El Sabadell estava a primera divisió i només va trigar dos anys a disputar competició europea. El 1969, la generació de Pini, Marañón, Garzón, Romero i Pepe Martínez va disputar la copa de Fires en què en el partit d'anada va vèncer el Bruges per 2-0. “En l'anada ens vam trobar amb uns angelets i en la tornada ens van apallissar [5-1]”, assenyala Mario Rolando, Pini, una de les referències d'aquell equip i l'estranger amb més partits disputats amb l'arlequinada (155).

Anys de plom

La dècada dels 70 va estar marcada pels descensos perquè el Sabadell no va ser capaç de mantenir-se a primera divisió i va tastar dos anys la segona B. Amb tot, va haver-hi un partit especialment recordat, un 3-0 contra el Real Madrid. “Normalment sempre que venia el Madrid hi havia molt ambient, però aquell partit va ser especial, perquè l'ambient que es va viure poques vegades s'ha repetit”, assenyalava Chango, jugador en aquella època i un dels tres entrenadors en el descens a tercera el 2006, en què l'equip va tocar fons.

De fet, l'ambient ha estat l'aspecte principal que ha anat decreixent al llarg dels anys. Als 80 encara l'equip es va mantenir a segona divisió, però en els “anys de plom”, als quals es refereix Chango, a partir dels 90 i la primera dècada del 2000, en què l'equip no sortia ni de les crisis institucionals ni del semiprofessionalisme, va decréixer molt la massa social. “Jo recordo partits en què la gent estava pujada damunt les tanques publicitàries”, assegura Lino, estrella arlequinada dels 80. “A la meva època venia més gent de la comarca, encara que no hi havia més de 5.000 socis; però ara el futbol ha canviat molt”, afegeix Chango. “Jo també recordo els partits contra el Madrid, hi havia molta gent”, diu Robert Elvira, dels 80. “Van ser anys convulsos els que em van tocar viure a mi”, explica Genís Garcia, capità quan l'equip viatjava sense rumb per a segona B. “Fa enveja veure com tothom ha viscut etapes en què es vivia un ambient de gala”, resumeix David de Navas, peça clau actual, enyorant el partit contra l'Eibar.

TERCERA

76
partits
ha acollit l'estadi en la quarta categoria amb 58 triomfs.

PRIMERA DIVISIÓ

118
partits
ha acollit l'estadi en la màxima categoria, amb 56 triomfs.

SEGONA A

339
partits
ha acollit l'estadi en la categoria de plata, amb 176 victòries.

SEGONA B

323
partits
ha acollit l'estadi en la tercera categoria amb, 148 triomfs.

Entrades anticipades a 7 euros contra Las Palmas

El club continua en plena promoció per intentar omplir el partit de commemoració del partit número mil de la Nova Creu Alta. Si les entrades es compren de manera anticipada, el preu és de 7 euros a qualsevol dels dos gols i també al lateral. En el mateix dia de partit, a la taquilla costaran 10 euros. A la tribuna, en canvi, són 30 euros l'anticipada i 35 a la taquilla. De moment, el ritme de vendes està sent baix, tot i que entre avui i demà és quan el club espera vendre'n més, quan la gent pren consciència de la proximitat del partit (diumenge, 19 h).

1. Quin ha estat el millor partit que recorda a la Nova Creu Alta independentment que L'hagi jugat o no? 2. I el pitjor? 3. Alguna anècdota que recordi especialment?

1. He jugat molts partits, un centenar gairebé amb el Sabadell. El primer partit que vaig jugar va ser contra un equip grandíssim, de molts títols, el Barça, i a sobre vam guanyar 2-0. També recordo molt quan vam participar en la copa de Fires. Ens vam trobar uns angelets aquí [el Bruges] i allà ens van apallissar (5-1). També recordo el davanter més bo que he marcat, Di Stéfano.

2. El pitjor va ser en el que em vaig trencar la tíbia i el peroné. No podia arribar a una pilota i vaig forçar.

3. Quan vaig arribar em vaig trobar amb una gran competència en la meva posició.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)