2a divisió A

Montilivi i les garrotades

Per si no fossin prou recents els capítols del Lugo i del Saragossa, ahir va ser el Numància qui va estabornir el Girona en un final d'autèntic malson en l'estrena del curs a l'estadi

Els de Machín es feien il·lusions amb el 2-1, després que Mata (34') i Lejeune (68') haguessin capgirat el 0-1 del Numància (2')

Montilivi sembla darrerament un escenari de pel·lícules de terror que acaben indefectiblement de mala manera per als interessos del Girona. No cal furgar en els episodis del Lugo i del Saragossa, però ahir s'hi va afegir un tercer final més que cruel que si no va ser tan dramàtic com els dos anteriors és perquè tot just era l'estrena a casa i encara queda tota la lliga. Però és imperatiu trencar aquesta dinàmica negativa i maliciosa perquè les garrotades no es converteixin en una constant i el Girona no entri en depressió. No cal plantar alls a la gespa o a darrere les porteries. N'hi ha d'haver prou amb afinar la concentració i saber gestionar molt millor els moments decisius.

De fet, en ben pocs minuts es va passar de l'eufòria a la desesperació. La canonada de Lejeune –potència i precisió– va significar un dels gols més espectaculars que s'han vist mai a l'estadi. Tothom vibrava, perquè la plasticitat de la rematada completava la remuntada dels gironins, que havien anat a remolc del Numància des del minut 2. Els de Machín, però, es van descontrolar per complet i no van posar el llacet a la victòria. Els dos gols del Numància van ser perquè el Girona s'ho faci mirar. El 2-2 va néixer en un contraatac quan qui havia de trobar els espais era l'equip local i no pas el visitant. S'hi va afegir també una errada en el tall de Richy. Aquino, que feia un minut que era sobre la gespa, s'ho va fer tot: va provocar el penal i també el va transformar. El 2-3 encara va ser més calamitós perquè tot va començar amb una falta perillosa a favor del Girona més enllà del minut 92. L'última oportunitat havia de ser dels locals, però Granell –estranyament en ell– la va executar de manera molt deficient, a les mans de Munir. I el porter visitant va ser a temps de començar un últim contraatac que va acabar amb una falta si fa o no fa idèntica, però a favor del Numància. Sobre el paper era un respir que no hi hagués Julio Álvarez sobre la gespa, però Dani Aquino la va penjar de meravella i Pablo Valcarce va guanyar l'esquena als defenses i va estirar el peu per posar el 2-3 que va fer emmudir l'estadi. El Girona no va tenir temps ni de posar la pilota en joc. En el minut 82 tenia els tres punts gairebé a la saca i al final del partit, ni tan sols un.

Amb el peu esquerre

La pissarra de Machín va quedar alterada només de començar. Ningú no esperava un gol en contra tan aviat, però el Numància va sortir molt ficat en el partit i amb molta empenta. No havien passat ni cinc minuts que els sorians ja havien marcat un gol i estavellat una pilota al pal. Amb un 0-2, el partit sí que s'hauria convertit en un port de categoria especial. Lògicament, el 0-1 no era tan greu, però obligava els gironins a posar-se les piles després de sortir despistats en defensa i amb les idees molt poc clares en la construcció de joc.

En el moment que els locals van superar el desconcert inicial i els visitants van desaccelerar una miqueta, el partit es va equilibrar. El Girona va anar a més i va començar a inquietar Munir. Ho va fer bàsicament pels carrils. Javi Álamo va estar molt actiu per la banda dreta i Clerc i Felipe es van associar sovint per l'esquerra. Els locals van trobar bones posicions de centrada, però no van culminar-ne ni una fins al minut 34, quan Mata va rematar l'assistència d'Álamo. Ofensivament, no hi ha cap dubte que amb l'exjugador del Saragossa i del Sabadell, el Girona ha fet un pas endavant respecte al curs passat. Defensivament, ja és una altra història.

El Girona, que ja va acabar la primera part millor que el Numància, també va tenir el control de la situació en la fase inicial de la segona meitat. Sense ser un domini aclaparador ni ple d'oportunitats, els de Machín vivien sovint a prop de l'àrea rival. Ben al contrari que el Numància, amb molts problemes per arribar als dominis de Becerra. Per això, quan Lejeune va enviar el míssil a l'escaire i va marcar el 2-1, ja tothom vibrava amb el sis de sis. No comptaven, però, que el guionista del curs passat encara estava en actiu. La sortida de Dani Aquino va ser decisiva, com també el partidàs de Pablo Valcarce i la desconnexió gironina. Dos gols en un tres i no res i un gir del tot inesperat.

NUMÀNCIA: Munir; Unai Medina, Juanma, Orfila, Luis Valcarce; Antonio Tomás (Marc Mateu 71'), Gaztañaga; Julio Álvarez (Dani Aquino 81'), Pablo Valcarce, Natalio (Nacho 64'); i Álex Alegría.

GIRONA: Isaac Becerra; Kiko Olivas, Richy, Lejeune; Javi Álamo (Aday Benítez 78'), Pere Pons, Clerc, Granell, Rubén Alcaraz; Felipe (Jairo 75') i Mata.

Pablo Valcarce va fer un partidàs i Dani Aquino, que va sortir en el 81', va ser el revulsiu

GOLÀS ESTÈRIL

MINUT A MINUT: 2' 0-1. Pablo Valcarce arrenca des del carril esquerre, aconsegueix trobar un espai i etziba una canonada amb la cama dreta des de la zona del vèrtex de l'àrea impossible per a Becerra. 5' Acció col·lectiva i molt ben elaborada del Numància que acaba amb una passada de Natalio i una assistència amb el cap de Pablo Valcarce per a una molt bona volea de Julio Álvarez. La pilota rebota en Richy i s'acaba estavellant al pal dret de la porteria de Becerra. 14' Javi Álamo fa una molt bona assistència a Felipe, que posa la directa cap a porteria però triga massa a decidir-se i quan intenta la passada de la mort un defensa envia la pilota a córner.. 16' Antonio Tomás recull una pilota solta a la frontal però la seva rematada de primeres es perd molt alta.. 20' Centrada amb molta rosca de Pablo Valcarce i la pilota, sense que ningú la remati, es perd a fora molt a prop de l'escaire esquerra de Becerra. 23' Centrada de Mata però rematada molt tova amb el cap de Granell, sense problemes per a Munir. 30' Javi Álamo posa una bona pilota a l'àrea per a Felipe, que remata de primeres sense deixar-la caure i Munir, atent, s'estira bé i bloca l'esfèrica. 34' 1-1. Contraatac del Girona, amb Mata habilitant Javi Álamo, que corre la banda dreta, guanya la línia de fons i envia una centrada molt precisa a dins l'àrea per al mateix Mata, que supera Munir amb un molt bon cop de cap. 37' Falta a favor del Girona que Felipe treu en curt per a Granell, però el xut d'aquest es perd desviat. 42' Gran acció de Clerc, que fa la paret amb Felipe i s'interna a l'àrea tot sol, però el porter li endevina la rematada al pal curt i envia la pilota a córner. 67' Falta directa molt llunyana a favor del Girona que Richy executa amb la potència habitual i el porter Munir s'ha d'estirar molt per aconseguir enviar la pilota a córner.. 68' 2-1. El Girona executa el servei de cantonada, la defensa del Numància refusa en curt i Lejeune recull la pilota des de fora de l'àrea i etziba una rematada impressionant amb la cama dreta des d'uns 30 metres que Munir ni la veu. 72' Pablo Valcarce s'interna a l'àrea en un bon eslàlom i no pot precisar la rematada. La pilota es perd un pèl desviada, a l'esquerra de Becerra. 79' Alcaraz habilita Clerc, que des de l'extrem esquerra fa una bona centrada per a la volea d'Aday, que es perd fora a mig metre de la dreta de Munir.. 82' Dani Aquino, que feia un minut que era al camp, se'n va sol cap a porteria després d'una errada en el tall de Richy i després d'encarar Becerra el dribla i cau a terra. L'àrbitre assenyala penal. 83' 2-2. Dani Aquino transforma el penal, malgrat que Isaac Becerra endevina la direcció de la pilota i és a punt d'aturar-lo.. 84' Pablo Valcarce ho prova, però la seva rematada es perd alta. 93' Falta a favor del Girona que Granell penja de manera deficient i Munir bloca la pilota sense problemes. 94' 2-3. Amb el temps exhaurit, ara qui té la falta és el Numància. Dani Aquino la penja amb molta qualitat Pablo Valcarce estira la cama i supera Becerra.
GOLS: 0-1 (2') Pablo Valcarce. 1-1 (34') Mata. 2-1 (68') Lejeune. 2-2 (83') Dani Aquino, de penal. 2-3 (94') Pablo Valcarce. ÀRBITRE: Cordero Vega, del comitè cantàbric. T.G.: als locals Felipe (22'), Javi Álamo (63') i Aday (91'), i als visitants Gaztañaga (66') i Julio Álvarez (68'). T.V.: cap. PÚBLIC: 3.534 espectadors a Montilivi.

DOMINADORS

Abans del 2-3, el Girona també va tenir una bona falta en l'afegit, molt mal llançada

ERRÀTICS

El triomf gironí semblava al sac després del 2-1 de Lejeune, per emmarcar (68')

NOMS PROPIS

El Girona va sortir molt descentrat i amb poques idees, i de seguida va anar a remolc
Els de Machín es van refer a partir de la intensitat i de l'aportació en atac dels carrils
Els de Machín no van gestionar bé l'avantatge i el 2-2 visitant va néixer en un contraatac
El Numància, efectiu al màxim, va convertir un 2-1 en un increïble 2-3 (83' i 94')