2a divisió FEF

El País Valencià cau a trossos

2a divisió B. La mort de l'Huracán València representa una mostra més dels problemes econòmics dels rivals valencians de la categoria, ara plena de filials d'equips de primera

Les resultes de la crisi encara estan deixant damnificats en el futbol valencià. Gairebé cada temporada, el grup tercer de la segona divisió B, allà on competeixen els catalans de bronze, passa una etapa de turbulències amb equips amb riscos de desaparició, impagaments, etc. I sovint aquest equip és del País Valencià, allà on més fort han picat la corrupció i la crisi econòmica procedent de la totxana i que, tot i que es va desfermar en la dècada passada, encara deixa cadàvers.

L'any 2005 el futbol valencià va tocar sostre a la segona B: dels vuit equips que hi havia en el grup, quatre van jugar la promoció d'ascens i només un va descendir. Era època d'alegria en els pressupostos declarats i sense declarar però amb data de caducitat: deu anys després el futbol valencià encara continua col·leccionant descensos d'equips tradicionals (Dénia, Gandia, Oriola, Ontinyent...) o enterrant cadàvers (Alacant, Benidorm i ara l'Huracán). “Nosaltres teníem grans facturacions de publicitat, omplíem llotges VIP, tot plegat era en un context diferent”, diu qui el 2005 era gerent del Castelló –ara a tercera–, Héctor Olaria: “El context era de moltes empreses ceràmiques que es volien promocionar, de televisions autonòmiques que ens donaven molts diners pels drets televisius, i tot això ara s'ha perdut”, afegeix.

Un cas diferent

L'Huracán, però, no ha estat un cas desfermat per la crisi sinó per la marxa d'un mecenes que va abandonar davant dels intents d'ascens frustrats. “Fa setmanes que no tenim ningú a qui dirigir-nos”, diu el davanter Cubillas.

Hèrcules
L'entitat està en un punt mort per l'embolic que hi ha amb els comptes, intervinguts al seu moment per la Generalitat Valenciana.
Alcoià
Històric equip que sobreviu gràcies a la potència de la indústria municipal.
Eldenc
Un grup de directius, que són empresaris de la zona, s'ha fet càrrec de l'entitat, que està vivint els moments més brillants de la seva història.
Olímpic de Xàtiva
Després de la marxa d'Alfonso Rus, exalcalde de Xàtiva implicat en casos de corrupció, el club ha quedat a les mans d'un exjugador que s'ajuda d'empreses de la ciutat per subsistir.
Huracán
Va néixer el 2011 com un bolet, amb capital estranger, però després de quatre intents infructuosos de pujar, serà liquidat.

SENSE RASTRE

2
Equips
han desaparegut en els últims anys: l'Alacant i el Benidorm.

GAIREBÉ LA MEITAT

4
Equips:
l'Ontinyent, el Castelló, l'Alzira i l'Oriola són a tercera lluitant per pujar al bronze.
3
Equips
dels vuit que eren en el grup tercer el 2005 s'hi mantenen. Cap d'ells és a segona A.
45
Per cent dels valencians
al grup els tres últims anys són filials. Abans els filials eren un 17% cada curs.

El millor moment per als catalans

Els equips catalans de la categoria s'han refet de la crisi econòmica millor que les entitats valencianes. Enrere van quedar les desaparicions del Terrassa (reconvertit en Terrassa Olímpica) o del Lleida (Lleida Esportiu), en un camí que no va continuar la Grama. Actualment, els deu equips catalans de la segona B mantenen una salut econòmica prou decent, a excepció del Sabadell, que arrossega un deute aproximat de 2 milions d'euros, generat a través dels anys en què va jugar a segona divisió A.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)