El gol perdut del Girona

L'equip de Pablo Machín no arriba al gol per partit, una mitjana que sempre ha superat en els set cursos precedents a segona A

A Alcorcón va ser el vuitè partit sense marcar dels gironins aquesta temporada

Amb una mitjana que no arriba al gol per partit, la falta de definició fa temps que fiscalitza el Girona i comença a desesperar. Pablo Machín ha insistit diverses vegades en la manca de qualitat a dalt, però l'argument, a banda de fer poca gràcia als al·ludits, perd pes quan en la nòmina de davanters hi ha un jugador que voreja la trentena de partits a primera (Borja García), un altre amb més de 150 a segona A (Felipe Sanchón), un de fitxat i cedit pel Manchester City (Rubén Sobrino) o futbolistes de futur pescats de segona B després d'encapçalar les classificacions de màxims artillers (Mata i Jairo Morillas). I afegim-hi, des de la setmana passada, Dejan Lekic, que per les característiques que té està destinat a fer el paper que la temporada passada va fer Fran Sandaza, tot i que possiblement la falta de gol no sigui només culpa del desencert en la rematada final que tant enyora l'equip.

Tothom ha aportat ben poc ofensivament aquesta temporada. A Alcorcón, el Girona es va quedar sense marcar per vuitena vegada en aquesta lliga. La dada és rellevant si es té en compte que el curs passat l'equip de Machín només es va quedar set vegades a zero (en 44 partits, perquè hi ha els dos de la fase d'ascens a primera). La mitjana actual (0,9 gols per partit) també empitjora la pitjor campanya pel que fa als gols marcats, que va ser la del debut a segona A (1,02 gols després d'haver tancat la lliga amb 43 dianes). A l'altre extrem hi ha els prolífics cursos de les fases d'ascens (1,69 gols per partit la lliga 2012/13 i 1,52 el curs passat).

Molt deficient

En la classificació d'equips amb menys gol, el Girona seria tercer. Només tenen una bena als ulls més gran l'Athletic B (líder destacat amb només 10 gols i una mitjana que fa riure: 0,5 per partit) i el Mallorca, que n'ha fet 15.

Jairo (5) i Mata (4) es reparteixen la meitat del pastisset de gols a favor del Girona, però entre tots dos no arriben als 11 que han marcat David Rodríguez (Alcorcón) i Sergio León (Elx) i només igualen els que han fet Toché (Oviedo), Florin (Còrdova) i Yuri (Ponferradina). Els nou gols restants se'ls reparteixen tres defenses –Kiko Olivas, Lejeune i Clerc–, tres mitjos –Alcaraz (2), Granell (2) i Aday– i un davanter –Sobrino–. I el que tampoc no funciona en absolut és l'estratègia, malgrat que, de centímetres, no en falten. Només s'ha fet un gol a pilota parada i encara va ser en el refús d'un córner (Lejeune).

COMPARATIVA

La passada lliga, de 44 partits, el Girona només va deixar de marcar en set duels

EL PASTÍS

Tres defenses, tres mitjos i tres davanters es reparteixen els divuit gols

L'ESTRATÈGIA

El Girona només ha marcat un gol a pilota parada i ha estat en el refús d'un córner

ELS PITXITXIS

Cinc jugadors de 2a A sumen tants o més gols que Jairo (5) i Mata (4) junts

Jaime Mata

4 gols

19 partits

Es el davanter amb més minuts (1.475), però en les últimes jornades la seva aportació ha baixat: només un gol en els darrers onze partits, que no va servir per sumar punts. El curs passat va fer 10 gols.

Rubén Sobrino

1 gol

4 partits

El fitxatge estel·lar ha jugat poquíssim per una lesió que encara el tindrà, pel cap baix, un mes més aturat. Tot i això, la seva aportació no ha estat dolenta: un gol i una assistència en 283 minuts.

Jairo Morillas

5 gols

17 partits

A més de ser el màxim realitzador, també és el jugador amb millor mitjana: marca un gol cada 181 minuts. El curs passat va ser el pitxitxi del grup tercer de segona B amb el filial de l'Espanyol: 17 gols.

Borja García

0 gols

11 partits

Del seu darrer gol, ja en fa més d'un any: el 21 de setembre del 2014 en un Còrdova-Sevilla, a 1a. A 2a A, el curs 11/12 en va fer 17. En el Girona, les oportunitats li han arribat en petites dosis: 455 minuts.

Felipe Sanchón

0 gols

18 partits

No marca des del 0-3 a Vitòria de la passada lliga (20-5-2015), en què va acabar amb 11 gols (9 dels quals, en les 14 primeres jornades). Fix per a Machín, fa tres partits que ha perdut la titularitat.

Dejan Lekic

La nova esperança

El serbi és clarament un perfil dels que agraden a Machín: davanter de referència, bon rematador i solvent en el joc d'esquena a porteria. Pendent que li arribi el transfer i que es posi a to físicament.