Girona

Plantilla d'alta volada

El Girona ha incorporat al gener un defensa, Maffeo, amb molt de futur al Manchester City, i ha adquirit en propietat dos davanters, Lekic i Cristian Herrera, cridats a ser importants

“Estic molt content amb la plantilla, i Machín també”, afirma el director esportiu, que destaca l'ambició i consistència del projecte que hi ha a Montilivi

El bon o el mal ambient no té relació amb el nombre de jugadors, sinó amb els resultats. Aquí i en tots els equips
Amb els fitxatges i les renovacions estem demostrant ambició, però no volem tirar la casa per la finestra
Gairebé tothom juga amb laterals o extrems i hem hagut de reconvertir jugadors sabent que el llistó era molt alt
Ens vam plantejar la cessió de Pol Llonch, però està treballant bé i el ‘mister' també volia que es quedés
Esperem Rubén Sobrino, tot i que la realitat és que ara no hi és, i Borja i Felipe encaixen més al mig del camp
La institució treballa per buscar la millor situació possible. Es volen fer coses importants per al club

Dit a raig, la sensació que transmet el Girona és que el curs passat hi havia millor equip que no pas plantilla i que enguany hi ha millor fons d'armari que no pas onze. I aquesta percepció es pot haver amplificat amb els fruits que Quique Cárcel ha recollit del mercat d'hivern: Pablo Maffeo (cedit pel Manchester City), Dejan Lekic (Atlético Kolkata) i Cristian Herrera (Almeria). “Estic molt content amb la plantilla, i Pablo Machín també”, va constatar el director esportiu. Ara fa un any just, el Girona va deixar passar de llarg el mercat d'hivern sense fer cap incorporació. És clar que, aleshores, els maldecaps eren uns altres. De fet, el que va estar més a prop el gener del 2015 va ser la venda del club per part de Josep Delgado a l'empresari argentí Ricardo Pini. Unes setmanes més tard, amb el mercat tancat i barrat i amb l'equip desbocat cap a un ascens que finalment es va frustrar, les negociacions van fer un inesperat gir de 180 graus i la venda es va fer a una societat francesa que té com a assessor Pere Guardiola, que va ser qui va acabar gestionant l'estreta col·laboració que el Girona té amb el Manchester City (quatre jugadors cedits), el futur equip de Pep Guardiola, el seu germà.

“Volíem un punta i un lateral per compensar la plantilla i tenir variacions tàctiques. L'últim fitxatge [Cristian Herrera] ha estat més en clau de futur”, destaca Cárcel a l'hora de valorar els moviments del Girona. “Cristian Herrera és un jugador top. A l'estiu ho vam intentar, però era inviable. Ara ens ha sortit l'oportunitat i no l'hem deixat escapar. Crec que si ho analitzem des de la perspectiva del projecte que s'ha engegat, és un missatge d'ambició i de dur jugadors importants a Montilivi”, afegeix. “A ningú no li regalen 40 partits a primera divisió”, insisteix Cárcel quan parla de l'exjugador de l'Elx i de l'Almeria. No obstant això, el director esportiu del Girona també està molt satisfet de la cessió de Maffeo i del fitxatge de Lekic: “A Pablo [Maffeo] el veurem jugar al primer equip del City. N'estic convençut. I Lekic ja ha demostrat en altres equips i també ho ha començat a fer aquí a Girona el seu potencial.” Amb els dos davanters també s'ha assegurat recorregut: Lekic té un any més i Cristian Herrera, dos.

“Vint-i-set jugadors? Vull la màxima competitivitat possible”

Cristian Herrera lluirà el dorsal número 16. De fet, fins al 25, era l'únic que no tenia amo des que Vivi va fer les maletes cap a Alacant. El Girona no només ha omplert el màxim nombre de fitxes permeses, sinó que té a la primera plantilla dos futbolistes més amb dorsal del filial: David Oliveros i Marcelo Djalo. En total, 27 jugadors. “És àmplia, sí. Però sóc ambiciós i vull que hi hagi la màxima competitivitat possible. L'exemple és Lekic. Va ser arribar i que Mata i Jairo milloressin de sobte de rendiment”, constata Cárcel. El director esportiu no creu que amb tants jugadors el vestidor es converteixi en una olla de grills. Les matemàtiques diuen que el dia que Machín els tingui a tots disponibles, n'hi haurà tretze que no jugaran ni un minut, dels quals nou ni tan sols entraran en la convocatòria. “Això s'ha de gestionar cada setmana. No agrada a ningú deixar futbolistes sense jugar o sense vestir, però s'ha de fer. I som un equip. El valor del bloc és important. De tota manera, el bon o el mal ambient no té relació amb si hi ha molts o pocs jugadors, sinó amb els resultats. Aquí i en tots els equips. En la primera volta, segurament que l'ambient no era el millor. I de la manera com ha començat el 2016, segur que ha millorat.”

Malgrat que el director esportiu parla d'ambició i d'arribar a cotes molt altes, les paraules primera divisió són tabú. “Hem de ser coherents. Fa cinc setmanes només pensàvem en la permanència perquè els resultats ens abocaven a aquest objectiu. No hi ha hagut temps material ni el salt ha estat prou significatiu per canviar de discurs. Si la bona dinàmica s'allarga i l'escenari canvia, somiarem i creurem en altres coses. Ara és molt aviat”, afirma.

“Volem sumar Becerra, Mata i Eloi al projecte”

Isaac Becerra, Jaime Mata i Eloi Amagat tenen a sobre la taula la proposta de renovació, però cap d'ells acaba de donar el “sí” al Girona. “Ens agradaria que se sumessin al projecte de futur. Penso que amb la política tant de renovacions com de fitxatges, estem demostrant ambició i ganes de fer coses importants. Som conscients que tot això té un valor i un cost, però tampoc no volem tirar la casa per la finestra i volem treballar des de l'honestedat”, exposa Cárcel, que de moment s'ha assegurat la continuïtat de Granell i d'Aday fins al 2018 i té lligats uns quants jugadors més fins al 2017 o més enllà. De tots tres, el més complicat serà Mata.

“Hi ha moltes ganes de fer la ciutat esportiva”

Sembla la cançó de l'enfadós, però la necessitat que té la primera plantilla en particular i tots els equips del club en general de tenir unes instal·lacions dignes per treballar en condicions clama al cel. Si no és a Montilivi –el camp titular o l'annex–, els de Machín s'han de traslladar uns 50 quilòmetres (Peralada o Navata). Però la ciutat esportiva no s'albira: “Hi ha moltes ganes de fer-la”, diu Cárcel. “S'han fet passes i es continua buscant la millor situació possible. Es volen fer coses importants per al club en aquest aspecte, i no dubto que es persistirà, perquè el projecte busca la millora en tots els àmbits, i el d'instal·lacions és cabdal.”

“Les cessions han d'ajudar Vivi i Serrano”

El Girona ha obert la porta a dos joves perquè a l'estiu tornin a casa havent fet un salt qualitatiu. Vivi se n'ha anat a l'Hèrcules i Serrano, al Badalona. “Si Vivi es fa un lloc allà, creixerà moltíssim. Ja ho va fer a l'Hospitalet. A Serrano el volem veure a segona B. En el seu cas, hem valorat més la seva projecció que no que seguís jugant amb el filial.”

També han estat a punt de sortir Llonch i Marcelo. “Ens vam plantejar la cessió de Pol, però les situacions que hi havia no eren favorables al seu creixement, i el mister també volia que es quedés. Marcelo ha tingut alguna cosa, però no li ha interessat i està content aquí, i va millorant.”

“No és gens fàcil visualitzar els carrilers”

Del 3-5-2, el carril és una demarcació tan cabdal com complicada d'omplir a la plantilla. “I encara ho ha estat més quan jugadors com ara Cifu i Juncà –tots dos ara a primera– posen el llistó tan alt”, admet Cárcel. “I quan gairebé tothom juga amb laterals i interiors o extrems, la dificultat creix”, afegeix. “No és fàcil visualitzar-los. És fixar-te en les qualitats d'un jugador i reconvertir-lo. Ho hem fet amb Álamo, Coris i Aday. Clerc ja tenia més aquest perfil. I Maffeo pot fer de tot: carriler, lateral. Fins i tot de central.” L'eix de la defensa, però, també està molt atapeït: “Lejeune, Alcalá i Kiko estan a un nivell altíssim, però també Richy i Mas quan han jugat.”

“De davanters, ara mateix en tenim quatre”

Per si no n'hi havia prou amb Mata, Jairo, Felipe, Borja García i Rubén Sobrino, ara s'hi han afegit Lekic i Cristian Herrera. Sort que Machín juga amb dos puntes, perquè en cas contrari la gestió de la davantera seria entre complicada i ingovernable. “De davanters pròpiament dits, ara mateix en tenim quatre”, assegura Cárcel. El director esportiu sap que al tècnic li agrada jugar amb dues referències a dalt i per això considera que el perfil de Felipe i Borja García ja és més de migcampistes que no pas a dalt: “Sobretot Borja García. Per la seva arribada i visió en la passada, el veig més en la segona línia. També a Felipe, tot i que té polivalència i en qualsevol moment pot ajudar a dalt.” De la teòrica llista de set davanters, el director esportiu també esborra Rubén Sobrino: “Ens agradi o no, avui dia no el tenim. L'esperem amb moltes ganes, però el cert és que ja fa mesos que està entre nosaltres i no l'hem pogut disfrutar per culpa d'una lesió que no semblava gaire res però que s'ha anat complicant.” Tot i això, Quique Cárcel és optimista pel que fa a l'evolució de l'exjugador de la Ponferradina: “Ho sóc perquè el futbolista així m'ho transmet. El primer perjudicat és ell, que té unes ganes boges d'aportar i demostrar coses. Si tot va bé –aquesta setmana se l'avaluarà a fons després del període d'inactivitat–, confiem que disfrutarem d'un Sobrino en plena forma durant els últims quatre mesos de competició.”

Puntes a banda, Cárcel també està molt satisfet amb la línia de migcampistes. “Des de l'any passat, Pere Pons i Granell han crescut molt i han exhibit un nivell important. I Eloi s'està erigint una mica com a motor i líder. I sumem-hi jugadors com ara Borja, Alcaraz, Felipe... Estem parlant de futbolistes que en qualsevol moment poden ser titulars indiscutibles-”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)