Territorial

ANDREU SUBIES

PRESIDENT DE LA FEDERACIÓ CATALANA DE FUTBOL

“Hem normalitzat el futbol català, que és número u”

“Hem marcat un bon camí i hem estabilitzat la casa. Ara ens toca sumar punts, perquè crearem les pautes del futur a deu o quinze anys vista. Cal canviar i regular moltes coses”

“La FCF està sanejada, és estable i té beneficis”

El president de la Federació Catalana de Futbol, Andreu Subies (Benavent, 23-9-1970), afronta un cap de setmana clau. Dissabte presidirà l'assemblea general ordinària de la FCF i, després, convocarà eleccions. Dimitirà, però optarà a la reelecció i, si no hi ha sorpreses, serà l'únic candidat i renovarà el càrrec per quatre anys més.

Li quedava mandat fins al març del 2017 i avança eleccions. Com és això?
Al febrer d'aquest any ja vam assolir els compromisos adquirits quan vam entrar i fer ara eleccions és una qüestió de sentit comú: si les temporades acaben el 30 de juny, a l'FCF ha de ser igual. Evitem d'aquesta manera les tensions de convocar-les en plena competició.
Convoca eleccions, però si no hi ha cap sorpresa serà l'únic candidat. Això és bo o dolent?
És cert que hi ha molta calma i, vista l'experiència, una mica de calma ja va bé. Els últims anys hem seguit el camí marcat pels clubs. Volien transparència, control, reglamentació, promoció... tot això ho tenen. Per aquesta raó, hi ha pau i la casa viu un bon moment.
Si hagués de fer un programa. Quins punts clau tindria?
Hem marcat un molt bon camí. Hem intentat que la casa tingui estabilitat i capacitat de fer coses i ho hem aconseguit. Ara és quan ens toca sumar punts, perquè crearem les pautes del futur en el futbol català a deu o quinze anys vista, i cal canviar i regular moltes coses. En tenim capacitat i ganes.
Amb tanta regulació, es fa necessari estalviar burocràcia?
La burocràcia és una eina per fer coses, però ha de ser més àgil. Hem de tenir proximitat, capacitat i formació. Hem passat de 4.000 a 5.000 partits en cinc anys, hi ha 20.000 llicències més, ara els nens competeixen amb sis anys... Hem passat a normalitzar el futbol català, que és número u a nivell mundial. No només per l'aspecte esportiu, sinó que també pel control, la gestió, la transparència, la informació, la formació...
Tot això val diners. Com està la butxaca de la FCF?
La Federació Catalana de Futbol està sanejada, és estable i té beneficis econòmics [S'ha presentat un superàvit d'un milió d'euros]. Això, però, no vol dir que fem diners, perquè tot el que generem ho reinvertim en el futbol català. Els calés del futbol s'han de gastar en futbol.
El portal del federat és una eina potentíssima per generar ingressos, oi?
El portal del federat és la eina més important que s'ha inventat per tenir una relació directa burocràticament amb les persones que juguen a futbol i també per garantir tota la cobertura mèdica. S'ha fet una gran feina i s'ha professionalitzat tot i, a més, ja tenim una base de garanties amb vista al futur, fet que ens permetrà no dependre subvencions.
S'ha professionalitzat la FCF. Si no tinc mal entès, pretén professionalitza la seva figura i que el president cobri.
Hem anat professionalitzant tota l'estructura de la federació de baix cap a dalt, ara només falta que sigui professional el president, que és qui ho signa tot. No és normal que jo assumeixi totes les responsabilitats i no sigui professional. L'altra opció és que canviïn la llei i que tota la responsabilitat de les accions de la junta directiva no recaiguin en la meva figura a nivell personal i patrimonial.
I quant ha de cobrar el president de la FCF?
Això és una pregunta que faré a la Generalitat i a la UFEC i es decidirà veient tot el que gestionem. Proposarem a assemblea i tot això s'ha d'aprovar, tot el procés serà transparent.
És també una eina per evitar temptacions i corrupteles?
Totalment. Això és en realitat una eina perquè tot sigui molt més transparent, perquè s'estableix un sou per fer una feina, per assumir una responsabilitat. Algú havia de fer el primer pas per regular això.
Parlant de futur i de noves regulacions. Quins aspectes cal tractar amb vista al pròxim mandat?
Doncs encara hi ha moltes coses a millorar i regular. Per
exemple, ara volem crear un comitè de mediació per permetre que els problemes i els conflictes que es generin en el dia a dia dels clubs es puguin solucionar de forma positiva per totes les parts a través de la FCF. També hem de buscar normatives per regular els moviments dels nens entre clubs. En l'etapa en què el futbol té un caire formatiu, cal establir eines per fer que els nanos tinguin estabilitat. Hauria de ser una cosa similar a la del sistema d'escolarització públic, que el nen jugui a l'equip de la seva zona. Són decisions que d'entrada molts cops no agraden, però després els clubs ho acaben agraint.
Del partit de la selecció, ens en pot dir alguna cosa?
Això qui ho marca és el país. La selecció era el referent del moviment independentista quan no hi havia res més, però ja fa un temps que aquests anhels polítics tenen altres referents que han passat per sobre. A més, en l'àmbit esportiu, el Barça dels últims anys ha guanyat tants títols que ho acapara tot, i el partit no té tant interès. Si a tot això hi sumes que no podem jugar en data FIFA, tot és complicadíssim. Hi ha opcions com portar algun equip o combinat de la lliga holandesa, però també hem de veure si ens convé. De les experiències se n'aprèn, i si veiem que no es donen les circumstàncies i el partit no es juga, no passa res.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)