Reus
Futbol solidari
El gol no ho és tot
La Biot Foundation busca ajudar amb el futbol nens en risc d'exclusió. Col·laboradora del Reus, fa tornejos amb regles que premien el ‘fair play'
La dimensió real del futbol, la seva força, es demostra amb iniciatives com la Biot Foundation, una organització dedicada a la millora de les condicions de vida d'infants i adolescents en risc d'exclusió social. La principal eina que utilitzen per fer-ho és, precisament, el futbol. Fundada per Marc Pastor i Anna Bacaria uns anys després d'una experiència de cooperació a Guinea Equatorial que els va canviar la vida, treballa en aquest país africà –sobretot en centres on s'acullen nens en situació de risc– i també a Catalunya, difonent valors de respecte, educació i solidaritat. Un exemple són els tornejos que ha començat a organitzar, com el d'Olot de fa uns dies i que va moure 500 persones, entre les quals els ambaixadors Sergi Gómez i Gerard Gumbau. Són tornejos en què el futbol és eina educativa, de cohesió i inclusió, i en què no guanyen els més dotats futbolísticament, sinó que hi ha factors més importants, més enllà dels gols. Els àrbitres tenen uns barems per puntuar els equips en funció del respecte i la solidaritat que demostrin, la manera de celebrar la victòria, la capacitat de jugar en equip... “El futbol és una eina per treballar l'educació en valors humans i el desenvolupament personal dels nens i els joves més vulnerables, afavorint l'accés als serveis d'educació i salut”, diuen els seus responsables.
El Reus ha signat un conveni amb la Biot Foundation, a la qual destinaran 5 euros per cada quota del futbol de base, els equips del qual en lluiran el logo. No es descarta que també ho faci el primer equip. “És el nostre UNICEF”, va dir en la presentació de l'acord, fent un paral·lelisme amb el Barça, el gerent del Reus, Ferran Pujol, segons el qual “reforça el projecte de valors i responsabilitat social” del club.