2a divisió A

futbol català

Nàstic

Amb un ull posat a tot arreu

Nàstic. Amb la incorporació dels defenses Mohamed Djetei i Otar Kakabadze, Emilio Viqueira manté l'aposta d'explotar mercats exòtics per reforçar la plantilla del club grana a segona A

El món del futbol cada cop està més professionalitzat i aquest fet, unit a les noves eines tecnològiques de seguiment de jugadors, fa molt més fàcil tenir el mercat global controlat. Això, però, no significa que els clubs arrisquin excessivament a l'hora de fitxar. En una categoria com la segona A es valoren molt el bagatge i l'experiència prèvia en el futbol professional –sobretot l'espanyol– i la majoria d'equips no solen jugar-se-la gaire. D'apostes exòtiques sempre n'hi ha, però són excepcions puntuals. Al Nàstic, en canvi, els ha agradat això d'explotar mercats poc comuns. El curs passat van arribar un futbolista de la lliga israeliana, un de la xipriota i un altre de la japonesa. Aquest estiu, el director esportiu, Emilio Viqueira, ha mantingut l'aposta i s'incorporen dos defenses de competicions força desconegudes: Mohamed Djetei, que ve directament des del futbol camerunès, i Kakabadze, que arriba procedent del Dinamo Tbilisi georgià. Dos futbolistes joves i desconeguts per al gran públic però que ja han estat internacionals absoluts amb les seves seleccions, fet que els ha donat una projecció que a les seves lligues locals no tindrien. No deixen de ser dues apostes arriscades i de futur, però veient com el mercat de les grans lligues està cada cop està més saturat i tenint en compte els precedents de Girorigi Aburjania i Daisuke Suzuki, al Nàstic confien força en aquesta filosofia. Sobretot, perquè la combinen amb una estratègia més conservadora i Emilio Viqueira també incorpora jugadors més rodats en el futbol espanyol, com és el cas de José Carlos, el segon fitxatge oficialitzat pel club.

A tot això, s'ha de tenir en compte el factor Promoesport. L'agència que gestiona l'apartat esportiu del club tarragoní té una àmplia xarxa de seguiment de tots els mercats, de manera que a l'hora d'escollir jugadors i portar-los al Nàstic ja hi ha un cert coneixement del perfil del futbolista i el nivell al qual pot competir. Els riscos hi són, però això els minimitza.

L'aval dels precedents

Si Emilio Viqueira ha mantingut l'aposta per mercats més desconeguts –el camerunès està bastant explotat, però sobretot pels clubs francesos– és perquè la temporada passada dos dels tres fitxatges que va fer procedents de lligues secundàries van rutllar molt bé. Van ser els dos futbolistes que van arribar en el mercat d'hivern: Giorgi Aburjania i Daisuke Suzuki. El georgià va millorar prestacions a la medul·lar un cop l'equip s'havia quedat sense Rocha i el japonès va fer-se de seguida un lloc a la defensa, ja fos com a lateral dret o central. L'altre precedent, en canvi, no va rutllar: Gal Arael va tenir un inici prometedor a l'estiu però va perdre protagonisme i va marxar en el mercat d'hivern.

ELS CINC FITXATGES EXÒTICS DEL NÀSTIC DES DEL RETORN A SEGONA A

Gal Arael
Mig centre (Israel)
Procedència
Hapoel P. Tikva
Edat en arribar
26 Xifres
4 partits (68') i 0 gols
Decepció.
Tot i ser una de les revelacions de la pretemporada, un cop iniciat el curs va anar de més a menys, va deixar de comptar per a Moreno i va rescindir en el mercat d'hivern.
Aburjania
Mig centre (Geòrgia)
Procedència
Anorthosis (Xipre)
Edat en arribar
21 Xifres
16 partits (1.289') i 2 gols
Sorpresa positiva.
El jove internacional georgià va sorprendre tothom i, gràcies al seu criteri donant sortida a la pilota, de seguida va fer-se un lloc en l'esquema habitual de Vicente Moreno.
Suzuki
Defensa central (Japó)
Procedència
Kashiwa Reysol
Edat en arribar
25 Xifres
15 partits (1.350') i 0 gols
Sorpresa positiva.
Amb la lesió de Gerard Valentín i sense que es comptés amb Calavera, va començar de lateral dret i va rendir amb escreix. Després, en la seva posició natural, va mantenir prestacions.
Djetei
Defensa central (Camerun)
Procedència
Union Douala
Edat
21
Fora per primer cop.
Tot i que els jugadors que despunten en el futbol camerunès solen recalar en equips francesos, el jove central internacional viurà a Tarragona la primera experiència lluny del futbol africà.
Kakabadze
Lateral dret (Geòrgia)
Procedència
Dinamo Tbilisi
Edat
21
Fora per primer cop.
El jove lateral dret grana, com Djetei, encara no ha competit mai lluny del seu país, tot i ser un habitual en les seleccions inferiors –i ara també l'absoluta– de Geòrgia.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)