Territorial

El perfil

Andreu Subies

El pedregar ja és asfalt

En una època molt delicada en l’aspecte econòmic i institucional, Andreu Subies ha aconseguit transformar la Federació i dotar-la d’equilibri

Ara, canvia el carrer Sicília per Las Rozas en un context similar de transformació i modernització de la FEF

Quan jugava ja tenia inqui­e­tuds dife­rents de les que pot tenir qual­se­vol fut­bo­lista, encara que fos de ter­ri­to­rial. Andreu Subies (Bena­vent, 1970) volia fer millor el fut­bol i va anar fent car­rera en el món fede­ra­tiu fins a con­ver­tir-se en pre­si­dent de la Fede­ració Cata­lana de Fut­bol, d’on ha fet el salt a la vice­pre­sidència de la Fede­ració Espa­nyola. Dimarts va dei­xar enrere una etapa de set anys i mig com a màxim res­pon­sa­ble del fut­bol català, en què ha ender­ro­cat les velles estruc­tu­res per cons­truir-ne de noves. Pre­ci­sa­ment, aquest serà el repte prin­ci­pal que es tro­barà a Madrid al cos­tat de Luis Rubi­a­les.

“L’Andreu va ser un suïcida”, diu Joan Sote­ras, vice­pre­si­dent de la FCF des de l’elecció de Subies i actual pre­si­dent de l’ens: “Fa set anys sabia com estava la Fede­ració per­fec­ta­ment i tot i això va voler entrar per millo­rar-la.” Subies, que for­mava part de la junta direc­tiva de Jordi Casals, va pro­ta­go­nit­zar un cop d’estat que va aca­bar en unes elec­ci­ons que va gua­nyar a Jaume Llau­radó per uns setanta vots. L’ens tenia pro­ble­mes econòmics molt greus, amb un deute de 3 mili­ons d’euros i una mutu­a­li­tat que des­sag­nava els clubs. “En el món empre­sa­rial, l’eco­no­mia és essen­cial i ell va arri­bar en un moment en què aquesta estava molt tocada. I ha acon­se­guit revi­far la Fede­ració fins al punt que podem dir ara que el seu estat és molt bo”, reco­neix el secre­tari gene­ral de la Fede­ració Cata­lana des de 1989 fins al 2017, Albert Baza. En vuit anys, Subies va acon­se­guir gene­rar un superàvit apli­cant diver­ses mesu­res, pen­sant de manera exclu­siva en els clubs. “Com que és una per­sona que ve de baix perquè ha estat juga­dor, entre­na­dor de poble, pre­si­dent [del Bena­vent], sabia qui­nes difi­cul­tats tenien els clubs petits”, explica Jordi Terés, vice­pre­si­dent i dele­gat fede­ra­tiu de la demar­cació de Lleida: “Les deci­si­ons que vam pren­dre van ser d’alli­be­rar-los de res­pon­sa­bi­li­tat i de càrrega econòmica fent que els juga­dors es pagues­sin la seva asse­gu­rança. Això va treure un pes econòmic als clubs i a la vegada vam alli­be­rar de la res­pon­sa­bi­li­tat els direc­tius”, hi afe­geix Terés.

Col·labo­ració amb Madrid

Aquest seguit de mesu­res va pro­vo­car un suport unànime dels clubs en pràcti­ca­ment cada assem­blea. Tot ple­gat, jun­ta­ment amb la pro­xi­mi­tat de les ter­ri­to­ri­als i el seu caràcter fort i exi­gent, va impe­dir que pogués néixer una opo­sició. “El més fona­men­tal per a ell va ser fer que la relació de la FCF amb els clubs fos més fluïda. Per això, el pri­mer que va fer va ser infor­ma­tit­zar la Fede­ració, un procés cab­dal”, explica Terés: “La situ­ació econòmica era impor­tant però la relació amb els clubs ha estat sem­pre la seva pri­o­ri­tat.”

Subies conei­xia per­fec­ta­ment que no hi hau­ria recu­pe­ració econòmica sense allar­gar la mà a la Fede­ració Espa­nyola. “La relació amb la FEF venia d’uns anys molt com­pli­cats”, explica Baza: “Estàvem molt aïllats. Però va fer una gestió molt bona que va pro­vo­car que Madrid invertís, cons­truís mol­tes ins­tal·laci­ons a Cata­lu­nya, i que es con­vertís en un pilar fona­men­tal per a la recu­pe­ració de la FCF”, reco­neix Baza. “No era nor­mal que la pri­mera força en llicències a l’Estat estigués d’esquena amb la FEF. Nosal­tres vam bus­car la nor­ma­li­tat en les rela­ci­ons i per això hem tin­gut ajuts econòmics impor­tants”, explica Sote­ras. Això va pro­vo­car que el màxim diri­gent fede­ra­tiu fos vist en molts moments com a home de Villar i les veus crítiques acu­sa­ven que la fre­nada en la volada del par­tit de la selecció cata­lana tenia el seu ori­gen, amb difi­cul­tats afe­gi­des com ara les dates, els rivals i l’eco­no­mia, en la bona sin­to­nia entre la FCF i la FEF.

Subies va arri­bar per ender­ro­car els vells noms que s’havien afer­rat a l’ens durant molts anys i ara arriba a Madrid en un con­text simi­lar. “Ell va entrar en la FCF amb la volun­tat de fer un canvi gene­ra­ci­o­nal. No he cone­gut cap pre­si­dent amb l’impuls i la força que ell ha demos­trat”, diu el vice­pre­si­dent de la Fede­ració i dele­gat a Lleida, Jordi Terés: “A la FEF serà una per­sona pro­pera a les ter­ri­to­ri­als, perquè és el seu per­fil, i després moder­nit­zarà molts assump­tes”, indica. “És una per­sona molt inqui­eta, amb uns valors molt acu­rats i que a la Fede­ració Espa­nyola farà una molt bona feina perquè allà hau­ran d’admi­nis­trar bé els diners”, admet el secre­tari gene­ral de la Fede­ració entre 1989 i 2017, Albert Baza.

El lle­gat

A par­tir d’ara, la FCF obre una nova etapa en què, total­ment sane­jada (superant superàvit rere superàvit en cada assem­blea i sense tiban­tors inter­nes), la junta de Subies con­ti­nuarà al cap­da­vant amb Joan Sote­ras com a cap visi­ble. Sem­pre i quan no es pre­senti cap alter­na­tiva for­mada de pressa i cor­rents. “Si gua­nyem les elec­ci­ons, here­ta­rem una Fede­ració en els millors moments de la seva vida”, reco­neix el saba­de­llenc. “Subies ha fet un gir molt impor­tant en el fut­bol català. Ell ha reflo­tat la situ­ació de la Fede­ració. I tot ple­gat ha estat fruit de la seva vàlua. No va venir només per seure a la cadira”, indica Albert Baza. “Ha dei­xat una Fede­ració gai­rebé pro­fes­si­o­nal. El futur pre­si­dent tindrà una vida molt més còmoda perquè la cosa està ben apun­ta­lada. Està en el seu millor moment per poder con­ti­nuar amb la feina que s’ha fet fins ara”, hi afe­geix Terés.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)