Girona

Adaptació nutricional

D’importància. El paper de l’encarregat d’equilibrar i adequar l’alimentació als futbolistes del Girona, Sergi Mateo, ha estat cabdal durant el confinament per mantenir el bon to de la plantilla

Després de gai­rebé 50 dies de con­fi­na­ment, sense poder sor­tir de casa i con­ti­nuar amb els plans d’entre­na­ments esti­pu­lats per a aquest punt de la tem­po­rada, el cos tècnic del Girona ha hagut d’adap­tar-se a la situ­ació amb uns mit­jans can­vi­ants i limi­tats depe­nent del juga­dor. Si bé Pep Lluís Martí ha hagut de redreçar les xer­ra­des cap a la psi­co­lo­gia i els pre­pa­ra­dors físics, con­fec­ci­o­nar plans acu­rats per man­te­nir la forma dels fut­bo­lis­tes, Sergi Mateo, Mate, el nutri­ci­o­nista del club, ha hagut de rea­dap­tar totes les die­tes als nous hàbits físics dels juga­dors, que no paren, però que tam­poc poden tenir la mobi­li­tat necessària per fer les acti­vi­tats més habi­tu­als damunt del camp.

“En el moment que vam saber que la plan­ti­lla s’havia de con­fi­nar vam trac­tar aquesta etapa amb simi­li­tuds res­pecte a les pau­tes gene­rals del període de des­cans, al Nadal o a l’estiu. El pro­blema és que ha durat massa i hem hagut d’anar fent evo­lu­ci­o­nar les pau­tes per fer-les molt més indi­vi­du­a­lit­za­des. Hem de tenir en compte que els juga­dors estan limi­tats pel que fa a l’espai, s’han per­dut les adap­ta­ci­ons de l’entre­na­ment, a les quals ara ens hau­rem de posar una altra vegada”, comenta Mate, l’autèntic expert en la matèria en el Girona: “S’ha d’estar pre­pa­rat i con­viure amb la incer­tesa per tal de tor­nar als entre­na­ments, des del punt de vista nutri­ci­o­nal, en les millors con­di­ci­ons pos­si­bles, és a dir, pel que fa a la com­po­sició cor­po­ral, inten­tar no gua­nyar el greix cor­po­ral que es pot gua­nyar, o no per­dre la massa mus­cu­lar i inten­tar man­te­nir-la”, hi afe­geix.

Pau­tes indi­vi­du­als

Cada juga­dor del Girona dis­posa d’una dieta indi­vi­dual i per­so­na­lit­zada segons les neces­si­tats i els gus­tos ali­men­ta­ris que tenen per fer-ho més amè: “Vam enviar unes pau­tes gene­rals sobre la ingesta de ver­du­res, hor­ta­lis­ses, frui­tes i fruits secs, a més de la reducció de car­bo­hi­drats o cere­als (aquests, sem­pre que hi esti­guin pre­sents, ha de ser de manera inte­gral), aug­men­tar la ingesta de proteïnes, asse­gu­rar una ingesta de grei­xos salu­da­bles i una hidra­tació cons­tant. També s’ha recep­tat suple­men­tació clínica a base d’omega 3, vita­mina D, etc. com a com­ple­ment”, comenta el nutri­ci­o­nista, con­tent de la res­posta dels juga­dors: “Des del pri­mer dia, la res­posta és exem­plar i això diu molt d’ells. Estan cen­trats en l’objec­tiu que tenim tots de pujar a pri­mera divisió i estan com­plint en tot, encara que formi part de la seva feina; els aplau­deixo. Estic en con­tacte amb ells i posem en comú idees, noves recep­tes, can­vis en les pau­tes, con­sells a l’hora d’anar a com­prar, etc.”

Sergi Mateo demana cada matí als juga­dors el seu pes com a vari­a­ble única per man­te­nir un con­trol dels seus nivells d’acord amb la com­pe­tició: “Des de la meva par­cel·la de la nutrició demano una foto de la bàscula amb el seu pes. El pes és un paràmetre de com­po­sició molt vari­a­ble, ja que pot indi­car una dis­mi­nució de massa mus­cu­lar o un aug­ment de greix cor­po­ral, però, com a mínim asse­gu­rem, dins els recur­sos, una vari­a­ble de la com­po­sició cor­po­ral. El pes ha d’estar a prop del pes objec­tiu que han de tenir durant la com­pe­tició”, argu­menta Mate, sabe­dor que ha de moti­var als fut­bo­lis­tes en una etapa dura i dife­rents per a ells: “Ens ha pas­sat a tots que tenim dies bons o dolents. Costa man­te­nir una moti­vació cons­tant, hi ha juga­dors que viuen sols i la nos­tra feina és que se sen­tin moti­vats i amb la pre­dis­po­sició màxima per tor­nar als entre­na­ments en la millor con­dició”.

Amb la tor­nada als entre­na­ments en l’horitzó, per a Mate torna a venir la feina per adap­tar de nou les pau­tes a les noves meto­do­lo­gies físiques: “Amb el retorn als entre­na­ments de camp es tor­narà a adap­tar tota la nutrició, de nou indi­vi­du­a­lit­zada segons neces­si­tats i gus­tos, en funció de la des­pesa energètica que tenen de més i en funció de pre­pa­rar el màxim els juga­dors; com arri­ben res­pecte a la inac­ti­vi­tat i els objec­tius i temps que tenim per poder posar-nos bé a nivell de com­po­sició cor­po­ral i de ren­di­ment, per tal que no afecti en els entre­na­ments la certa inac­ti­vi­tat del con­fi­na­ment”, con­clou Sergi Mateo, ja una peça indis­pen­sa­ble del club.

LES REACCIONS

El confinament ha durat massa i hem hagut d’adaptar les pautes fent-les més individualitzades i tenint en compte les necessitats i gustos
Demano a cada jugador una foto de la bàscula amb el seu pes, ja que pot ser variable i pot indicar una disminució de la massa muscular
Sergi Mateo
nutricionista del girona

Un nou llibre, a punt de sortir

J.S.

Després de publicar “Se juega como se come”, una guia nutricional per a futbolistes, Sergi Mateo està a punt de veure com un segon llibre sortirà a la llum properament. És Cocina, que sales, amb diversos aspectes i receptes per menjar sa: “Hi hem posat molta dedicació i treball. Hi tinc dipositada molta il·lusió i sorprendrà molta gent. Serà una bona eina per traduir a la taula els coneixements que tothom té, però en funció de les necessitats dels jugadors, els gustos, els aliments que tingui…. Serà molt divertit i esperem el moment oportú per publicar-lo, que tot es posi a lloc i que la gent estigui bé”, diu Mate.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.