Girona

Un projecte imponent

Més de dos anys de construcció. Els impulsors van encarregar a l’arquitecte Josep Ros Casadevall “un estadi de primera”. Les obres van costar uns 30 milions de pessetes

Els impul­sors de l’estadi que subs­tituïa les qua­tre dècades a Vista Ale­gre tenien la intenció de fer coin­ci­dir l’arri­bada al nou recinte amb un impuls espor­tiu que situés el Girona FC en el pano­rama esta­tal. D’aquí que el pro­jecte fos molt ambiciós. “Tenim un ter­reny de pri­mera divisió i tenim una província 100% espor­tiva. L’únic que no tenim és una cate­go­ria d’acord amb la rea­li­tat actual del Girona”, va expli­car el pre­si­dent, Narcís Codina, al diari Los Sitios, el mateix dia de la inau­gu­ració. “Pri­mer s’ha de pujar a segona, i estar-hi poc. Un any com a nove­tat, bé; dos anys, regu­lar. I tres, un fracàs econòmic. S’ha d’anar a segona i fer el gran salt”, va rao­nar el pre­si­dent. El fet és que el salt no va arri­bar, i l’atracció que repre­sen­tava el nou recinte, sense una cate­go­ria potent, va anar per­dent l’encant entre els afi­ci­o­nats. El Girona, que no jugava a segona divisió des de 1959, va mar­xar de Vista Ale­gre com a equip de ter­cera divisió, cate­go­ria de la qual no va saber sor­tir fins que, el 1977, es va inte­grar a la segona B, que s’aca­bava de crear. Tot ple­gat va con­ver­tir, amb els anys, un estadi pen­sat en gran en un camp gai­rebé desèrtic.

Ins­pi­ració a Saba­dell

“Els set magnífics” van adqui­rir els ter­renys a finals de 1967. Van encar­re­gar el pro­jecte a l’arqui­tecte bes­ca­noní Josep Ros Casa­de­vall, que quan estu­di­ava a Bar­ce­lona havia tre­ba­llat en l’equip d’arqui­tec­tes que van cons­truir el Camp Nou. Per a la nova seu del Girona, es van ins­pi­rar en la Nova Creu Alta de Saba­dell, inau­gu­rada el 20 d’agost de 1967 (el con­junt vallesà era a pri­mera). L’estadi del Girona va ser una de les grans obres de Josep Ros Casa­de­vall (1927-2008), que també és autor d’edi­fi­cis com ara la Torre Cata­lu­nya, a la plaça Cata­lu­nya de Girona, i el gra­ta­cel de Salt. Natu­ral de Bes­canó i resi­dent a Girona, Ros va ser pre­si­dent de la demar­cació de Girona del Col·legi d’Arqui­tec­tes de Cata­lu­nya (Coac) entre el 1968 i el 1971.

L’empresa cons­truc­tora de l’estadi va ser Fomento de Obras y Cons­truc­ci­o­nes. Les obres es van allar­gar més de dos anys i, segons els càlculs de la direc­tiva en el moment d’ins­tal·lar-s’hi, van cos­tar uns 30 mili­ons de pes­se­tes. La volun­tat era tenir un recinte amb una capa­ci­tat supe­rior als 15.000 espec­ta­dors –era ago­sa­rat fixar una xifra exacta sense seients–, tot i que van ser superats amb escreix el dia de la inau­gu­ració, amb uns 20.000 espec­ta­dors per veure el duel entre el Girona i el Barça. A l’arren­cada impo­nent, però, li va fal­tar con­tinuïtat.

AMBICIÓ I FRE

La directiva volia fer coincidir l’estadi amb un salt esportiu que no va arribar
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)