Girona

Protagonistes

Benjamí Colomer i Joan Vidal

Memòries dels magnífics

Dos dels impulsors de Montilivi repassen els anys previs a Vista Alegre, la gosadia d’assumir la construcció d’un estadi nou i les experiències que hi han viscut

Destaquen el paper de Narcís Codina en el projecte

“Ens hi vam embolicar perquè estimàvem el Girona. Tot el que has pogut pagar amb diners és barat”, diu l’expresident Colomer

Ben­jamí Colo­mer, pre­si­dent del Girona durant vuit tem­po­ra­des (1959-67) i Joan Vidal, vice­pre­si­dent l’any 1968 amb Pere Saguer, for­men part de la història blanc-i-ver­me­lla després d’impul­sar la cons­trucció de l’estadi de Mon­ti­livi, que es va fina­lit­zar l’any 1970. No ho van fer sols, també van ser pro­ta­go­nis­tes Narcís Codina, Josep Gar­rido, Joa­quim Ribas i més tard s’hi van afe­gir Jaume Gra­bu­leda i Josep Ribera, cone­guts popu­lar­ment com els Set magnífics. Des de la firma per a la com­pra dels ter­renys fins a la inau­gu­ració ofi­cial de l’estadi van pas­sar dos anys i nou mesos. El 14 d’agost del 1970 Mon­ti­livi s’estre­nava al públic.

L’últim alè de Vista Ale­gre

A finals dels anys sei­xanta, els pre­si­dents Colo­mer, Saguer i Codina, van començar a tre­ba­llar amb l’objec­tiu de tras­lla­dar el camp de fut­bol del club a Mon­ti­livi. La pro­posta es va començar a per­ce­bre al final del man­dat de Narcís Colo­mer (1967-1968), així ho explica l’expre­si­dent del Girona que el pas­sat mes de gener va cele­brar el seu 90è ani­ver­sari: “A Vista Ale­gre abans de la guerra pagàvem 2.000 pes­se­tes, però durant el període de la guerra el club no va pagar el llo­guer que li per­to­cava. Quan el pre­si­dent Lluís Ribas va dei­xar el càrrec, la pro­pi­e­tat va dema­nar la seva part als jut­jats i el club va per­dre el cens. El Girona pas­sava a tenir un llo­guer de vint anys i a pagar vuit mil pes­se­tes anu­als. Aquí havíem de fer alguna cosa.“ Vidal, vice­pre­si­dent i pre­si­dent acci­den­tal entre Saguer i Codina, expli­cava la intenció que tenia el club amb els ter­renys: “Vista Ale­gre era una zona verda i no es podia edi­fi­car. Vam haver de posar-nos d’acord amb l’Ajun­ta­ment de Girona i la pro­pi­e­tat per inten­tar requa­li­fi­car la zona i l’advo­cat Josep Maria Coll es va posar a dis­po­sició de l’enti­tat total­ment de franc. Després d’unes llar­gues nego­ci­a­ci­ons el club va obte­nir el 40% de Vista Ale­gre amb l’apro­vació de Madrid, l’Ajun­ta­ment de Girona i la pro­pi­e­tat, i sem­pre que es requa­li­fiqués la zona.” L’estadi de Vista Ale­gre feia prop de qua­ranta anys que era la seu del Girona FC (1930-1970) i abans hi havia jugat la Unió Depor­tiva Girona (1922-1930).

El pro­jecte de Mon­ti­livi

Colo­mer va ence­tar el pro­jecte de Mon­ti­livi i Codina el va com­ple­tar. Colo­mer afirma: “Narcís Codina era la per­sona indi­cada per tirar enda­vant el pro­jecte de Mon­ti­livi. Era un home d’empresa i es movia molt bé en aquests entorns. Recordo que vam anar a la Nova Creu Alta de Saba­dell a aga­far idees per al nou camp.” La futura nova llar del Girona va ser pro­jec­tada i finançada pels popu­lar­ment cone­guts com a Set magnífics, que es van ras­car la but­xaca per ini­ciar les obres: “Ens vam embo­li­car perquè estimàvem el Girona, tot el que has pogut pagar amb diners és barat. Jo ho vaig pagar amb la salut i altres coses, pas­ses un mal moment i molts cops no dorms. A mi em va cos­tar molts més cèntims ser dels Set magnífics que els vuit anys de pre­si­dent del club”, comenta Colo­mer. El club fir­mava el docu­ment de la com­pra dels ter­renys de Mon­ti­livi el 25 de novem­bre de 1967, el ter­reny el posava a la venda Pere Esparch. El nom ofi­cial del camp des d’un bon prin­cipi era Estadi del Girona Fut­bol Club, més tard i per influències popu­lars, es va començar a dir Mon­ti­livi. “El camp era fet per a catorze mil per­so­nes dre­tes i recordo uns quants par­tits que es va omplir de gom a gom. El club havia gua­nyat en espai per créixer i en capa­ci­tat al públic”, diu Vidal.

La inau­gu­ració de l’estadi

El 14 d’agost de 1970 Mon­ti­livi obria les por­tes al seu públic amb l’amistós con­tra el Barça. I l’endemà, el pri­mer tro­feu Costa Brava. “D’un bon prin­cipi volíem el Barça per al tro­feu, però ens va dir que no teníem prou diners per pagar-los el que rebien per anar al Car­ranza. Sense ni dir-nos quants diners supo­sava”, explica Colo­mer. Final­ment, van tro­bar la solució con­vi­dant el Barça a la inau­gu­ració i fent el Costa Brava els dos dies següents. “Un dels detalls que poca gent sabia era que vam encar­re­gar la copa del tro­feu Costa Brava a uns joiers de Còrdova que eren els matei­xos que feien el pres­tigiós tro­feu Car­ranza”, apunta Vidal.

Cin­quanta anys de Mon­ti­livi

L’estadi ha vis­cut alts i bai­xos en l’àmbit espor­tiu i direc­tiu, però també en l’àmbit d’infra­es­truc­tu­res i ins­tal·laci­ons. El ter­reny va començar sense el camp annex del cos­tat de l’estadi i el més sig­ni­fi­ca­tiu era l’entorn sense cons­truc­ci­ons (ni pàrquings ni facul­tats). “L’estadi es va fer en un punt, a la gra­de­ria de pre­fe­rent, on hi ha el pes de la mun­ta­nya i al cap d’uns anys la gra­de­ria es va ensor­rar. L’expli­cació que es va donar era que les fil­tra­ci­ons d’aigua havien creat dife­rents capes com­pac­tes que van aju­dar a fer bai­xar bona part de la grada”, comen­tava Vidal. Actu­al­ment l’estadi, que l’Ajun­ta­ment ha con­ce­dit al club, ha estat refor­mat en un nom­bre impor­tant d’actu­a­ci­ons que han donat un aire més modern a les ins­tal·laci­ons (llums LED, els seients o la gra­de­ria fixa i la gra­de­ria retràctil de pre­fe­rent). Això no obs­tant segons Colo­mer sem­pre hi ha coses a millo­rar: “La tri­buna ha que­dat petita i es podria ampliar per­fec­ta­ment. Es va cons­truir de manera que pogués créixer per dar­rere. Hi ha marge de mani­o­bra.”

Fide­li­tat al Girona

“He anat sem­pre a l’estadi i ho con­ti­nuaré fent, si es pot”, expli­cava Vidal que apro­fi­tava per recor­dar tots els anys que ha estat assis­tint a l’estadi amb els seus com­panys de junta. Colo­mer, que no visita amb tanta freqüència l’estadi, també explica: “Jo no hi vaig gaire a veure fut­bol, només de tant en tant. Segueixo sent soci, de fet soc el soci número tres tot i que hau­ria de ser el soci número u”, recorda Colo­mer entre ria­lles. La pos­si­bi­li­tat de refor­mar de dalt a baix Mon­ti­livi sem­pre ha estat sobre la taula, de fet hi ha una pla de refor­mes a llarg ter­mini després de la con­cessió de l’estadi de l’Ajun­ta­ment al Girona per cin­quanta anys. També de la pos­si­bi­li­tat de cons­truir un nou camp i en una altra ubi­cació se n’ha par­lat algun cop: “Si hi ha un pro­jecte amb cara i ulls, i el canvi és per a millor, no em sem­bla­ria cap error el tras­llat a un altre lloc. També haig de dir que a pri­mera al camp no li ha fal­tat de res i poques vega­des s’ha omplert l’afo­ra­ment al màxim”, explica Vidal.

Sense plaques d’homenatge
Colomer i Vidal expliquen que a l’estadi hi havia unes plaques on es reconeixia la tasca dels Set magnífics. Eren a tribuna, prop de l’entrada a la sala de premsa. Amb les remodelacions, les plaques es van substituir per lones publicitàries i capes de pintura. “Sap greu haver perdut aquell racó de les plaques, però no volem pas cap reconeixement. Tot ho vam fer per l’estima al club”, asseguren.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.