Girona

Ser-hi ara és garantia

El Girona afronta les últimes quatre jornades en la cinquena posició i amb quatre punts de marge respecte al setè

Sis de 44 equips han perdut la posició de ‘play-off’ en l’últim instant i només dos amb aquest coixí

El Girona ja prepara el duel de dilluns (21 h) contra el Tenerife a Montilivi, en què té l’objectiu d’aconseguir una victòria que li permeti escalar fins a la quarta posició i fer un pas molt important per certificar la classificació per al play-off. I és que acabar entre la tercera i la sisena posició per aspirar a l’ascens per la via indirecta és l’objectiu que tenen els de Míchel en les darreres quatre jornades. Els quatre punts de marge respecte a la Ponferradina i els cinc respecte a Las Palmas donen al Girona un coixí important, però no definitiu, i el que cal ara és rematar-ho, pensant que el Tenerife, quart amb dos punts més que el Girona, i l’Oviedo, sisè amb un punt menys, tampoc ho tenen tancat.

La tranquil·litat que té el Girona en aquest tram final de lliga és partir de les posicions de privilegi. No és un tema menor, i és que històricament ha quedat demostrat que arribar a les últimes quatre jornades de lliga en les posicions de play-off és, pràcticament, una garantia d’acabar-lo jugant. De fet, dels 44 casos que s’han viscut des que es va instaurar el format actual de play-off d’ascens en la temporada 2010/11, només hi ha sis equips que hagin perdut la condició de candidats a l’ascens en les últimes quatre jornades de lliga, i això que generalment les lluites per accedir a la promoció d’ascens sempre han estat d’allò més igualades. Els perjudicats en aquests casos van ser el Tenerife en la temporada 2013/14, que va cedir el lloc al Còrdova; el Saragossa i l’Oviedo en la temporada 2015/16, que van cedir el lloc al Girona i al Còrdova; el Cadis en les temporades 2017/18 i 2018/19, que va cedir el lloc primer al Valladolid i el curs següent al Deportivo, i, finalment, l’Sporting, que la temporada passada va cedir el lloc al Rayo Vallecano. Curiosament, tres dels equips que es van colar a última hora –el Còrdova, el Valladolid i el Rayo Vallecano– van acabar aconseguint l’ascens.

Si sis casos ja són pocs, perquè representa que només el 13% dels equips perden la posició de play-off en les darreres quatre jornades, els números encara són més esperançadors per al Girona, tenint en compte el marge de quatre punts que té respecte al setè classificat, la Ponferradina. I és que dins d’aquests sis casos només n’hi ha dos que hagin deixat escapar una diferència igual en aquest darrer tram de lliga. Tots dos, curiosament, van ser en la mateixa temporada, la 2015/16, quan el Saragossa i l’Oviedo, que van tancar la jornada 38 amb 60 i 59 punts, respectivament, van veure com el Girona i el Còrdova, que arrencaven amb 56 i 55 punts, respectivament, els superaven en la classificació i els deixaven fora de la lluita per l’ascens. En la resta de casos en què la diferència ha estat de quatre punts o més –com els cinc punts més que té el Girona respecte a Las Palmas–, ningú s’ha acabat quedant fora del play-off.

Els primers, clau

Lògicament, en les possibilitats de certificar la classificació per al play-off d’ascens, el calendari té un pes importantíssim, i en aquest sentit el Girona té les dues cites més importants i complexes de manera consecutiva, començant pel duel d’aquest dilluns contra el Tenerife i acabant el diumenge 15 al camp de l’Sporting, que s’hi juga la permanència amb l’arribada d’Abelardo. En els dos casos, però, el Girona jugarà sabent què han fet els seus principals perseguidors.

Curs 2013/14
Jornada 38
Tenerife *, 54 punts
Còrdova 9è, 53 punts
Jornada 42
Còrdova *, 61 punts
Tenerife 11è, 54 punts
* El 7è jugava el ‘play-off’ perquè el Barça B va acabar en tercera posició.
Curs 2015/16
Jornada 38
Saragossa 4t, 60 punts
Oviedo , 59 punts
Girona 8è, 56 punts
Còrdova 10è, 55 punts
Jornada 42
Girona 4t, 66 punts
Còrdova , 65 punts
Saragossa 8è, 64 punts
Oviedo 9è, 59 punts
Curs 2017/18
Jornada 38
Cadis , 60 punts
Valladolid 8è, 58 punts
Jornada 42
Valladolid , 67 punts
Cadis 9è, 64 punts
Curs 2018/19
Jornada 38
Cadis , 62 punts
Deportivo 7è, 61 punts
Jornada 42
Deportivo , 68 punts
Cadis 7è, 64 punts
Curs 2020/21
Jornada 38
Sporting , 61 punts
Rayo Vallecano 7è, 58 punts
Jornada 42
Rayo Vallecano , 67 punts
Sporting 7è, 65 punts
Jornada 39
Las Palmas-Mirandés dv., 21 h
Màlaga-Oviedo ds., 18.15 h
Ponferradina-Burgos ds., 21 h
Girona-Tenerife dl., 21 h
Jornada 40
Valladolid-Ponferradina ds., 18.15 h
Alorcón-Las Palmas dg., 14 h
Sporting-Girona dg., 16 h
Tenerife-Màlaga dg., 21 h
Oviedo-Saragossa dl., 21 h
Jornada 41
Las Palmas-Oviedo
Ponferradina-Leganés
Eibar-Tenerife
Girona-Mirandés
Jornada 42
Amorebieta-Ponferradina
Tenerife-Cartagena
Oviedo-Eivissa
Burgos-Girona
Sporting-Las Palmas

La posició final té poc valor

El Girona ha d’assegurar la posició de play-off en les quatre jornades que resten, i els quatre punts que té d’avantatge respecte a la Ponferradina haurien de ser marge suficient per no tenir un ensurt. La segona batalla que hi ha sobre la taula, ja pensant en les eliminatòries, és la de la posició final, i és que si el Girona acabés en la cinquena posició actual podria disputar la tornada de les dues eliminatòries a domicili, amb el hàndicap afegit que, en cas d’empat després de la pròrroga, els de Míchel quedarien eliminats. A l’hora de la veritat, però, ha quedat demostrat que en la promoció el factor camp acaba tenint un pes ínfim. I si es té en compte que els gols fora de casa ja no valen doble, encara més.

Al revés del que es podria esperar, en els 11 play-offs d’ascens disputats fins ara han pujat més equips de les dues últimes places que de les primeres. I és que han acabat ascendint tres equips que havien acabat en la tercera posició, un que ho havia fet en la quarta, tres cinquens, tres sisens i, fins i tot, un setè, el Còrdova, en un curs en què el Barça B va acabar tercer. Qui millor es coneix aquesta història, de fet, és el Girona, i és que en els últims tres play-offs que ha disputat ha perdut en la final amb la tornada a Montilivi contra l’Osasuna, l’Elx i el Rayo, aquests dos últims de manera consecutiva els dos darrers anys. Conscients del poc pes que té la posició final, el Girona faria bé de no desgastar-se massa per guanyar el factor camp i, sempre que la sisena posició estigui garantida, centrar-se a arribar el millor possible.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)