Girona

Per sempre en el record

El Girona tanca el 2023 havent sumat 77 punts en 41 partits de lliga, només per darrere l’Atlético, el Barça i el Madrid

Amb l’inici de curs actual, els gironins grans han fet dolents els grans números de gener a juny

El Girona, que va tornar dijous als entrenaments per preparar el partit del proper dimecres contra l’Atlético, posa avui el punt final a un d’aquells anys que desitjaria que no s’acabessin mai. I és que és difícil que les coses haguessin pogut sortir millor els últims dotze mesos. I sí, la derrota contra l’Osasuna, que va deixar els gironins sense Conference League, és una taca en l’expedient, però és que les xifres que han aconseguit els gironins aquest 2023 passaran a la història. És el millor any de la història del club. Perquè sí, els gironins han viscut molts moments importants en què s’han jugat la supervivència, però convertir-se en un dels millors equips de primera divisió són paraules importants.

Això és el que han aconseguit els gironins, que tanquen l’any natural havent sumat 77 punts en la lliga en els 41 partits que hi han disputat –23 del curs 2022/23 i 18 del curs 2023/24. Un balanç absolutament fabulós, aconseguit després d’haver sumat 23 victòries –al balanç anual s’hi han de sumar les dues aconseguides en aquesta edició de la copa–, 8 empats i només 10 derrotes. Uns números que disten moltíssim de qualsevol previsió que s’hagués pogut fer el passat primer de gener, quan l’equip encara s’havia d’allunyar de la zona de descens a 2a divisió A. I és que són els números de la consagració dels blanc-i-vermells, que van fer un pas de gegant en la segona volta del curs passat i que s’han col·locat en la lluita pel títol amb un primer tram de temporada impressionant. De fet, el Girona s’ha convertit en el quart millor equip del 2023 en primera divisió, així que no hi pot haver un millor argument per creure que anar a la lliga de campions. Només l’Atlético i el Barça, amb 88 punts, i el Madrid, amb 85, han sumat més que els de Míchel aquest 2023. La Real Sociedad, amb 73 punts, és l’únic dels mortals que s’acosta als registres dels gironins, perquè després ja ve el Betis, que n’ha sumats només 63.

Cosa què és important, però si per alguna cosa està meravellant aquest Girona és pel com: els gironins han marcat 85 gols en els 43 partits d’aquest any, gairebé 2 per partit de mitjana. Una bestiesa, que en la lliga es tradueix en 78 dianes –els altres 7 gols són aquest curs en la copa–, sent el tercer equip més golejador per darrere l’Atlético, que n’ha fets 83, i el Madrid, que n’ha fets 79, només un més que el Girona. El Barça, amb un model ofensiu de referència, s’ha quedat amb 70 gols a favor. El deure, clarament, és a l’àrea pròpia, perquè el Girona ha encaixat 55 gols –52 en la lliga–, molts més que els altres equips de la zona alta de la taula.

Partits per al record

El Girona ha viscut jornades per al record en els 43 partits que ha disputat. La golejada contra l’Almeria del curs passat (6-2) ha estat la victòria més àmplia, però no la més celebrada. Aquest privilegi se’l reparteixen, a parts iguals, la victòria al camp del Barça (2-4) i contra el Madrid a Montilivi (4-2). Els blancs, precisament, també són els responsables de la derrota més contundent aquest 2023 dels gironins, amb el 0-3 a Montilivi d’aquesta temporada. A banda de les més destacades, el Girona ha aconseguit victòries per triar i remenar, però un dels grans mèrits d’aquest 2023 dels gironins és haver estat un equip estable i regular. I el que és encara millor: aquesta regularitat s’ha mantingut tant a Montilivi com a domicili.

Els números del Girona com a local, aquest 2023, han estat espectaculars, amb un balanç de 14 victòries, un empat i 5 derrotes, totes per la mínima, excepte la ja esmentada contra el Madrid. A més, els de Míchel només han perdut dos partits consecutius a casa els dos últims partits del curs passat, contra el Vila-real i contra el Betis (ambdós 1-2).

A domicili, els números del 2023, tot i no ser tan excel·lents, també són molt bons, sobretot gràcies a l’inici d’aquesta temporada. De 23 partits a domicili, el Girona n’ha guanyats gairebé la meitat, 11, però el que té més mèrit és que només n’ha perduts 5, els mateixos que a casa, perquè els altres 7 han acabat en empat. A més, els blanc-i-vermells només han arribat a encadenar 2 derrotes, mentre que comptant la copa en aquesta segona part de l’any han arribat a encadenar 9 victòries a domicili, unes xifres a l’abast de molt pocs equips.

Stuani, protagonista

Passen els anys, però hi ha coses que no canvien mai. I és que, una vegada més, un dels grans protagonistes del 2023 en l’apartat numèric és Cristhian Stuani. L’uruguaià ha aprofitat, lògicament, que Taty Castellanos i Artem Dovbyk no han jugat l’any sencer com a blanc-i-vermells i s’ha erigit com el màxim golejador del Girona en l’any natural. Des del 2018, Stuani ha liderat aquesta categoria i aquest 2023 ha signat les mateixes 12 dianes que va fer l’any passat gràcies a 10 gols en la lliga i 2 en la copa –un més en la lliga, segons alguns registres que li atorguen el gol en pròpia porteria del central del València Mosquera. A més, Stuani també és el jugador de camp que més partits ha disputat, amb 40, només un menys que els 41 de Gazzaniga, que no s’ha perdut cap partit de lliga. I, com també és habitual, l’uruguaià és, amb 10 amonestacions, el jugador del Girona que més targetes ha vist aquest 2023.

Dovbyk, amb 11 dianes, i Taty Castellanos, amb 9 comptant les 4 que va marcar al Madrid, també s’han erigit com a protagonistes individuals d’un 2023 que ha estat el primer any en el Girona d’una de les seves perles, Viktor Tsygankov, que ha liderat el capítol d’assistències amb 9.

TANT ÉS ON

El Girona tanca l’any havent perdut només cinc partits tant a casa com a fora

EL REI

Per sisè cop consecutiu, Stuani acaba l’any com el màxim golejador de l’equip (12)

BALANÇ EXCELS

En els 43 partits del 2023, el Girona ha sumat 25 victòries, 8 empats i 10 derrotes
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)