Formigó a Montilivi
El Girona treballa per fer d’obra les graderies del gol nord i preferent aquest estiu amb l’objectiu que siguin aptes per jugar en competició europea i que elevin l’aforament de l’estadi fins prop dels 18.000 espectadors
Esportivament el Girona es va endur un cop duríssim dimecres amb l’eliminació de la copa al camp del Mallorca (3-2), i és que els de Míchel van veure com s’esvaïa el somni de lluitar fins al final per un títol que els blanc-i-vermells es veien amb possibilitats de guanyar. Però la vida continua, i amb lluites importantíssimes encara en marxa. I és que els gironins continuen sent líders de primera divisió –amb un punt i un partit més que el Madrid– i tenen tres objectius sobre la taula. Cada un més ambiciós que l’altre. Europa, la Champions i la lliga. L’últim continua sent poc menys que un somni, però la realitat és que jugar el curs que ve la Champions, amb 11 punts de marge, està cada vegada més a prop i la classificació per a l’Europa o la Conference League només depèn de no tenir un defalliment bestial.
Si la temporada acaba amb un d’aquests tres objectius a la butxaca, sigui quin sigui, el Girona haurà fet un pas de gegant endavant en el seu creixement i en la seva consolidació en l’elit en matèria esportiva. Això comporta certes obligacions, sobretot en la millora de les instal·lacions. Per això, mentre l’equip preparava i jugava el partit de copa a Son Moix, representants del club es reunien amb responsables de l’Ajuntament de Girona per prendre decisions sobre la mare dels ous: Montilivi. El resultat, positiu, perquè el Girona té la ferma intenció de fer reformes importants a l’estadi aquest estiu, amb la construcció d’una segona graderia d’obra al gol nord i a preferent per substituir les retràctils actuals com a plat fort, i en principi les obres tiraran endavant.
Projecte en marxa
Fa mesos que el president del Girona, Delfí Geli –com va explicar en una entrevista a aquest diari al novembre–, i l’alcalde de Girona, Lluc Salellas, van reconèixer que s’estava estudiant quines millores calia fer aquest estiu a Montilivi vist el rendiment de l’equip. El contacte entre les dues parts és constant, ja que el Girona té la concessió de l’estadi des del 2018 fins al 2068, però es vol treballar sempre amb l’aval del consistori, propietari de l’estadi, que demana certa responsabilitat en les accions que s’hi puguin fer. Ara, el projecte és una realitat.
El Girona, que serà qui haurà d’assumir el cost de les obres i gestionar-les, té el desig de construir una segona anella de graderia única que comenci a l’inici del sector del gol nord –el que toca amb la tribuna– i acabi al final del sector de preferent –el que toca amb el gol sud. És a dir, la graderia de formigó ocuparia l’espai on hi ha les graderies retràctils del gol nord i preferent i una mica més, ja que també hi estarien inclosos els dos córners del gol nord, que ara únicament compten amb la graderia vella. El projecte, a més, preveu que tota aquesta graderia sigui coberta amb obra, i no amb lona com en l’actual preferent. Un dels hàndicaps que s’ha de resoldre és la problemàtica del sòl, ja que Montilivi està sobre un terreny inestable, però no hauria de ser un problema en l’execució del pla.
El pas de la ferralla al formigó comportaria una sèrie de conseqüències. La primera és que l’aforament de Montilivi es podria veure incrementat fins al voltant dels 18.000 espectadors quan totes les zones estiguin habilitades. La segona, per voluntat del club, seria que l’espai destinat a l’afició visitant passaria a estar en aquesta nova graderia, deixant l’espai actual de la graderia vella disponible per als aficionats gironins. I la tercera, més estructural, seria que la construcció de la nova graderia al gol nord obligaria a ocupar part de l’espai d’aparcament que hi ha darrere el camp. Una conseqüència que obligaria l’Ajuntament a fer certs replantejaments a tota la zona per mantenir la convivència de l’estadi amb la Universitat de Girona. De fet, l’Ajuntament està compromès, passi el que passi al final de temporada, a fer obres aquest estiu per condicionar i millorar els accessos des de l’avinguda de Montilivi.
Per plantejar i realitzar el projecte, que inclou altres possibles millores d’instal·lacions i serveis ubicats habitualment a la zona de l’aparcament del gol nord, el club ha tractat amb diferents empreses i, malgrat que encara no és ferm, qui ha agafat més força i té tots els números per encarregar-se de l’obra és l’empresa navarresa OFS Architects, responsable de la remodelació d’El Sadar i acostumada a treballar amb projectes sostenibles.
Els tempos, fonamentals
Amb la idea sobre la taula i treballant ja en el projecte, el gran adversari del Girona és el temps. I és que la voluntat del club és que aquest projecte sigui una realitat el setembre d’aquest mateix any. Per això, les obres haurien de començar just després de l’últim partit de lliga, el cap de setmana del 26 de maig, i poder-se fer en poc més de tres mesos. La idea del club, en qualsevol cas, seria demanar de jugar els tres primers partits de lliga del curs que ve a domicili com han fet clubs com ara l’Atlético, la Real Sociedad i el Madrid darrerament.
Malgrat guanyar alguna setmana de setembre, el temps continuaria jugant en contra del Girona, que es pot veure obligat a fer algun replantejament. D’una banda en el tema d’abonaments, i fins i tot amb canvis importants en el projecte. De fet, la primera idea que tenia el club sobre la taula, i que si no és viable complir amb el projecte actual es podria veure obligat a recuperar, és la de fer només d’obra la graderia de preferent i esperar més endavant a fer la del gol nord.
Plantejament obligat
La voluntat d’emprendre aquestes obres no ve de lluny. De fet, la prioritat en matèria d’infraestructures ha estat sempre la construcció de la ciutat esportiva, que s’endú bona part dels 32 milions de l’acord amb el fons CVC promogut per LaLiga –22,4 dels quals destinats a la ciutat esportiva i a l’estadi. Sense anar més lluny, en l’acord de la concessió de l’estadi no es preveia remodelar cap graderia fins a fer la tribuna el curs 2028/29, el gol nord el 2029/30, preferent el 2031/32 i el gol sud el 2032/33.
La possibilitat més que clara de jugar a Europa el curs que ve, però, ha accelerat tot això, i és que la UEFA prohibeix en les seves competicions utilitzar graderies retràctils, de manera que, si no es fa cap obra a l’estadi, l’aforament de Montilivi cauria fins als antics prop de 9.500 espectadors en els partits europeus, cosa pràcticament inassumible. De fet, la graderia del gol sud, on hi ha uns 250 abonats que s’haurien de reubicar, patiria tant sí com no aquestes conseqüències, i és que només podria ser utilitzada en la lliga i es cobriria amb una lona a Europa.