De sobte, encallats
El Girona, que no va ni xutar a porteria al Bernabéu, ha reduït notablement la producció ofensiva en les darreres jornades
És la primera vegada aquesta temporada que els de Míchel encadenen dos partits sense marcar
Més que el resultat, si la contundent derrota al camp del Madrid (4-0) ha deixat mal cos al Girona és perquè l’equip no va poder ser recognoscible. Minuts després d’acabar el matx Míchel va dir en la sala de premsa que havien volgut ser valents i anar a l’atac, però la realitat és que els blanc-i-vermells no van tenir en cap moment l’espurna que els caracteritza i no van poder fer mal a una línia defensiva de circumstàncies del conjunt blanc, amb Tchouaméni i Carvajal de centrals. La superioritat en els duels dels jugadors del Madrid va ser aclaparadora durant els noranta minuts i això va fer que el Girona xoqués contra un mur, sent incapaç de generar perill a la porteria de Lunin, i és que el porter ucraïnès pràcticament va ser un espectador més durant el partit, ja que els gironins no van tenir ni una sola ocasió clara. De fet, només van fer cinc xuts durant tot el partit i cap va anar entre els tres pals. La dada per si sola ja és demolidora,i és que és la primera vegada en tota la temporada que els de Míchel s’han quedat sense xutar entre els tres pals. La darrera vegada que va passar això va ser la temporada passada, concretament deu mesos abans, en la visita al Camp Nou del 10 d’abril del 2023, en què el Girona va plantejar un partit molt més basat en l’ordre defensiu i va poder rascar un punt amb l’empat a zero final –fins i tot va tenir alguna ocasió clara en què va rematar desviat per poc.
Sense aconseguir rematar ni una sola vegada a porteria durant els noranta minuts el Girona no va poder evitar quedar-se sense veure porteria rival per segona jornada consecutiva després del 0-0 de la jornada anterior a Montilivi contra la Real Sociedad. És la primera vegada que els de Míchel no marquen cap gol en dos partits consecutius aquesta temporada. No és sorprenent, ja que el partit al Bernabéu és tot just el quart en tot el curs en què el Girona no veu porteria, perquè fins a aquesta sèrie els gironins només s’havien quedat a zero en el partit de la primera volta contra el mateix Madrid (0-3) i en l’empat a zero a Almeria (0-0) en la primera jornada de la segona volta.
Una tendència?
No és qüestió d’engegar les alarmes perquè de moment és una dinàmica breu i sense gaire transcendència, però és evident que les darreres jornades la producció ofensiva del Girona s’ha vist reduïda respecte del potencial a prop de l’àrea rival que havien demostrat els blanc-i-vermells en la primera volta. La golejada contra el Sevilla (5-1) fa poc més de tres setmanes encara és molt present i convida més a l’optimisme, però també és cert que és l’únic partit de la segona volta en què el Girona ha mostrat un gran nivell a prop de l’àrea rival.
Aquell partit va ser la resposta al 0-0 al camp de l’Almeria, en què el Girona pràcticament no va generar perill i només va fer un xut a porteria en tot el partit, mentre que en la jornada següent a la victòria contra el Sevilla els gironins van guanyar a Balaídos (0-1) amb un partit prou correcte, però sense tenir tampoc l’espurna que els caracteritza, tot i fer sis xuts a porteria. Contra la Real Sociedad, sense Dovbyk, el Girona tampoc no va generar excessiu perill –cert és que Yangel Herrera va arribar a marcar i el VAR va anul·lar el gol de manera inversemblant per un fora de joc que hi havia hagut gairebé quaranta segons abans– i dissabte al Bernabéu els gironins van tornar a ser inofensius al davant.
Les estadístiques no enganyen, i una de les que el tècnic Míchel Sánchez ha destacat més durant tota la temporada és la dels gols esperats. És a dir, en funció de la qualitat de les ocasions generades quina seria la xifra de gols que hauria d’haver marcat l’equip. Doncs aquesta estadística (segons el portal Sofascore) marca que el Girona hauria d’haver marcat 4,5 gols en aquesta segona volta i 2,29 en el partit contra el Sevilla. Contra l’Almeria (0,25), el Celta (0,96), la Real Sociedad (0,72) i el Madrid (0,28), l’estadística de gols esperats no arriba ni a l’1.
El canvi respecte de les estadístiques que estava acreditant el Girona és evident, ja que en tota la primera volta els blanc-i-vermells només s’havien quedat dues vegades per sota d’un en l’estadística de gols esperats. Va ser en l’1-1 de la primera jornada contra la Real Sociedad (0,81) i en la victòria 1-0 contra el Celta a Montilivi (0,63). Per ser optimistes, dos rivals que també formen part d’aquesta mala tendència actual.
Aquesta petita encallada que viu el Girona, afegida al fet d’haver concedit quatre gols al Madrid, ha fet que el conjunt blanc hagi atrapat als gironins amb 52 gols aquesta temporada com l’equip més golejador de primera divisió, a la vegada que el Barça, amb 50 gols, també s’ha acostat molt.