Girona

Obligats a reajustar les relacions

Els dos clubs hauran de modificar els seus mecanismes de gestió, control i decisió en cas de classificació europea

La FIFA és qui reclama que es compleixin dos requisits, el més restrictiu, que no hi hagi cap operació entre clubs, ni cessions, ni traspassos

Segurament ni el més optimista dels aficionats, jugadors o membres de la propietat del Girona s’haurien pensat que el creixement del club en els últims dos anys els portaria a viure i a treballar en un escenari complicat, amb l’objectiu de regatejar una norma que impedeix als equips amb la mateixa propietat disputar competicions d’interclubs com la Champions League, l’Europa League o la Conference League. Coincidint amb l’arribada de Míchel a la banqueta, l’equip gironí ha viscut una transformació esportiva, tant pel que fa a la idea i la filosofia del joc com pels excel·lent resultats obtinguts. El Girona ha passat en un tres i no res de lluitar per abandonar la cua de segona A i intentar instal·lar-se a prop del play-off en el tram final del curs, a discutir la lliga de primera al Madrid, al Barça o l’Atlético. De fet, els blanc-i-vermells tenen un marge respecte al primer equip que no disputaria competició europea prou ampli per pensar que, mantenint mínimament la línia actual, podrà classificar-se per disputar la Champions, en el millor dels casos, l’Europa League o la Conference, que també seria un èxit. I això fa saltar automàticament les alarmes dels òrgans de control de la UEFA, que recentment ha hagut d’adaptar el seu reglament, i la FIFA, que ha fet el mateix amb la normativa però no el reglament general, per garantir el joc net a nivell financer i esportiu en el moment que dos clubs amb un mateix propietari tenen el dret de jugar alguna de les competicions continentals durant una mateixa temporada. En aquest sentit, la UEFA va crear l’article 5 del reglament, en el qual assenyala que dos clubs que pertanyen a un mateix propietari no poden participar en una competició d’interclubs (Champions, Europa League o Conference) i serà la cambra primera del control financer de clubs la que controlarà i demanarà la informació necessària a tots els implicats.

Tot i que la UEFA, a través del seu president –i oficiosament portaveu–, es mostra sempre que pot (i vol) taxativa en l’assumpte de la multipropietat en el futbol, és la FIFA la que acaba decidint i imposant als dos clubs implicats una sèrie de requisits si volen jugar a Europa. I en aquest curs 2023/24 ja va ser així imposant dos grans requisits per permetre jugar a dos clubs com el Manchester City i el Girona per Europa, com anteriorment ho han fet el FC Salzburg i el RB Leipzig, o l’Aston Villa i el Vitoria Guimarães, el Milan i el Tolosa, el Brighton i el Saint-Gilloise, i n’hi haurà més.

Les parts importants dels requisits van primer en relació amb la participació accionarial del propietari cap a un dels dos clubs, la transferència del control i la presa de decisions, el fet de proporcionar finançament o no tenir representació en els consells d’administració, aspectes que suposaria que, normativament parlant, el City Football Club hagi de fer un pas al costat forçat transferint control o, fins i tot, reduint el seu 47% de les accions que té del club, o cap a una altra societat o cap als altres dos grans posseïdors d’aquestes com són Marcelo Claure i Pere Guardiola, a través del Girona Football Group. Aquest requisit podria ser fàcil d’assolir amb acords interns entre propietaris que van agafats de la mà en tots els sentits i també tenint en compte que el Girona, com a club, té una estructura independent amb un president, un director esportiu i la resta de càrrecs corresponents amb dret a decisió independent.

El més restrictiu

L’altre gran requisit, que lliga més de mans i peus l’actual relació entre el City i el Girona, és el que impedeix que els dos clubs implicats puguin fer qualsevol tipus d’operació entre ells, ja sigui comercial, acords tècnics, o compartir base de dades i xarxa de scoutings, coses que feien i que encara ara fan. I sobretot, cap tipus d’operació vinculada a traspassos o cessions directament o indirectament de futbolistes, cosa que tancaria, o bé ho sembla si no hi ha una escletxa en la normativa, el retorn de futbolistes com Yan Couto, propietat del City, o Savinho, futbolista que el club citizen comprarà al Troyes francès, també del City Group, en una operació que miraran amb lupa la Premier League i tots els òrgans de control del futbol.

Si bé és cert que el City Football Group treballa perquè la relació amb el Girona, pel que fa al flux de jugadors, tingui una via oberta, la duresa anunciada per la FIFA i la UEFA amb la multipropietat hi posa obstacles que empenyen les parts a replantejar-se la relació utilitzant mecanismes que facin que legalment el City no tingui cap relació amb el Girona, tot i que hi pugui haver un altre tipus de relació.

La participació del Girona en competició europea estarà garantida si es compleixen els requisits –hi ha precedents de clubs aquest mateix curs–. Pel que fa a la resta, s’haurà d’esperar.

BUSCANT LA MANERA

Replantejar-se la relació, reduir el paquet accionarial o cedir poder, el sistema més viable

MOVIMENT SEGUR

Normativament parlant, el City Group haurà de fer un pas al costat transferint control

EL DESIG

Tot i els obstacles, el CFG i el Girona treballen perquè Savinho torni cedit el curs vinent

Cap cessió ni traspàs

La FIFA també marca que els clubs no es transferiran jugadors entre si, ja sigui de manera permanent o a través del préstec –cessió–, directament o indirectament fins al setembre del 2024 (concepte exigit per la FIFA per a aquest curs 2023/24). En cas de mantenir-se seria fins al setembre del 2025 de cara al curs 2024/25. Els clubs, a més, no tindran cap tipus de cooperació, acords tècnics o comercials conjunts; ni compartiran cap equip de ‘scouts’ o una mateixa base de dades de jugadors.

Reducció accionarial

La FIFA posa com a requisit per admetre la participació en competició europea dels dos clubs la reducció de la participació accionarial dels inversos en un dels clubs, o transferència del control efectiu i la presa de decisions d’un club a una part independent; restriccions significatives en la capacitat de proporcionar finançament a més d’un club; sense representació en la junta directiva i sense capacitat per nombrar directament nous directors en la junta directiva de més de un club, cap capacitat per exercir control sobre més d’un club a nivell de la junta directiva o les assemblees generals a través d’acords contractuals amb altres accionistes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)