Ara sí! Comença l’obra
El Girona obté la llicència d’obres per iniciar la construcció de la primera fase de la ciutat esportiva a Vilablareix
Es pretén que el primer equip s’hi traslladi a l’inici del curs que ve, mig any més tard del previst
Per fi. El Girona començarà les obres de construcció de la City Football Academy Girona (el nom oficial de la ciutat esportiva, que segueix la línia de totes les del City Football Group) tan aviat com sigui possible un cop resolts tots els aspectes burocràtics, i és que el club té via lliure després que ahir al vespre es reunís l’Ajuntament de Vilablareix per atorgar la llicència d’obres pel projecte. Era l’últim tràmit que faltava després que el passat mes de novembre la comissió territorial d’Urbanisme de Girona aprovés el projecte per a la implantació de la primera fase de la ciutat esportiva al pla de la Massana, però s’ha fet esperar molt més del previst. Es comptava que a finals del 2023 el consistori fes aquest pas, però els estudis tècnics interns de l’Ajuntament s’han allargat i no s’han tancat fins aquesta setmana, deixant via lliure perquè en una sessió de junta de govern local s’aprovés definitivament l’inici de les obres.
L’espera s’ha fet molt llarga. Fa més d’un any, el 24 de febrer del 2023, el Girona presentava l’ambiciós projecte de la ciutat esportiva a so de bombo i platerets. Uns dies abans el club havia tancat la compra dels terrenys de la zona de la Massana a Vilablareix, posant així el punt final al capítol més complicat i que feia anys que durava, el de trobar l’espai on construir el que ha de ser l’epicentre del funcionament i la gestió del club. La previsió inicial era que al setembre poguessin començar les obres i que el passat mes de gener ja s’hagués enllestit la construcció de la primera fase, però fins ara s’ha acumulat un retard de mig any. I no tot està tancat; encara està obert el termini per presentar un recurs per via administrativa i judicial a l’aprovació del projecte per part de la comissió territorial d’Urbanisme, tot i que si es produís no es paralitzaria el projecte a menys que acabés arribant una sentència ferma en contra.
De moment, tots els permisos que ha obtingut el Girona són per a la realització de la primera fase del projecte, que és la que implica el centre d’entrenament del primer equip. Per això, es faran dos camps de futbol de gespa natural i les edificacions necessàries per al dia a dia dels de Míchel. Despatxos per als tècnics, vestidors i un gimnàs. Bàsicament, serà construir tot el que els gironins tenen ara a La Vinya a la nova ciutat esportiva, de manera que a partir de la temporada que ve el primer equip pugui deixar el PGA de Caldes i traslladar-se a la City Football Academy Girona.
La direcció del projecte ha estat confiada a l’arquitecta Olga Felip, del reconegut despatx gironí Arquitecturia. “La seva experiència i visió innovadora asseguren que el nou centre d’entrenament sigui una instal·lació esportiva de primer nivell”, diu el comunicat del club.
Un projecte ambiciós
El pas que es va poder concretar ahir amb l’obtenció de la llicència d’obres és només el primer per posar en marxa la nova ciutat esportiva, ja que més endavant el Girona haurà de tornar a passar per la comissió territorial d’Urbanisme per validar el projecte i haurà de sol·licitar una nova llicència d’obres a l’Ajuntament de Vilablareix. En definitiva, complir les mateixes condicions per poder tirar endavant la segona, i de moment última, fase del projecte. Una fase en què es preveu la construcció de cinc camps més –quatre de gespa artificial i un altre amb graderies, sense que per ara se n’hagi definit la capacitat– per fer-hi tota l’activitat del futbol formatiu, el filial i el primer equip femení. A més, s’han de construir les oficines i tot el que cal perquè l’antic edifici de La Massana es converteixi en la seu institucional del club. Inicialment es preveia que aquesta segona fase es construís durant la temporada 2024/25 per tal que en el curs 2025/26 la ciutat esportiva pogués funcionar a ple rendiment, però el club encara no ha especificat si podrà complir amb aquests terminis després del retard en la primera fase.
Amb set camps de futbol i la seu institucional, el Girona gaudirà d’una ciutat esportiva de primer nivell que podria créixer encara més en un futur, per exemple amb la construcció d’una residència per als joves futbolistes, perquè només s’utilitzarà un 70% de les 23 hectàrees de terreny que es van adquirir. El club estima que el cost de construcció del projecte serà d’uns 25 milions d’euros, tot i que no descarta que hi pugui haver variacions entre el pressupost inicial i el final. D’aquest cost, prop d’un 70% es cobrirà amb els fons procedents del pla LaLiga Impulso, que va néixer de l’acord amb CVC pels drets televisius.
Montilivi, el pròxim pas
Un cop resolts els aspectes burocràtics per poder iniciar la construcció de la ciutat esportiva, el club centra ara els esforços en Montilivi. El president Delfí Geli ha manifestat en múltiples ocasions que s’està estudiant com reformar l’estadi per poder jugar a Europa amb garanties el curs que ve i el club té l’ambició de construir una segona graderia única que agafi el gol nord i preferent, però el projecte encara està a les beceroles i no hi ha cap pas ferm.
Notícies relacionades
Publicat a
Notícies
Dilluns,25 novembre 2024