Girona

La Champions, oficial

La UEFA reconeix la independència del Girona respecte del Manchester City i li dona el vistiplau definitiu per disputar la màxima competició europea de clubs

Els moviments de jugadors entre gironins i ‘skyblues’, una quimera

Ara sí, ja es pot dir amb tots els ets i uts. El Girona jugarà la Champions League la temporada 2024/25. De dubtes no n’hi havia, sobretot per la confiança que tenia el club arran de les converses que tenia amb la UEFA, que havia donat el vistiplau, però de certeses oficials tampoc. Fins ahir. I és que el màxim organisme europeu va emetre un comunicat en què corrobora que el club gironí compleix tots els requisits d’independència esportiva i administrativa respecte del Manchester City, de manera que els dos clubs podran jugar la mateixa competició. De fet, es podria donar un cas extrem, i és que els dos clubs s’hagin d’enfrontar durant la competició, ja sigui en la fase de lligueta o en les eliminatòries finals. Passi o no, el Girona formarà part dels 36 escollits per estrenar el nou format de competició, amb una lliga única que garantirà jugar com a mínim vuit partits en la màxima competició europea de clubs. Serà un fet històric, i és que per primera vegada dos clubs catalans formaran part de la Champions League –fins ara només s’hi havia classificat el Barça.

El sí definitiu de la UEFA va arribar ahir, un mes després que el Girona rebés el vistiplau extraoficial de l’ens (el 3 de juny) un cop li va fer arribar el full de ruta que seguiria per fer canvis en la propietat i la gestió del club. Canvis que s’han dut a terme i que la UEFA ha donat per bons, entenent que garanteixen que el Manchester City, o altrament dit el City Football Group, no està involucrat directament o indirectament en la capacitat de gestió del Girona ni té control sobre el club i el seu rendiment esportiu. Uns canvis que s’han basat en dues accions fonamentals. La primera, el repartiment de l’accionariat del club, que ha comportat que el City Football Group, propietari fins fa poc del 47% de les accions del Girona, cedeixi part d’aquest paquet accionarial a un fideïcomís. La quantitat d’accions no s’ha fet pública –el comunicat de la UEFA no ho aclareix i el club tampoc ho farà–, però el City Football Group manté una quantitat inferior al 30%. El segon canvi important ha estat en el consell d’administració, i és que els tres consellers que formaven part del City Football Group –John MacBeath, Simon Cliff i Ingo Bank– van deixar de formar part de l’executiu en l’assemblea general extraordinària de l’1 de juliol, i el seu lloc l’han ocupat Matthew Shayle, Edward Hall i Paul Hunston, vinculats als advocats encarregats del fideïcomís.

Couto, única esperança

Que el desenllaç seria aquest es donava per fet, però hi havia fronts oberts que ni el mateix Girona acabava de tenir clars, però que després del comunicat oficial de la UEFA queden, si més no, una mica més definits. El punt clau és la possibilitat de fer moviments de jugadors entre el Girona i el Manchester City. Una possibilitat que, d’entrada, queda descartada.

El comunicat de la UEFA deixa molt clar que el Girona, per tal de provar la seva independència del Manchester City, es compromet que no hi hagi cessions ni fitxatges amb el Manchester City des d’ara fins al setembre del 2025, sempre que no siguin acords presos amb anterioritat al procediment per valorar la independència entre els dos clubs. La lectura principal és molt clara, i és que el Girona no podrà rebre cap jugador nou del Manchester City en aquest mercat ni al gener. Queden, però, dos petits fronts oberts. Un és si podria rebre jugadors d’un altre equip del City Football Group, tot i que la UEFA fa incís que indirectament tampoc seria vàlid. I l’altre és si un jugador que ja ha estat al Girona podria venir si hi havia un acord, encara que fos verbal –s’hauria de poder acreditar–, de tornar a Montilivi aquest estiu.

Si es pogués arribar a aspirar a fer algun moviment només hi hauria dos noms sobre la taula. Un és el de Savinho, tot i que tot sembla indicar que fitxarà pel Manchester City i s’esvairà qualsevol possibilitat, i l’altre és el de Yan Couto. L’única opció realista i per la qual el Girona manté un bri d’esperança, però que en tot cas sembla difícil que pugui arribar a ser viable independentment del desig del jugador, que tampoc és clar.

A més, com que la UEFA assenyala que el compromís és fins al setembre del 2025, el curs que ve el Girona i el Manchester City tampoc podran fer cap operació entre ells.

CAS EXTREM

Ha quedat demostrat que:
- Ningú està involucrat simultàniament, directament o indirectament, en qualsevol capacitat, en la gestió, administració i/o rendiment esportiu de més d’un club participant en una competició de clubs de la UEFA. - Ningú té el control o influència decisiva sobre més d’un club participant en una competició de clubs de la UEFA.
En conseqüència, al Girona se li aplica el següent:
- El control efectiu i la presa de decisions d’aquests clubs recau exclusivament sobre el fideïcomís. - Després de la renúncia dels membres del consell d’administració, l’inversor ja no està representat en el consell d’administració i no té capacitat per designar directament nous directors del consell. - El fideïcomís ha designat els nous directors de la junta directiva. - Els inversors no tenen capacitat per influir en les decisions relacionades amb l’esport. - Els inversos no tenen capacitat d’influir en el club a través de drets de veto o acords contractuals amb altres accionistes. - Els inversos tenen limitada la seva capacitat per proporcionar finançament. - Els estats financers del club es deslligaran del hòlding dels inversors.
A més, com a prova de la seva independència, el club es compromet al següent:
- Els clubs no transferiran jugadors entre si, ja sigui de manera permanent o en préstec, directament o indirectament, des del juliol del 2024 fins al setembre del 2025, amb l’excepció dels acords de transferència preexistents que s’hagin dut a terme abans de l’obertura del procediment. - Els clubs no faran cap tipus d’acord de cooperació, tècnic o comercial conjunt. - Els clubs no utilitzaran cap tipus d’observació conjunta ni cap base de dades de jugadors.

ELS CANVIS

El Girona i el Manchester City es poden enfrontar en qualsevol punt de la competició
La reducció en l’accionariat i els canvis al consell, els dos passos definitius

MOVIMENTS

Només es podria fer un fitxatge o cessió del City si l’acord es va produir fa temps

L’ESTIU QUE VE

El Girona i el City mantindran les dificultats per fer moviments de jugadors entre ells

La UEFA també valida el Niça a l’Europa League

El cas del Girona no era l’únic que la UEFA tenia sobre la taula, i és que també havia de decidir sobre la independència del Niça respecte del Manchester United, que fins ara compartien propietat i estaven classificats per a l’Europa League. La UEFA finalment ha donat el vistiplau definitiu al conjunt francès, que ha dut a terme els mateixos canvis que el Girona en l’accionariat i el consell d’administració. Cal recordar que fa unes setmanes la UEFA va denegar el traspàs de Todibo del Niça al Manchester United per tal de poder rebre avui l’admissió definitiva.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)