Girona

El cap ben alt... i la butxaca plena

El Girona diu adeu a la Champions després d’una fase de lligueta en què els resultats no han premiat la bona imatge

Amb 3 punts, els de Míchel no han tingut cap possibilitat d’avançar i han acabat 33ns

Tot i els mals números, el club s’ha assegurat uns ingressos d’uns 23 milions d’euros

Per sem­pre més la tem­po­rada 2024/25 serà recor­dada com la de l’estrena del Girona en la Cham­pi­ons Lea­gue. Un pas efímer, de qua­tre mesos, però que deixa una empremta ines­bor­ra­ble després dels vuit par­tits en què els blanc-i-ver­mells han pogut mesu­rar les pròpies for­ces amb els millors equips del con­ti­nent. Era on el club es merei­xia estar després de la bri­llant tem­po­rada pas­sada, però també ha que­dat clar que, ara per ara, la màxima com­pe­tició euro­pea se li fa una mica gran, al Girona. El balanç d’una victòria i set der­ro­tes no admet dis­cus­si­ons, així com la 33a posició final. Només el Salz­bug, també amb tres punts com els de Míchel, i el Young Boys i l’Slo­van Bra­tis­lava, amb zero punts, han que­dat per sota en una fase de lli­gueta en què el Girona ha tin­gut un calen­dari com­pli­cat, ja que sis dels vuit rivals con­ti­nuen vius en la com­pe­tició.

Orgull gironí

Els resul­tats sem­pre manen i és evi­dent que el Girona no ha apro­vat. Ara bé, són ben poques les coses que se li poden retreure, a l’equip. Con­di­ci­o­nats, com en la lliga, per les nom­bro­ses bai­xes, els de Míchel poden dir sense por que han com­pe­tit amb honor en pràcti­ca­ment la tota­li­tat dels vuit par­tits. La millor mos­tra pos­si­ble són els qua­tre par­tits con­tra els grans equips d’Europa en què el Girona ha venut d’allò més cara la seva pell. De fet, el PSG, el Liver­pool, el Milan i l’Arse­nal només han estat capaços de gua­nyar per la mínima els blanc-i-ver­mells, i ho han fet patint de valent. Als giro­nins només els ha fal­tat un punt de sort i polir els detalls, com el gol en pròpia porta de Gaz­za­niga al Parc dels Prínceps quan l’equip ja es fre­gava les mans, el penal que va trans­for­mar Salah o el gol anul·lat de dime­cres a Stu­ani, per cele­brar uns empats que hau­rien dei­xat un gust de victòria.

El millor record de la Cham­pi­ons serà, amb permís dels duels esmen­tats, la victòria con­tra l’Slo­van Bra­tis­lava (2-0) a Mon­ti­livi gràcies a les dia­nes de Miguel i de Juanpe, amb una falta directa magis­tral. Per con­tra, l’assig­na­tura pen­dent que s’ha dei­xat el Girona és mar­car un gol a domi­cili, ja que els cinc gols de la Cham­pi­ons han arri­bat a Mon­ti­livi. A fora, de fet, s’han vis­cut els dos par­tits que han dei­xat més mal regust. El pri­mer, el 4-0 con­tra el PSV, en què els giro­nins van abai­xar els braços sobre­tot després de l’expulsió d’Arnau per aca­bar gole­jats. I el segon, la der­rota al camp de l’Sturm Graz (1-0), un rival que sobre el paper els giro­nins hau­rien hagut de superar si hagues­sin mos­trat una versió simi­lar a la dels par­tits con­tra els equips grans.

La caixa ho cele­bra

Que jugar la Cham­pi­ons reper­cu­ti­ria en l’eco­no­mia del club ja se sabia, però ara es poden fer uns números més acu­rats. Només per haver-hi par­ti­ci­pat els giro­nins ja es van asse­gu­rar 18,62 mili­ons d’euros, als quals podien anar sumant altres ingres­sos. La major part, en funció dels resul­tats, així que no ha estat molt, però és ben­vin­gut. Con­cre­ta­ment el Girona hi ha sumat els 2,1 mili­ons d’euros de premi per la victòria con­tra l’Slo­van Bra­tis­lava i els 1,17 mili­ons per haver aca­bat en la 33a posició (275.000 euros més el botí sobrant dels empats per cada posició de baix a dalt de la taula).

Això deixa una suma de 21,89 mili­ons que el Girona ja ha ingres­sat, però al final de tem­po­rada el club encara rebrà una última esquit­xada de bit­llets pro­ce­dents de la UEFA per haver jugat la Cham­pi­ons. Serà a través del value pillar, el nou sis­tema de repar­ti­ment econòmic que subs­ti­tu­eix l’antic market pool. Encara no hi ha xifres exac­tes, però s’estima que seran uns 850 mili­ons d’euros a repar­tir entre els 36 equips par­ti­ci­pants en 666 parts (de 36 a 1 part per cada equip).

El mínim ingrés d’aquest value pillar serà, doncs, d’uns 1,25 mili­ons d’euros que farien ele­var la xifra final als 23 mili­ons. En poden ser més, però tot dependrà de la posició en què quedi el Girona en la clas­si­fi­cació d’aquest sis­tema, que té en compte el que es paga de drets tele­vi­sius a cada país –Espa­nya és el quart– i el coe­fi­ci­ent UEFA dels clubs en els últims cinc i deu anys, en què el Girona és a la cua.

A banda dels pre­mis econòmics estric­ta­ment de la com­pe­tició, la par­ti­ci­pació en la Cham­pi­ons també ha gene­rat una llarga llista d’ingres­sos extra deri­vats d’acords comer­ci­als, drets tele­vi­sius, venda d’entra­des i altres ele­ments que han permès fer un gran salt econòmic al club per arri­bar al pres­su­post de 113 mili­ons d’euros per al curs 2024/25.

AMB ELS GRANS

PSG, Liverpool, Milan i Arsenal han patit per guanyar per la mínima el Girona

LA TACA

El 4-0 al camp del PSV i no haver marcat a domicili, els aspectes a oblidar

AL FINAL DEL CURS

Als 21,89 milions d’euros que ja ha cobrat, el Girona hi haurà de sumar el ‘value pillar’
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)