Girona

El Girona s’agafa a primera

Una nit de caràcter, entrega i ofici a Montilivi que reconnecta el Girona amb la seva millor versió competitiva

El triomf talla la mala ratxa i dona aire: el conjunt gironí té 6 punts de marge respecte al descens i només en queden 12 per disputar-se

El Girona va res­pi­rar. I ho va fer a casa, en una nit de dilluns xopa i pesada, amb més ner­vis que eufòria, amb més alleu­ja­ment que festa. Però va res­pi­rar. Tres mesos després de l’última victòria, l’equip de Míchel va sumar tres punts d’or con­tra el Mallorca i va fer un pas impor­tant en el camí cap a la sal­vació. No va ser només una victòria: va ser un alleu­ja­ment col·lec­tiu, un acte de resistència i orgull enmig de la tem­pesta espor­tiva que l’equip arros­se­gava des de feia temps.

Els fan­tas­mes, però, encara pla­na­ven. Feia jor­na­des que havien tor­nat a aparèixer, com aque­lla boira espessa que no deixa veure més enllà del pròxim pas. I cada set­mana que pas­sava, pre­nien més cos. Des del ves­ti­dor, des de la gra­de­ria, des del record. Perquè sí, a Mon­ti­livi encara res­sona aque­lla tem­po­rada 2018/19, amb Euse­bio a la ban­queta i un final tràgic en què l’equip es va enfon­sar pro­gres­si­va­ment fins a bai­xar a segona. I con­tra això també jugava el Girona dilluns: con­tra l’ansi­e­tat, con­tra el record.

Alta­ment vitamínic

“Espero que aquesta victòria ens doni con­fiança”, va reconèixer Míchel, sin­cer i alli­be­rat, a la sala de premsa. “Hem pas­sat tres mesos molt durs, molt durs. Hem patit molt.” I al damunt de tot aquest pati­ment, el Girona va cons­truir un par­tit sòlid, valent i madur. I sobre­tot, un par­tit gua­nya­dor.

El gol de Stu­ani va arri­bar en el moment just i amb la sig­na­tura habi­tual. L’uru­guaià, incan­sa­ble, va aparèixer per fer el seu novè gol de la tem­po­rada i per recor­dar que, mal­grat els anys i les cir­cumstàncies, encara és l’home de les nits trans­cen­den­tals. “L’equip em neces­sita i aquí estic”, va dir després del par­tit. “Intento aju­dar en tot moment. Estic jugant més ara i intento bui­dar-me dins del camp. Crec que estic mar­cant gols i és una cosa que l’equip neces­sita. Molt feliç per l’equip i l’afició. Cal gau­dir-ho.”

Però més enllà del gol, més enllà de Stu­ani, el par­tit va tenir un altre heroi en silenci: Gaz­za­niga. Quan els locals ja s’havien avançat, amb el mar­ca­dor 1 a 0 i el pes dels ner­vis a les cames, el por­ter argentí va fer una atu­rada que pot aca­bar valent una per­manència. Un xut de Dar­der des de fora de l’àrea, potent i col·locat, que Gazza va refu­sar amb l’avant­braç esti­rat com una bar­rera de for­migó. Una atu­rada que no surt a les por­ta­des, però que can­via vides. “Hem fet un par­tidàs, només hem rebut un xut a por­te­ria, aque­lla gran atu­rada de Gazza al xut de Dar­der”, va des­ta­car Míchel.

I pot­ser la clau de tot ple­gat va ser que, per fi, la volun­tat es va con­ver­tir en con­vicció. L’equip, que no havia dei­xat de tre­ba­llar, va començar a creure. I la gra­de­ria, mal­grat la pluja i el fred, va empènyer com cal en una nit d’aques­tes que poden girar una tem­po­rada.

“Hem demos­trat per­so­na­li­tat”, remar­cava Míchel, que també va voler des­ta­car el suport rebut durant els moments difícils: “He vist que el club ha estat amb mi aquests mesos. El club i els juga­dors, també.” I és que en aques­tes set­ma­nes fos­ques, el mis­satge intern ha estat de resistència. L’equip no s’ha tren­cat. I dilluns, això es va notar.

Amb 38 punts, el Girona és 15è, i ha ampliat a sis punts la distància amb el Las Pal­mas, equip que marca el des­cens, i amb l’ave­rage gene­ral gua­nyat. El Leganés i l’Alavés tam­poc no van gua­nyar, i el pano­rama –encara lluny de ser defi­ni­tiu– sem­bla molt menys amenaçador que fa només uns dies. Que­den 12 punts en joc. Tot pot pas­sar. Però el Girona ha fet un pas enda­vant en el moment exacte. I l’ha fet com cal: amb orgull, amb caràcter i amb l’ofici dels qui saben que res no es regala.

TRES D’UNA TACADA

L’equip suma tres punts, deixa la porteria a zero i s’allunya fins a sis punts del descens

DECISIUS

‘Gazza’ i Stuani van ser dos dels actors principals del vital triomf contra el Mallorca

L’EVOLUCIÓ DE LA DISTÀNCIA RESPECTE AL DESCENS EN LA SEGONA VOLTA

Jornada 20 +9 punts
Girona, 8è (28 punts)
Jornada 21 +8 punts
Girona, 8è (28 punts)
Jornada 22 +10 punts
Girona, 7è (31 punts)
Jornada 23 +9 punts
Girona, 8è (31 punts)
Jornada 24 +8 punts
Girona, 10è (31 punts)
Jornada 25 +8 punts
Girona, 13è (31 punts)
Jornada 26 +8 punts
Girona, 13è (32 punts)
Jornada 27 +7 punts
Girona, 13è (33 punts)
Jornada 28 +7 punts
Girona, 13è (34 punts)
Jornada 29 +7 punts
Girona, 13è (34 punts)
Jornada 30 +6 punts
Girona, 15è (34 punts)
Jornada 31 +5 punts
Girona, 16è (34 punts)
Jornada 32 +3 punts
Girona, 16è (34 punts)
Jornada 33 +3 punts
Girona, 16è (35 punts)
Jornada 34 +6 punts
Girona, 15è (38 punts)

La pitjor ratxa a primera es queda en onze jornades sense guanyar

“La pitjor ratxa del Girona a primera ja serà una taca en el meu historial”, admetia Míchel entre somriures, conscient de la magnitud del sotrac viscut. Amb onze jornades sense guanyar, l’equip ha signat el pitjor registre de la seva història en la màxima categoria, superant el precedent més negre fins ara: el tram final de la 2018/19, que va acabar amb un descens amb Eusebio. Ni amb Machín, en la temporada del debut (2017/18), amb dues sèries de quatre partits sense victòria, ni en el retorn de la 2022/23, amb set jornades de sequera entre la 6 i la 12, s’havia arribat tan lluny. L’any passat, el més brillant fins ara, el Girona només va encadenar tres partits sense guanyar, tots al febrer. Aquest any, malgrat jugar en la Champions, l’equip també haurà d’arrossegar aquest llast.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)