Copa

ESPORTS

HOQUEI PATINS

Reis de l’univers copa

La copa. El mític jugador de l’Espanyol Jordi Trias lidera, amb onze títols, el rànquing històric, però Aitor Egurrola (Barça) li trepitja els talons amb deu

La desena copa conquerida a Lloret pel gegantí porter del Barça Aitor Egurrola el deixa a només un títol del mític jugador de l’Espanyol Jordi Trias (Barcelona 1923). El màxim exponent de l’esplendor de l’ara reinventada secció blanc-i-blava va guanyar onze títols de copa en les més de dues dècades que va militar en el primer equip blanc-i-blau (1942-1963). Trias, que va arribar a l’Espanyol procedent del CH Turó (1939-1943) va guanyar la seva primera copa el 1944 en la primera edició. La darrera la va aixecar el 1962. Totes les que va obtenir el club tenen el seu segell inconfusible. Va ser, sens dubte, un dels primers grans i reconeguts jugadors catalans i va guanyar tres mundials: 1951, 1954 i 1955.

Els mèrits d’Aitor Egurrola són d’aquest segle. És el jugador de la secció blaugrana que atresora més títols (64) i el segon rere David Barrufet (71) de totes les seccions. Va aixecar la seva primera copa l’any 2000 a Blanes en la final contra el Voltregà. Ja es curiós, per la coincidència en el nombre de títols, que en el seu currículum també hi ha 10 lligues europees, 10 copes continentals i 10 supercopes. La seva marca numèrica personal són les 17 OK Lligues que s’ha endut des de la campanya 1998/1999.

El cas Brasal

El tercer en la classificació de títols de copa de tots els temps guanyades en l’Estat espanyol és Joan Brasal (l’Hospitalet de Llobregat 1942), un cas extremadament singular, ja que va obtenir vuit títols amb quatre equips: l’Arrahona (1959), l’Espanyol (1961 i 1962), el Barça (1972, 1975, 1978, 1979) i el Vilanova (1968).

En el següent esglaó hi apareixen els jugadors del Barça contemporanis Sergi Fernández –MVP diumenge passat en la final– i el tot terreny osonenc Sergi Panadero. El de Caldes de Montbui té set títols, cinc conquerits amb el Barça i un parell amb el Vic. Panadero, el jugador somiat per qualsevol entrenador per la seva polivalència, se’ls ha endut tots amb la samarreta del Barça i acumula 47 títols globals. També va guanyar set copes Beto Borregán, amb 58 el segon en el rànquing de títols de la secció rere Egurrola.

Van assolir sis títols en les seves respectives èpoques dos blaugrana: Jordi Vila-puig i l’argentí David Páez, que encara està en actiu i va jugar la Intercontinental a Reus el desembre passat. Els segueix amb cinc Tito Mas i Josep Soteras (Espanyol); Joaquim Vilallonga –4 amb el Reus i una amb el Barça–, Jordi Villacorta (Barça); Pep Lonch –Liceo (1), Reus (1) i Barça (3)–; Carles Folguera i David Gabaldón –3 amb el Barça i 2 amb l’Igualada–, José Luis Páez (Barça) i Mia Ordeig: 3 amb el Barça i dos amb el Vic. El Negro Páez, però, en té dues més en la lliga italiana amb el Roller Monza. El jugador del Barça actual Xavi Barroso també n’acumula cinc amb 25 anys, quatre de blaugrana, les tres darreres i la del 2012, el 2013 amb el Vendrell.

1r. Jordi Trias (Espanyol) 11
2n. Aitor Egurrola (Barça) 10
3r. Joan Brasal (Arrahona, Espanyol, Barça i Vilanova) 8
4t. Beto Borregán (Barça) 7
4t. Sergi Fernández (Barça) 7
4t. Sergi Panadero (Barça) 7
5è. Jordi Vila-puig (Barça) 6
5è. David Páez (Barça) 6
6è. Tito Mas (Espanyol) 5
6è. Joaquim Vilallonga (Reus / Barça) 5
6è. Carles Folguera (Igual./Barça) 5
6è. David Gabaldón (Igual./Barça) 5
6è. José Luis Páez (Barça) 5
6è. Mia Ordeig (Vic / Barça) 5
6è. Xavi Barroso (Vendrell/ Barça) 5
6è. Pep Llonch (Liceo/Reus/Barça) 5
6è .Josep Soteras (Espanyol) 5

Tetracampions com ara Sabater i Martinazzo

D’entre els tetracampions destaquen Joan Sabater, pal de paller del Reus de les sis copes d’Europa al costat de Santi Garcia (4) i Josep Maria Rabassa (4). I Humbert Ferrer, insígnia del Voltregà, en el qual va jugar divuit anys. Va ser considerat el millor del món en els vuitanta l’argentí Daniel Martinazzo, que en va celebrar quatre amb el Liceo al costat del porter madrileny José Luis huelves (4) . Ferran Pujalte en va conquerir tres al Liceo i una al Barça. De la mateixa manera, la van guanyar quatre cops, entre d’altres, símbols del Barça com ara Sergi Centell, Ricard Torres, Quim Paüls, Gaby Cairo, Ramon Benito –la primera amb el Vic– i els actuals Marc Gual i Pablo Álvarez. Marc Torra (Reus) n’acumula quatre, dues amb el Vic i dues amb el Barça. Altres jugadors l’han guanyada amb tres equips. Joan Orpinell (3) va ser campió amb el Reus, el Barça i el Vilanova i Pere Gallén, amb el Barça, el Voltregà i el Mataró. També va diversificar l’argentí Carlos López: una amb el Liceo, tres amb el Barça i dues amb el Benfica.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)