Més hoquei

Hoquei patins

La Bundesliga respira català

Els sis jugadors i l’entrenador catalans de el RESG Walsum porten la tècnica i el joc a la primera divisió d’hoquei d’Alemanya

El club del Rin del Nord-Westfàlia consenteix una plantilla que ha fet revifar la competició

El club proporciona habitatge, feina i classes d’alemany als jugadors que fitxa a Catalunya
L’aposta del Walsum per farcir-se de catalans manté amb vida la lliga d’honor de l’hoquei alemany

Amb un 3-6 a favor, el RESG Wal­sum va cer­ti­fi­car, el dis­sabte 21 de desem­bre a la pista de l’RHC Reck­ling­hau­sen, el seu pas a la semi­fi­nal de la Pokal, la copa d’Ale­ma­nya d’hoquei. L’equip de Duis­burg ja es va pro­cla­mar campió l’any pas­sat i, enguany, va camí de reva­li­dar el títol. En la Bun­des­liga, l’equip pateix més del que hom vol­dria, però aquest club, que es far­ceix de juga­dors cata­lans, és l’ànima de la pri­mera divisió d’hoquei al país.

El Wal­sum va apos­tar fa anys per fit­xar juga­dors cata­lans per apor­tar més nivell i impul­sar l’hoquei al país, on la com­pe­tició, que va néixer el 1922, va estar a punt de des­a­parèixer fa dos anys. En les seves files, a hores d’ara, tenen l’entre­na­dor i sis juga­dors nas­cuts a Cata­lu­nya.

Miquel Vila va arri­bar, fa vuit anys, a l’equip del barri de Wal­sum de la ciu­tat de Duis­burg, situ­ada a poc més de mitja hora de Düssel­dorf, la capi­tal de l’estat indus­trial del Rin del Nord-Westfàlia. Després de set anys com a juga­dor, enguany hi exer­ceix també d’entre­na­dor i ha estat clau en els fit­xat­ges de juga­dors cata­lans: Marc Coll hi va arri­bar fa tres anys i Gui­llem Costa i el por­ter Pau Nuevo s’hi van afe­gir en fa dos. Enguany, les incor­po­ra­ci­ons han estat els juga­dors Car­les Casa­be­lla i Joel Pal­ma­rola i el por­ter Max Bru­guera.

“Estic con­vençut que la divisió d’honor de l’hoquei ale­many no exis­ti­ria ni no fos pel nos­tre club”, afirma Vila, mes­tre de primària de pro­fessió i actual entre­na­dor i juga­dor del Wal­sum. Cer­ta­ment, la Bun­des­liga està per­dent força des de fa massa temps i l’aposta del Wal­sum ha donat aire a la com­pe­tició. “Quan vaig arri­bar a Ale­ma­nya, ens dis­putàvem la lliga dotze equips, i enguany, en som vuit, però és que hem arri­bat a ser-ne sis, tot i que la fede­ració per­met la par­ti­ci­pació de clubs d’Holanda i Àustria. Si el RESG Wal­sum hagués llançat la tova­llola quan la com­pe­tició es va apri­mar tant, segu­ra­ment avui no hi hau­ria divisió d’honor d’hoquei a Ale­ma­nya”, sen­ten­cia Vila.

Els juga­dors cata­lans són l’orgull de l’equip, però també el cen­tre dels atacs de la resta de clubs, que retre­uen al Wal­sum ser l’equip menys “ale­many” de la com­pe­tició. “Apor­tem molta tècnica i joc a la lliga”, comenta Vila, mal­grat que és cons­ci­ent que enguany, amb l’entrada de dos nous juga­dors, encara cal encai­xar bé totes les peces perquè el puzle doni bons resul­tats. “Ens cal una mica de temps, però els nois fan molt bona feina.”

El club s’encar­rega que l’ater­ratge dels juga­dors a Ale­ma­nya sigui tan sen­zill com sigui pos­si­ble. Anja Sch­mu­lowicz, l’única dona en la direc­tiva del club ale­many, és l’àngel pro­tec­tor dels juga­dors nou­vin­guts. Tot i que el sou que els cor­res­pon com a pro­fes­si­o­nals inter­na­ci­o­nals és molt simbòlic, el RESG Wal­sum els ofe­reix habi­tatge a cost molt baix –cèntric i a pocs minuts del pavelló–, feina i clas­ses d’ale­many, de manera que s’inte­grin en el país tan aviat i tan bé com sigui pos­si­ble.

“Estic molt a gust a Wal­sum. Hi vaig arri­bar a finals d’agost i crec que m’hi que­daré molt de temps, si m’hi volen”, comenta Bru­guera, por­ter, de 21 anys, de Bar­ce­lona. Després de pas­sar pel Bar­cino, el Ripo­llet, el Vic i el Horta, va deci­dir accep­tar l’oferta del Wal­sum. “Volia saber què és jugar en una pri­mera divisió i lluny de casa, i és tota una experiència de vida.” Amb ell, enguany també han arri­bat Pal­ma­rola, un jove juga­dor que ha pas­sat pel Fol­gue­ro­les, el Vic, el Vol­tregà i per l’hoquei francès durant tres anys, i Casa­be­lla, que és un cas a part.

El més vete­rans, dei­xant de banda l’actual entre­na­dor, són Coll, el gole­ja­dor i capità de l’equip; Costa, cone­gut per tot­hom com a Coco, mem­bre d’una família de la Gar­riga dedi­cada en cor i ànima a l’hoquei, amb el pare –Pere Costa– entre­na­dor i el germà petit por­ter, i Nuevo, de Sant Feliu de Codi­nes, el pri­mer por­ter del Wal­sum des de fa dues tem­po­ra­des. Jugar en una com­pe­tició euro­pea, tot i que de menys nivell que l’espa­nyola o la por­tu­guesa, els va convèncer de fer un pas de què, de moment, no es pene­dei­xen.

Un altre de Roca­fonda

Tots han arri­bat a Ale­ma­nya per amor a l’hoquei. Tots menys un, Casa­be­lla. El més veterà per edat (27 anys) i nas­cut al més que cone­gut avui en dia barri de Roca­fonda de Mataró, bres­sol del blau­grana Lamine Yamal, Casa­be­lla és lli­cen­ciat en química i arbi­tre d’hoquei, i va deci­dir mar­xar cap a Ale­ma­nya, fa tres anys, per feina. “Vaig venir perquè volia tre­ba­llar en un labo­ra­tori aquí i el pri­mer any em vaig con­cen­trar a apren­dre l’idi­oma. Vaig bus­car-me també un equip per jugar a hoquei, que és la meva passió”, explica. Després d’estar dues tem­po­ra­des en l’RHC Reck­ling­hau­sen, va accep­tar l’oferta del Wal­sum “perquè volia fer un màster en física” i poder com­par­tir el pis amb un altre juga­dor li per­me­tia dei­xar de tre­ba­llar i dedi­car-me als estu­dis. Casa­be­lla arbi­tra par­tits els caps de set­mana i es tanca a la bibli­o­teca la resta de dies fins a l’hora dels entre­na­ments, amb l’objec­tiu de treure’s el màster i acon­se­guir feina a Suïssa: “Que és on es pot acon­se­guir el millor sou a Europa en la meva espe­ci­a­li­tat”, diu.

Els cata­lans, a més de jugar, apor­ten la seva experiència d’hoquei al club, on Casa­be­lla i Bru­guera entre­nen els rockies del Wal­sum, el pri­mer, i els futurs por­ters, el segon. Esti­mats per tots els afi­ci­o­nats, sobre­tot pels mem­bres del grup d’incon­di­ci­o­nals Ultra-Wal­sum, han fet res­pi­rar una lliga que s’ofe­gava.

Gairebé centenari
El club RESG Walsum compleix enguany els 87 anys de vida. Fundat el 1937, és l’emblema del districte de Walsum, a la ciutat alemanya de Duisburg. En el seu palmarès té 16 lligues i 4 copes alemanyes. A més a més, l’any 1985, va ser finalista de la recopa d’Europa d’hoquei sobre patins, en què va caure en la final contra l’Sporting CP. L’any passat, es va proclamar campió de la DRIV-Pokal, la copa d’Alemanya d’hoquei. El club té també una secció de patinatge artístic, modalitat en què també ha guanyat nombrosos guardons.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.